OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, είναι αυτό της ενεργοποίησης του νόμου για τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των πολιτών από τους Δήμους, για οφειλές 500 ευρώ και άνω. Όπως ανέφερε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, ο Δήμος Καβάλας προσπάθησε να «παγώσει» την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε το 2014, αλλά από τον περασμένο Μάιο, ο ταμίας του Δήμου είναι υποχρεωμένος να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την είσπραξη των οφειλών των δημοτών. Η δήμαρχος δήλωσε ότι είναι ζήτημα παράβασης καθήκοντος για τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους αιρετούς, που δεν θα εφαρμόσουν το νόμο.

Κατασχέσεις λογαριασμών: «εχθρική ενέργεια» της διοίκησης του Δήμου εναντίον δημοτών

Ωστόσο, ο συνδυασμός «Ο Τόπος της Ζωής μας» εξέδωσε δελτίο Τύπου, το οποίο αναφέρει τα εξής: «Η απόφαση της διοίκησης του Δήμου, να προχωρήσει σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών Καβαλιωτών για οφειλές προς τον Δήμο, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, είναι μία απαράδεκτη, «εχθρική» ενέργεια εναντίον δημοτών και επιχειρήσεων. Θυμίζουμε ότι, στελέχη της δημοτικής αρχής δήλωναν πριν από μέρες, ότι ο Δήμος δεν θα προχωρήσει σε ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης οφειλών για μικρά ποσά. Απ’ ό,τι αποδεικνύεται, δεν μας έλεγαν την αλήθεια.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η κατάσταση με τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών έχει παραγίνει. Από τη μια, το κράτος υποχρέωσε πολίτες και επιχειρήσεις να κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω τραπεζών, αλλά από την άλλη, έδωσε το δικαίωμα στις τράπεζες να προχωρούν σε δεσμεύσεις λογαριασμών με τρόπο που «στραγγαλίζει» τη δυνατότητα πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων να επιβιώσουν! Κινδυνεύουν, ανά πάσα στιγμή, να χάσουν την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους και να μη μπορούν κυριολεκτικά να ζήσουν!

Η θρασύτητα, μάλιστα, των τραπεζών έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που δεσμεύουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ ακόμα και ακατάσχετους λογαριασμούς μέσω διαδικασίας συμψηφισμού! Το κράτος, οι τράπεζες και τώρα οι Δήμοι, «κόβουν το αίμα» από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει προστασία από πουθενά. Δεν μπορεί να κινηθεί η οικονομία. Κάθε μέρα κι ένας «ξαφνικός θάνατος» περιμένει στη γωνία πολίτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε απόγνωση. Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου:

– να σταματήσει να αιφνιδιάζει δημότες και επιχειρήσεις και να τους ενημερώνει με επιβεβαιωμένο και αυστηρά προσωπικό τρόπο, για κάθε οικονομική εκκρεμότητά τους, πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.

– να εξαντλεί, σε συνεργασία μαζί τους, όλα τα περιθώρια διευκόλυνσης στην αποπληρωμή των οφειλών, για να μην τους οδηγεί ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗ σε «ξαφνικό θάνατο».

Θεωρούμε απαράδεκτο, που η διοίκηση του Δήμου δεν προέβη σε ατομικές ειδοποιήσεις και προχώρησε, έτσι ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΑ, σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Αν είχε πραγματικό ενδιαφέρον για τους δημότες και τις τοπικές επιχειρήσεις, δεν θα τους αιφνιδίαζε».

«Η υποχρεωτικότητα της κείμενης νομοθεσίας, δεν επιτρέπει καμία εξαίρεση»

Η δημοτική αρχή απάντησε ως ακολούθως: «Καμία δυνατότητα δεν έχει η δημοτική αρχή του Δήμου Καβάλας, να παρέμβει και να αναστείλει τις κατασχέσεις λογαριασμών συμπολιτών οφειλετών, για χρηματικά ποσά που έχουν βεβαιωθεί τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως από πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις και τα ποσά αυτά ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Ο νόμος 4254 ισχύει από το 2014 και το ταμείο του Δήμου Καβάλας, είναι από τα τελευταία, αν όχι το τελευταίο ταμείο της χώρας, που καθυστέρησε τόσο πολύ να τον εφαρμόσει, σε σχέση με άλλους Δήμους της χώρας.

Ο Δήμος Καβάλας είχε καλέσει δημόσια τόσο το 2015, όσο και το 2017, με ανακοινώσεις, δελτία Τύπου, ατομικές επιστολές κ.λπ., όλους τους οφειλέτες να προσέλθουν για να κάνουν ρύθμιση των τυχόν οφειλών τους, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν δημοσιευθεί.

Η υποχρεωτικότητα της κείμενης νομοθεσίας, δεν επιτρέπει, δυστυχώς, καμία εξαίρεση και για το λόγο αυτό, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των δημοτικών υπαλλήλων, υπάρχουν πολύ σοβαρές συνέπειες με πειθαρχικό και ποινικό χαρακτήρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.