Με τη παρουσία του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Γ. Στύλιου και υπό την προεδρία του αρμόδιου γενικού γραμματέα, Δ. Οδ. Παπαγιαννίδη, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, η 11η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2022. Ο υφυπουργός, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις σημαντικές επιδόσεις του ΠΑΑ 2014-2022 και στην συμβολή του στην ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας, ειδικά υπό τις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών και τις πολλαπλές κρίσεις. Επεσήμανε τις εμβληματικές δράσεις που έχουν ενεργοποιηθεί, όπως τα μέτρα των νέων γεωργών, των γεωργικών συμβουλών, της συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας, της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας των παραγωγών, των μεγάλων δημοσίων εγγειοβελτιωτικών υποδομών, ενώ υπογράμμισε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που συντελέστηκαν στον τρόπο εφαρμογής τους με την υιοθέτηση ψηφιακής τεχνολογίας και την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών. Τόνισε, ακόμα, την ανάγκη η μεταρρυθμιστική λογική στις παρεμβάσεις της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την επόμενη, ώστε να συμβάλλει στην διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου που το Υπουργείο προωθεί μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας Κ.Α.Π. 2023-2027.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στην πολύ καλή πρόοδο του ΠΑΑ, καθώς και σε βασικές προτεραιότητες της φετινής χρονιάς, που αφορούν:

-στην ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης των επενδυτικών μέτρων του ΠΑΑ

-στην ενεργοποίηση σημαντικών μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα για τον πρωτογενή τομέα, όπως οι γεωργικοί σύμβουλοι και η συνεργασία για την προώθηση της καινοτομίας στην γεωργική πρακτική

-στον σχεδιασμό και ενεργοποίηση του πακέτου των νέων μέτρων και δράσεων του ΠΑΑ της μεταβατικής περιόδου 2021-2022, ύψους 2 δις ευρώ, ώστε και με την αξιοποίηση του εργαλείου της υπερδέσμευσης, να εξασφαλιστεί η μη απώλεια πόρων στην τρέχουσα περίοδο και η ομαλή μετάβαση στην νέα

Στο πλαίσιο των εργασιών της 11ης Επιτροπής Παρακολούθησης, τα μέλη της ενημερώθηκαν για:

-Την αειφόρο ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και τον αγροτουρισμό από την Αντωνία Μοροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π.

-Την πρόοδο υλοποίησης του ΠΑΑ 2014-2022 και τον σχεδιασμό της Διαχειριστικής Αρχής για την επιλογή των νέων Τοπικών Στρατηγικών LEADER, μέσω αναλυτικών παρουσιάσεων των στελεχών της ΕΥΔ ΠΑΑ

-Τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας μέσα από τις διαγνωστικές μελέτες που παρουσίασαν εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας με το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Τις εργασίες της Επιτροπής παρακολούθησαν εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες Υπουργείων και Περιφερειών, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών φορέων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.