Έρχεται στην Καβάλα το πυροσβεστικό πλοίο

0
100

Πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, η επίσημη παραλαβή δύο καινούργιων σύγχρονων πυροσβεστικών πλοίων από το Πυροσβεστικό Σώμα. Η τελετή έγινε στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Το ένα από τα δύο πλοία, θα ενισχύσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία του λιμένα «απόστολος Παύλος» της Καβάλας και φέρει το όνομα του Σερραίου πυρονόμου, Σάββα Σάββαρη, ο οποίος το 2018 έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Λιμνοχώρι της Ηράκλειας Νομού Σερρών.

Το καινούργιο πυροσβεστικό σκάφος αποκτάται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών-Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020». Τα πυροσβεστικά πλοία ανοικτής θαλάσσης χρησιμοποιούνται, κυρίως, σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών μικρής, μεσαίας και μεγάλης έντασης σε πλοία παντός τύπου, καθώς και σε πυρκαγιές σε παράκτιες εγκαταστάσεις εντός των λιμανιών που θα τοποθετηθούν, αλλά και στις ευρύτερες γεωγραφικά θαλάσσιες, παράκτιες και παράλιες περιοχές. Τα πλοία αυτά, εκτός από την κύρια αποστολή τους, μπορούν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις περιοχές που καλύπτουν, ενώ μπορούν να συνδράμουν και σε επιχειρήσεις εκτός των περιοχών κάλυψης, εφόσον αυτό απαιτείται λόγω έκτακτων συνθηκών.

Ο χαιρετισμός του Κ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός είπε στον χαιρετισμό του τα εξής: «Με χαρά και με συγκίνηση παρευρίσκομαι σε αυτή την σεμνή τελετή ονοματοδοσίας των δύο νέων υπερσύγχρονων σκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο υπουργός πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης, μίλησε για την μεγάλη προσπάθεια την οποία καταβάλλει η ελληνική Πολιτεία, να εκσυγχρονίσει δραστικά όλες τις υποδομές της πολιτικής προστασίας. Και πράγματι, η κλιματική κρίση, με την οποία όχι μόνο εμείς, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται πια αντιμέτωπος, καθιστά αυτή την επένδυση στην πολιτική προστασία μονόδρομο. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, για το γεγονός ότι το πρόγραμμα «Αιγίς» σχεδιάζεται και υλοποιείται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Θέλω να θυμίσω ότι, θα διαθέσουμε παραπάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ για υποδομές που σχετίζονται με την πολιτική προστασία. Και βέβαια, αυτοί οι πόροι συμπληρώνονται και από πόρους άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Τα δύο σκάφη, τα οποία σήμερα ονοματοδοτούμε, χρηματοδοτήθηκαν από προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020 και με μεγάλη προσπάθεια των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, καταφέραμε και σώσαμε τους πόρους αυτούς, έτσι ώστε σήμερα τα σκάφη αυτά να διατίθενται στην υπηρεσία όχι μόνο του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και όλων των υπολοίπων κλάδων που μπορεί κάποια στιγμή να τα χρειαστούν. Βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, που τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες τον χρόνο, ταγμένες και ταγμένοι στο καθήκον, προσφέρουν την υπηρεσία τους για την ασφάλεια όλων μας. Και πράγματι, σήμερα είναι μία συγκινητική στιγμή, καθώς αποφασίσαμε και πολύ σωστά, να δώσουμε σε αυτά τα δύο σκάφη ονόματα δύο στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος, του πυρονόμου Σάββα Σάββαρη και του δόκιμου ανθυποπυραγού Αριστείδη Μουζακίτη. Ευχαριστώ τους γονείς του Αριστείδη που βρίσκονται μαζί μας σε αυτή την πολύ συγκινητική στιγμή. Και πιστεύω ότι, το ελάχιστο που οφείλουμε σε αυτούς που θυσιάζουν την ζωή τους στο καθήκον, είναι να μην τους ξεχνάμε. Και μέσα από αυτές τις συμβολικές κινήσεις, να κρατάμε ζωντανή την μνήμη τους. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδα τα νέα σκάφη. Εύχομαι με μεγάλη ταχύτητα να προετοιμαστούμε και για την νέα αντιπυρική περίοδο, καθώς ξέρουμε πολύ καλά ότι η δουλειά της πρόληψης ουσιαστικά διεξάγεται όλο τον χειμώνα. Και είμαι απολύτως σίγουρος ότι, το Πυροσβεστικό Σώμα πάλι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.