«Φρένο» στη συγκομιδή της πατάτας βάζουν πολλοί καλλιεργητές στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου, αφού οι τιμές παραμένουν καθηλωμένες σε επίπεδα αρκετά κάτω ακόμα και από το κόστος παραγωγής.

Το γεγονός αυτό αποτρέπει τους καλλιεργητές να ξεκινήσουν μαζικά τη συγκομιδή, αφού είναι αλήθεια πως η παραγωγή εάν  συγκομιστεί θα πρέπει είτε να πουληθεί έστω και με την τρέχουσα καταστροφική τιμή, είτε θα πρέπει να αποθηκευτεί διαδικασία η οποία αυξάνει και τις δαπάνες για τον καλλιεργητή. Βεβαίως βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι. Έτσι λοιπόν για μία ακόμη χρονιά οι πατατοκαλλιεργητές της ακριτικής περιοχής θα βρεθούν αντιμέτωποι με την προοπτική απώλειας εισοδήματος ή ακόμα και με το ενδεχόμενο αρκετοί εξ αυτών να «καταγράψουν» ζημιές στο φετινό τους απολογισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υπόλοιπη χρονιά.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, με τις τιμές που έως τώρα προσφέρουν οι έμποροι είναι πρακτικά αδύνατο να καλύψουν ακόμα και τις τρέχουσες υποχρεώσεις της χρονιάς. Δηλαδή στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν οφειλές προηγούμενων ετών ή τραπεζικός δανεισμός τότε οι παραγωγοί αυτοί θα βρεθούν κυριολεκτικά «εκτεθειμένοι». Στα παραπάνω δεν υπολογίζεται πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να εξασφαλίσουν και τον οικογενειακό προϋπολογισμός, που εν όψει του χειμώνα στη συγκεκριμένη περιοχή  σίγουρα δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό αφού μια πιθανή ανάκαμψη των τιμών θα μεταβάλλει την εικόνα, με άμεση συνέπεια την αύξηση του ρυθμού συγκομιδής που μέχρι τώρα είναι κυριολεκτικά υποτονικός. Η αλήθεια όμως είναι πως όπως επιβεβαιώνουν και οι καλλιεργητές πως η τιμή έχει μεταβληθεί προς το χειρότερο απ’ ότι ήταν λίγες ημέρες πριν και αυτό φυσικά είναι ένα στοιχείο που προκαλεί δικαιολογημένα ανησυχία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.