Έντονη κριτική ασκείται, από τους θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στη λειτουργία της εορταστικής αγοράς με την υπηρεσία click away, μέτρο που ισχύει για όλα τα εμπορικά καταστήματα και αυτά εντός εμπορικών κέντρων. Οι άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων, δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., μόνο το 17% διαθέτει υπηρεσία ηλεκτρονικών πωλήσεων (e-shop), ενώ μονοψήφιο είναι το ποσοστό εκείνων με πλήρως λειτουργική πλατφόρμα. Η πτώση τζίρου στο εννεάμηνο, πριν από τη δεύτερη καραντίνα, ανέρχεται στο 50% και οι περισσότερες επιχειρήσεις, είναι αδύναμες να διαχειριστούν συσσωρευμένες υποχρεώσεις, λειτουργικά έξοδα και το δώρο στους εργαζομένους, που πρέπει να καταβληθεί έως και τις 21 Δεκεμβρίου 2020. «Δυστυχώς, η απόφαση που πάρθηκε για το μη άνοιγμα της αγοράς κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ήταν καταπέλτης για το ελληνικό εμπόριο και ειδικότερα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, Αντώνης Σκουλίδης, ενώ κάλεσε τον εμπορικό κόσμο της Δράμας, να διαχειριστεί με κάθε επιτρεπτή μέθοδο, το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η αγορά. «Αυτή η μέθοδος του click away, είναι σίγουρα ανέφικτη για να λειτουργήσει η αγορά, αλλά αυτή τη στιγμή, είναι το μόνο εργαλείο που διαθέτουμε», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει μέτρο που να αναπληρώνει

τις οικονομικές απώλειες

μιας κλειστής επιχείρησης

Οι έμποροι της Δράμας επισημαίνουν ότι, δεν υπάρχει μέτρο που να αναπληρώνει τις οικονομικές απώλειες μιας κλειστής επιχείρησης. Όσον αφορά τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, καθώς και για την εφαρμογή της παράδοσης και παραλαβής εκτός καταστήματος (click away), ενημερώνουν το καταναλωτικό κοινό για τα ακόλουθα:

Λιανεμπόριο

-Αναστολή λειτουργίας των οικονομικών δραστηριοτήτων του λιανικού εμπορίου της παρ. 3, εξαιρουμένης της διαδικασίας εξ αποστάσεως προαγορά/προεπιλογή των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής, ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away). Καταχώρηση της παραγγελίας από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη, είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), είτε μηνύματος (SMS) που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης, χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο (2) ώρες συνολικά.

-Παραλαβή από ένα άτομο και μόνο στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.

-Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά, ή με POS, κατά την παραλαβή. Κατά την παραλαβή: τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών, μέγιστος αριθμός ατόμων στην αναμονή εννέα (9), μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής δέκα (10) λεπτά.

Χονδρεμπόριο

Για το χονδρεμπόριο, η νέα υπουργική απόφαση προβλέπει ότι, η μόνη περίπτωση που θα επιτρέπεται να βρίσκεται πελάτης εντός καταστήματος, θα είναι μόνο για επαγγέλματα που σχετίζονται με οικοδομικές δραστηριότητες. Για τις μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο με τηλεφωνική παραγγελία, συστήνεται να αναρτούν πινακίδες στα μαγαζιά τους, με τις οποίες ενημερώνουν τους καταναλωτές, ότι μπορούν να βγάζουν φωτογραφία τη βιτρίνα και τις τιμές, ώστε στη συνέχεια να κάνουν παραγγελίες.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας ενημερώνει τους καταστηματάρχες και το καταναλωτικό κοινό ότι, για τα καταστήματα που λειτουργούν και δεν βρίσκονται σε αναστολή, συνεχίζει να ισχύει το εθνικό χειμερινό ωράριο που ίσχυε πάντα, με τη δυνατότητα λειτουργίας τις δύο θεσμοθετημένες Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Αγορές με click away

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή. Η απόφαση αυτή ελήφθη, γιατί οι ταχυμεταφορές έχουν φτάσει στα όρια της λειτουργίας τους. Αν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού, θα γίνει άρση του μέτρου. Μόνο ένα άτομο θα παραλαμβάνει την παραγγελία. Η παραγγελία θα παραδίδεται σε έναν και θα παραλαμβάνεται από έναν. Θα επιτρέπεται αναμονή έως και 9 άτομα και με απόσταση 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον. Αυτό θα λειτουργεί σε επιχειρήσεις που θα έχουν μόνο είσοδο και έξοδο σε δρόμο.

Για τα πρόστιμα, οι πληροφορίες και καταγγελίες θα γίνονται στο 1520 του Υπουργείου ανάπτυξης. Επιχείρηση που θα έχει μέσα πελάτη, θα έχει και διοικητικό πρόστιμο και κλείσιμο της επιχείρησης. Το πρόστιμο για μία επιχείρηση με παρουσία πελάτη εντός του καταστήματος ανέρχεται από 2.000 έως και 50.000 ευρώ και τιμωρείται με αναστολή λειτουργίας από 15 έως και 90 ημερολογιακές ημέρες. Για τους καταναλωτές με παρουσία εντός καταστήματος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ και για τη μη επίδειξη εντύπου προαγοράς, ή SMS του προμηθευτή το ίδιο ποσό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.