Με αφορμή την αύξηση του κόστους στην χρήση της ενέργειας στην Ελλάδα, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο συνδυασμός «Αγωνιστική Συσπείρωση» του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Συνολικά, η πορεία «απελευθέρωσης» της ενέργειας, που υλοποίησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, διαμόρφωσαν μία εικόνα όπου:

-Η ενεργειακή φτώχεια εκτοξεύτηκε μαζί με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

-Οι τιμές του πετρελαίου στην θέρμανση (1,15€/lit) και στην κίνηση (1,55€/lit) εκτινάχθηκαν. Μάλιστα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια κατά 1333%. Παράλληλα, τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, δεν αναπληρώνουν επ’ ουδενί λόγο την αύξηση αυτή.

-Η τιμή του υγραερίου εμφανίζει αυξήσεις πάνω από 40%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (32-45€).

-Για την ραγδαία αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, από τη μια μεριά, η κυβερνητική εξαγγελία στήριξης των μικρών καταναλωτών ρεύματος με 500 εκατ. € είναι εντελώς ανεπαρκής, αφού αυτή υπολογίζεται στα 1,3 δισ. € κάθε μήνα. Από την άλλη, δεν ισχύει για τα μικρομάγαζα που «πνίγονται», σε συνδυασμό με τις αυξήσεις «φωτιά» στις πρώτες ύλες και τα αναλώσιμα, καθώς και την γενική αύξηση του πληθωρισμού που εκτινάσσει το κόστος ζωής, με αποτέλεσμα να «σπρώχνονται» στο λουκέτο. Ειδικά, φόροι και χρεώσεις Α.Π.Ε. αποτελούν το 41% του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Τα τελευταία 15 χρόνια, οι απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ξεπέρασαν το 150%, οδηγώντας σε πολλές διακοπές παροχής ρεύματος σε καταστήματα και κατοικίες. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ενεργειακής Φτώχειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2019 στην Ελλάδα ένας στους τρείς καταναλωτές δεν είχε την δυνατότητα να πληρώνει εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς ρεύματος, συσσωρεύοντας χρέη. Αν υπολογίσουμε και τις συνέπειες από την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, που στηρίζεται στην ατομική ευθύνη του καθενός και φορτώνει τα βάρη στις πλάτες μας, αιτιολογείται η τραγική μείωση των τζίρων στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και η απειλή των λουκέτων.

Διεκδικούμε μέτρα διαρκούς και μόνιμης στήριξης των μικρών επαγγελματιών και όχι μόνο μέτρα «μιας χρήσης», βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων, όπως αυτά που προτείνει η συνδικαλιστική ηγεσία στην Ε.Σ.Ε.Ε., στην Ομοσπονδία και τον Εμπορικό Σύλλογο. Διεκδικούμε μέτρα που μπορούν να προσφέρουν μόνιμη ανάσα στους αυτοαπασχολούμενους σε βάθος χρόνου, όπως:

-Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000€.

-Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και των φόρων και χρεώσεων Α.Π.Ε. στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των ατομικών επιχειρήσεων.

-Καμία διακοπή ρεύματος σε μικρομάγαζα με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 12.000€. Να θεσπιστούν μακροχρόνιοι άτοκοι διακανονισμοί πληρωμής οφειλών.

-Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Αυτά τα μέτρα, μαζί με άμεσα μέτρα στήριξης, όπως:

-Απαλλαγή από την επιστροφή της λεγόμενης «επιστρεπτέας προκαταβολής».

-Επιδότηση επαγγελματικού ενοικίου και αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία, με δυνατότητα ρύθμισης καταβολής, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επιβίωση των αυτοαπασχολούμενων. Είναι κρίσιμο ζήτημα, επίσης, αυτή την περίοδο και η διεκδίκηση μέτρων προστασίας και εξασφάλισης της υγείας, όπως:

-Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και επίταξη των ιδιωτικών μονάδων για την αντιμετώπιση όλων των αναγκών του πληθυσμού.

-Επίδομα ειδικού σκοπού και αναστολή όλων των οικονομικών τους υποχρεώσεων για τους επαγγελματίες που νόσησαν, ή θα νοσήσουν, για όσο διάστημα απουσιάζουν από την δουλειά τους.

-Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους με ευθύνη του Ε.Ο.Δ.Υ.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας», καλεί κάθε συνάδελφο αυτοαπασχολούμενο, να διεκδικήσει τα μέτρα που του δίνουν την δυνατότητα να κρατήσει ανοιχτό το μαγαζί του και να παλέψει για ένα αξιοπρεπές εισόδημα, να υπερασπιστεί την υγεία, την δική του και της οικογένειάς του. Καλεί την διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, να εγκαταλείψει την τακτική του συμβιβασμού με τα όρια που βάζει η κυβερνητική πολιτική και που ποτέ σε αυτή δεν χωρούν οι ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων. Χωρούν, όμως, οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων, των εμπορικών αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων. Ότι για τα μικρομάγαζα είναι «ανέφικτο» και «μαξιμαλιστικό», για τα επιχειρηματικά μεγαθήρια είναι ήδη νόμος. Οι κατακτήσεις δεν ήρθαν ποτέ με επιστολές στα Υπουργεία, αλλά με αγώνες στους δρόμους, με συνέπεια και προσήλωση στις συλλογικές ανάγκες των συναδέλφων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.