Το Επιμελητήριο Καβάλας ενημερώνει ότι, ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας ενέργειας και ορυκτών πρώτων υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανακοίνωσαν την έναρξη του β΄ κύκλου του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά». Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως περιγράφεται στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Αυξάνεται η επιδότηση για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων ανοίγει την Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022. Τα κίνητρα και οι επιδοτήσεις αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων αυτοκινήτων, δικύκλων και τρικύκλων στο νέο «Κινούμαι ηλεκτρικά», είναι από τα ισχυρότερα στην Ευρώπη, κυμαίνονται ανά κατηγορία από 30% έως 40%. Αναλυτικά:

-Η αγορά ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου από ιδιώτη επιδοτείται κατά 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, έως του ποσού των 8.000 ευρώ, σε σχέση με τα 6.000 ευρώ του προηγούμενου κύκλου. Το ποσό των 8.000 ευρώ αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ επιπλέον, εάν μαζί με την αγορά ηλεκτρικού οχήματος, ο ιδιώτης αποσύρει το αυτοκίνητο παλαιάς τεχνολογίας που κατέχει. Εάν, μάλιστα, αποφασίσει να αγοράσει -προαιρετικά- και να εγκαταστήσει ένα «έξυπνο» οικιακό σημείο επαναφόρτισης του οχήματός του, παίρνει επιπλέον επιδότηση άλλα 500 ευρώ. Σύνολο 9.500 ευρώ.

-Η αγορά ηλεκτρικού δίκυκλου, ή τρίκυκλου, από ιδιώτη, επιδοτείται κατά 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, έως τού ποσού των 1.300 ευρώ.

-Εάν ένας ιδιώτης αποφασίσει να αγοράσει ηλεκτρικό μικροαυτοκίνητο, ή ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, η επιδότηση ανέρχεται στο 40% με ανώτατα ποσά τις 3.000 και τα 800 ευρώ αντίστοιχα.

-Για αγορές, ή μισθώσεις ηλεκτρικών οχημάτων από εταιρείες, ισχύουν τα ποσοστά επιδοτήσεων που αναφέρθηκαν, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στα νομικά πρόσωπα που προχωρούν σε μισθώσεις ηλεκτρικών οχημάτων με leasing, να επιλέξουν αν θα αποκτήσουν την κυριότητα των αυτοκινήτων μετά το πέρας της μίσθωσης, ή όχι. Ειδικά για εταιρείες που έχουν έδρα σε νησί, προβλέπεται πρόσθετη επιδότηση έως 4.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι, για τους πολίτες με αναπηρίες, το «οικολογικό κίνητρο» αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού οχήματος και 500 ευρώ για αγορά δίκυκλου. Η προσαύξηση των 1.000 και 500 ευρώ αντιστοίχως, ισχύει και για τρίτεκνους και πολυτέκνους, καθώς και νέους έως 29 ετών για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Επιπλέον, επιδοτείται και η εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών, η απόσυρση παλαιού οχήματος και η αγορά δεύτερης μπαταρίας στα δίκυκλα/τρίκυκλα και μικροαυτοκίνητα.

Οι δαπάνες του προγράμματος είναι επιλέξιμες εφόσον έχουν γίνει από την 1η Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή οποιοσδήποτε έχει αγοράσει, ή παραγγείλει ηλεκτρικό όχημα από αυτή την ημερομηνία και μετά, έχει την δυνατότητα να υπαχθεί στο πρόγραμμα. Καλύπτονται με τον τρόπο αυτό, οι αγορές που έγιναν κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το κλείσιμο του α΄ κύκλου και το άνοιγμα του δεύτερου, για όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν την αίτηση τους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του β΄ κύκλου του «Κινούμαι ηλεκτρικά», ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσει έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η πλατφόρμα kinoumeilektrika2.gov.gr για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων, θα ανοίξει την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 για όλους. Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης απαιτούνται τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) του προγράμματος και τα οποία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα kinoumeilektrika2.gov.gr. Το φυσικό πρόσωπο, ή η επιχείρηση, θα εισέρχεται στην ιστοσελίδα και θα συνδέεται με τους κωδικούς taxisnet που διαθέτει. Για την διευκόλυνση των πολιτών θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, τηλεφωνικό κέντρο, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα υποβολής γραπτών ερωτημάτων μέσω του email: support.kinoumeilektrika2@prv.ypeka.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.