Αναμονή για τις αποζημιώσεις

0
22

Δυσπιστία επικρατεί μεταξύ των καλλιεργητών πατάτας στην περιοχή του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, αναφορικά με το ζήτημα της καταβολής αποζημιώσεων για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν αποτέλεσμα των μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊου.

Τα περιοριστικά μέτρα είναι γνωστό πως επηρέασαν πολλούς επιμέρους κλάδους του πρωτογενή παραγωγικού τομέα. Μεταξύ των προϊόντων που επλήγησαν από τα μέτρα της Πολιτείας είναι και η καλοκαιρινή πατάτα, καλλιέργεια που επικρατεί κατά κύριο λόγο στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου. Αυτό είναι αποδεκτό από τον ελεγκτικό μηχανισμό αλλά και από τις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου, χωρίς να τίθενται άλλου είδους προσκόμματα. Πριν λίγες ημέρες μάλιστα υπήρξε κινητικότητα επί του θέματος και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, είχε ολοκληρωθεί ο φάκελος με τα δεδομένα που στοιχειοθετούν το δίκαιο του αιτήματος, σύμφωνα και με τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις άλλων προϊόντων που έτυχαν θετικής αντιμετώπισης από την αρμόδια Ευρωπαϊκή επιτροπή. Για όλα αυτά τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων και ο κυβερνητικός βουλευτής του νομού Κωνσταντίνος Μπλούχος. Την ίδια πληροφόρηση παρείχαν και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης  Γιώργος Ζιμπίδης, όσο και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Γιάννης Κεσκίνογλου, οι οποίοι δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους για την θετική κατάληξη του αιτήματος.

Παρόλα αυτά η καθυστέρηση αρχίζει με τον καιρό να δημιουργεί προβληματισμό στους καλλιεργητές οι οποίοι βρίσκονται κυριολεκτικά με την «πλάτη στον τοίχο».  Είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί με τις τιμές οι οποίες παραμένουν κυριολεκτικά καθηλωμένες και το προϊόν ουσιαστικά να πωλείτε απλά για να μην καταλήξει στις χωματερές. Οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και φυσικά να εξασφαλίσουν το απαραίτητο εισόδημα για την εξυπηρέτηση του οικογενειακού προϋπολογισμού. Όλα δείχνουν πως ούτε το ένα θα καταφέρουν να πετύχουν, ούτε το άλλο. Ο χειμώνας αυτός είναι πραγματικά δύσκολος για πολλούς στο ακριτικό Κάτω Νευροκόπι και δυστυχώς δεν υπάρχουν ελπίδες να αλλάξει κάτι που θα βελτιώσει την εικόνα αυτή.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές η καταβολή των αποζημιώσεων αυτών είναι η σανίδα σωτηρίας για τους παραγωγούς, προκειμένου να πετύχουν να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή, η οποία για αρκετούς είναι δεδομένη. Μετά από τις πρώτες θετικές πληροφορίες οι καλλιεργητές έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην κυριολεκτικά «σωτήρια» αποζημίωση η οποία θα γλιτώσει αρκετούς από το οικονομικό αδιέξοδο. Η καθυστέρηση είναι γεγονός και όπως έγινε γνωστό με δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη, όντως υπήρξαν προβλήματα στην διαδικασία που όμως δεν έχουν να κάνουν με την ουσία του αιτήματος αλλά με τεχνικό ζήτημα το οποίο δεν θα επηρεάσει την πορεία και την κατάληξη του αιτήματος. Παρόλα αυτά είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει αιτία καθυστέρησης. Το ζήτημα έχει να κάνει με τον χαρακτηρισμό των καλλιεργειών τις περιοχής οι οποίες από λάθος έχουν χαρακτηριστεί και καλοκαιρινές και φθινοπωρινές.  Αυτό θα διορθωθεί και θα συνεχιστεί η διαδικασία με την αξιολόγηση του φακέλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.