ΔΕΝ είναι το μόνο παράλογο πράγμα, που έχουμε ακούσει, ή διαβάσει, ότι συμβαίνει στην Ελλάδα. Ο Δήμος Καβάλας, όπως ανέφερε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την περασμένη Τρίτη 25 Ιουλίου 2017, καταβάλλει συνεχή προσπάθεια, με σκοπό να εξασφαλίσει την αδειοδότηση του Χ.Υ.Τ.Α. (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) και της Μ.Ε.Α. (Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων), η οποία πρόκειται να εξυπηρετήσει τον δυτικό τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ωστόσο, συναντά εμπόδια και μεγάλη καθυστέρηση από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες! Δηλαδή, από τη μία πλευρά, το ελληνικό κράτος πιέζει τις Περιφέρειες και τους Δήμους να επισπεύσουν την ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης αστικών αποβλήτων και από την άλλη πλευρά, δεν βοηθάει να κερδίσουν χρόνο και να προλάβουν τις πολύ «σφιχτές» προθεσμίες! Κάποιος είπε, ότι για να διαβάσει ένας υπάλληλος τον τόμο μιας μελέτης περιβαλλοντικών όρων χρειάζεται μήνες, ενώ πρέπει να κάνει το ίδιο για τις μελέτες κι άλλων Δήμων, με τις οποίες έχει επιφορτιστεί. ΕΚΤΟΣ από την γραφειοκρατία, δηλαδή, υπάρχει και η έλλειψη προσωπικού στις Υπηρεσίες, που περιπλέκει την κατάσταση. Αλλά, ο χρόνος κυλάει και η Ελλάδα απειλείται με την επιβολή υψηλών προστίμων, εάν δεν πετύχει τους στόχους για τους οποίους δεσμεύτηκε προς τους ευρωπαίους εταίρους.

ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ότι θα γίνει πράξη η υπόσχεση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, για τη συγκρότηση ομάδων εργασίας, που θα βοηθήσουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες, να ξεπεράσουν τα διαδικαστικά προβλήματα και να επιταχύνουν τον ρυθμό υλοποίησης των σχεδιασμών τους. Αλλιώς, δεν βλέπουμε να τα καταφέρνουν εγκαίρως. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δίνει παρατάσεις, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Πάντως, είναι αστείο να θέλει ο Δήμος Καβάλας να νομιμοποιήσει τον Χ.Υ.Τ.Α. και να τον ταλαιπωρούν οι Υπηρεσίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.