Σε εκείνο το χωριουδάκι που το έλεγαν Κουμπάλιστα, είχε καθιερωθεί από την προσφυγιά του 1922, οι εικόνες της Παναγίας και του Χτιστού, πριν την περιφορά τους γύρω στο χωριό και στον κάμπο να βγαίνουν σε δημοπρασία και ο πλειοδοτών να κουβαλάει την εικόνα που πλειοδότησε.

Το έθιμο αυτό καθιερώθηκε από εκείνα τα χρόνια μόνο και μόνο για να έχει η εκκλησία μερικά ακόμη έσοδα, διότι οι ανάγκες ήταν πάρα πολλές και ο Παπαμακάριος, φειδωλός όπως πάντοτε, το είχε ιδιαίτερη χαρά να ακούει να πλειοδοτούν περισσότεροι από ένας για να ανέβει η τιμή και η εκκλησία να μαζέψει ένα επί πλέον φράγκο.

Ήταν ένα περιστατικό που το ξέχασαν γρήγορα οι χωριανοί, αλλά μερικοί γέροι το θυμόταν, ότι εκείνα τα χρόνια γύρω στο 1928, μετά την περιφορά των εικόνων και την καταβολή του πλειστηριασμού, τα χρήματα που μαζεύτηκαν εκλάπησαν και ποτέ δεν μαθεύτηκε ποιος ήταν ο δράστης.

Το πράγμα ξεχάστηκε, ποιο πολύ για να μη κακοχαρακτηρισθεί το χωριό, ούτε και ο δεσπότης το έμαθε.

Τα χρόνια πέρασαν και το γεγονός ξεχάστηκε τελείως και ήταν ζήτημα άμα το θυμόταν δυο τρείς.

Το 1956 στην δημοπρασία πάλι των εικόνων, εκεί που ήταν η αρχική τιμή για την εικόνα της Παναγίας πεντακόσιες δραχμές, κάποιος μέσα από το πλήθος φώναξε πέντε χιλιάδες και όλοι γύρισαν να δουν ποιος ήταν αυτός ο νταής.

Σήκωσε το χέρι και είπε ο Άνθιμος είμαι.

Κανείς δεν τον θυμόταν και όλοι αναρωτιόνταν άν είναι χωριανός μας.

Μετά την δημοπρασία της εικόνας της Παναγίας, πήρε μέρος και στην εικόνα του Χτιστού που ξεκίνησε με πεντακόσιες δραχμές αλλά αυτός πλειοδότησε πέντε χιλιάδες δραχμές και όλοι απορώντας τον χειροκρότησαν.

Απέφυγε τους φανφαρονισμούς και ήσυχα τραβήχτηκε στο στασίδι του και μέχρι το τέλος της θείας λειτουργίας δεν σήκωσε το κεφάλι του.

όλοι ήταν πολύ περίεργοι να μάθουν για τον καινούριο πλειοδότη, που έσπασε τόσο βροντερά την διαδικασία να χτυπήσει με την πρώτη δεκαπλάσια τιμή για κάθε εικόνα.

Όταν τελείωσε η θεία λειτουργία και ήρθε η ώρα της περιφοράς των εικόνων ο πλειοδότης δεν έτρεξε σαν όλους να αρπάξει τις εικόνες και να τις φορτωθεί για την περιφορά.

Πήγε με σκυμμένο το κεφάλι φίλησε το χέρι του παπά και είπε στον παπά να δώσει την εικόνα της Παναγίας σε ένα παιδάκι εκεί δίπλα του και την εικόνα του Χριστού σε μένα.

Αισθάνθηκα τόση περηφάνια που κράταγα την εικόνα του Χριστού, που είπα μέσα μου, άμα μεγαλώσω και εγώ θα χτυπήσω στη δημοπρασία για την εικόνα του Χριστού.

Βέβαια κουράστηκα, αλλά η τιμή ήταν τόσο μεγάλη που  όλα τα παιδιά της ηλικίας μου με ζήλευαν.

Αυτό έγινε το Πάσχα του 1956.

Ο καιρός ήταν καλός ανοιξιάτικος και ο γύρος που κάναμε, ήταν  πολύ μεγάλος, είχαμε βγει έξω στον κάμπο, φτάσαμε σχεδόν μέχρι το ποτάμι και κατά τις δώδεκα η ώρα γυρίσαμε πάλι στην εκκλησία.

Εκεί παραδώσαμε τις εικόνες στους επίτροπους να τις βάλουν στις θέσεις τους και ετοιμαστήκαμε να πάμε σπίτι.

Πριν βγω έξω από την εκκλησία είδα εκείνον τον άνθρωπο που πλειοδότησε για τις εικόνες να ανεβαίνει τα σκαλιά για να μπει στην εκκλησία, γύρισα και εγώ πίσω για να δω τί θα έκανε, μήπως θα έδινε και άλλα λεφτά στην εκκλησία;

Ρώτησε για τον παπά και του είπαν, ότι είναι στο ιερό.

Περίμενε να βγει ο παπάς από το ιερό, περίμενα και εγώ να δω τι θα του πει.

Τέλος όταν φάνηκε ο  παπάς να έρχεται  προς το μέρος του, τον πλησίασε, έψαξε το χέρι του το πείρε και το φίλησε, όπως τη πρώτη φορά, όταν πλειοδότησε στον  πλειστηριασμό.

Τότε τον γνώρισε ο παπάς και ποντιακά του είπε, νέμπε ντό φτάς;

Μερικοί ακόμα τον θυμήθηκαν και έκαναν ένα γύρο κοντά του, κοντά στα άλλα ένας επίτροπος τον ρώτησε, γιατί δεν κράταγες εσύ τις εικόνες; Που πλειοδότησες τόσο γενναία την εκκλησία μας.

Τον άκουσα, διότι ήμουν δίπλα του, να λέει, εγώ είμαι αμαρτωλός γι’αυτό έδωσα τις  εικόνες στα παιδιά να τις κρατούν.

–   Δεν ξέρω αν το θυμάστε, το 1928, τα χρήματα που κλάπηκαν από το παγκάρι, εγώ τα πήρα και με εκείνα πήγα στην Αυστραλία.

Τώρα έρθα να ξοφλάω το χρέομ και να πώ την αμαρτίαμ σον παπάν είπε με ποντιακή προφορά.

Ήταν ο Άνθιμος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.