Η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στις χερσαίες εγκαταστάσεις των Πετρελαίων έβαλε σε κίνδυνο και το εργοστάσιο (ΣΙΓΜΑ) , αλλά και την πόλη της Καβάλας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Μανώλης Κελαϊδάκης, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021. Όπως ανέφερε, απαντώντας στην ερώτηση της Δήμητρας Τσανάκα (επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάσα για τον Δήμο»), η εντολή δόθηκε από στελέχη της διοίκησης και εκτελέστηκε εντελώς αιφνιδιαστικά. «Ήταν σαμποτάζ», σχολίασε και πρόσθεσε: «Ωστόσο, χάρη στην ψυχραιμία και στον επαγγελματισμό των συναδέλφων, αποκαταστάθηκε αμέσως η ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων από την Κυριακή. Αυτοί που έδωσαν την εντολή να κοπεί το (φυσικό) αέριο, είναι εντελώς άσχετοι με την λειτουργία των εγκαταστάσεων μιας χημικής βιομηχανίας. Κι εμείς, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει σε κίνδυνο τις ζωές μας και την ασφάλεια της Καβάλας». Σχετικά με το σοβαρό περιστατικό, για το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση η Energean που δημοσιεύεται παρακάτω, ο συνταξιοδοτηθείς γενικός διευθυντής των Πετρελαίων, Βαγγέλης Παππάς, είπε ότι η Καβάλα θα είναι ασφαλής όσο ανάβει ο πυρσός στο εργοστάσιο.

Για το ίδιο περιστατικό έκανε δήλωση και η βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου, η οποία είπε τα εξής: «Τις αλλοπρόσαλλες και άκρως επικίνδυνες αποφάσεις της διοίκησης της Energean Oil and Gas, φέρνουν στο φως οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Πετρελαίων. Πρόκειται, θυμίζω, για την εταιρεία που θα λάβει εμπορικό δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 90,5 εκατομμυρίων ευρώ και δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η αλληλουχία των γεγονότων που αναφέρονται από το σωματείο, είναι ενδεικτική των μεθοδευμένων κινήσεων της εργοδοσίας για ανατροπή του εργασιακού μοντέλου, εις βάρος των εργαζομένων. Όμως, όταν αυτή υλοποιείται θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, τότε ξεπερνά τα όρια ανοχής. Τα όσα καταγγέλλονται είναι τεράστιας σημασίας. Οι απολύσεις έμπειρων στελεχών σε διαδικασίες που απαιτούν την απόλυτη και αποτελεσματική συνεργασία όλων των εργαζομένων, το διαρκές κλίμα ανασφάλειας και οι αποφάσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των εργαζομένων, διακοπή παροχής φυσικού αερίου εν ώρα λειτουργίας, είναι ενδεικτικές της στάσης της εργοδοσίας.

Άλλωστε, σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης του ελληνικού δημοσίου προς την εταιρεία, υπάρχει ρητή αναφορά σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου προς όφελος των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας. Αν η εταιρεία, για οποιονδήποτέ λόγο, δεν μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ας παραδώσει τις εγκαταστάσεις στο ελληνικό δημόσιο. Η αναφορά των εργαζομένων στην πολιτική ηγεσία και στις αρμόδιες Υπηρεσίες ελέγχου, μετά την αυθαίρετη και απαράδεκτη άρνηση της εργοδοσίας να εμπεδώσει την επικινδυνότητα των λανθασμένων επιλογών της, θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Η ανθρώπινη ζωή, η προστασία του περιβάλλοντος, η ασφάλεια των εργαζομένων, οι εργασιακές συνθήκες, ο σεβασμός των εργασιακών κεκτημένων, αποτελούν για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία τα ζητούμενα για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. Επιχειρηματικότητα με τους όρους που ακολουθούν οι διοικήσεις των δύο μεγάλων εργοστασίων της περιοχής, δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή από την τοπική κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις. Ας το καταλάβουν καλά όλοι, η Καβάλα δεν θα γίνει Μέκκα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ούτε προαύλειος χώρος χημικού εργαστηρίου. Ας σταματήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές να σιωπούν και ας πάρουν ξεκάθαρη θέση. Είναι με την νομιμότητα, ή με την αυθαιρεσία;».

Η Energean ανέφερε για την διακοπή παροχής φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Σίγμα» τα εξής: «Η Energean βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να ενημερώσει την τοπική κοινωνία της Καβάλας, ότι την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021, μέλη του Σωματείου εργαζομένων παραβίασαν την εγκατάσταση φυσικού αερίου της εταιρείας και παρενέβησαν στην λειτουργία της βάνας που ρυθμίζει την ροή φυσικού αερίου προς τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Η παρέμβαση στελεχών της εταιρείας είχε ως αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η σωστή λειτουργία της εγκατάστασης φυσικού αερίου που βρίσκεται εκτός του χώρου του εργοστασίου. Τα μέλη του σωματείου παραβίασαν σαφείς εντολές της διοίκησης και των κανόνων λειτουργίας και έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων και του συγκροτήματος του «Πρίνου». Για το περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα μόλις δύο ημέρες μετά την απομάκρυνση, λόγω θεμελίωσης δικαιώματος συνταξιοδότησης, των πρώην εχόντων την ευθύνη για την λειτουργία του συγκροτήματος στελεχών, Βαγγέλη Παππά και Κώστα Ιωαννίδη, έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες από πλευράς της διοίκησης της εταιρείας. Η Energean δηλώνει και πάλι το προφανές, δεν είναι δυνατό να παραβιάζονται οι εντολές της διοίκησης και οι κανόνες λειτουργίας των εγκαταστάσεων, ούτε φυσικά να παρεμποδίζεται από το σωματείο των εργαζομένων η είσοδος στις εγκαταστάσεις της διοικητικής ομάδας που φέρει και την ευθύνη για την λειτουργία τους.

Μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα, η νομιμότητα και η ασφάλεια στις εγκαταστάσεις, η εντολή της διοίκησης είναι να παραμείνουν αυτές εκτός λειτουργίας. «Αντάρτικα» δεν χωρούν σε οποιαδήποτε επιχείρηση της χώρας, πόσο μάλλον σε ένα βιομηχανικό συγκρότημα υψίστης ασφαλείας».

Energean: «Το σωματείο εργαζομένων στον «Πρίνο» μπλόκαρε προσλήψεις»

Η έκρυθμη κατάσταση συνεχίστηκε, με την απαγόρευση εισόδου στο εργοστάσιο των εργαζομένων που προσλήφθηκαν, για να αντικαταστήσουν εκείνους που αποχώρησαν από την εταιρεία με την διαδικασία της εθελούσιας εξόδου. Η Energean, με νέο δελτίο Τύπου, αναφέρεται στην αντιδραστική στάση του σωματείου εργαζομένων: «Η κατάληψη στις εγκαταστάσεις του «Πρίνου», από το σωματείο εργαζομένων, συνεχίζεται και, πλέον, εκτός από την διοικητική ομάδα, που δεν τής επιτρέπεται να μεταβεί στα γραφεία της και να ασκήσει την διοίκηση, μπλοκάρονται και οι προσλήψεις τις οποίες το ίδιο το σωματείο έχει ζητήσει! Συγκεκριμένα, την Δευτέρα, τέσσερις νέοι συνάδελφοι που έχουν επιλεγεί για να καλύψουν θέσεις που κενώθηκαν μετά την πρόσφατη εθελουσία έξοδο, μετέβησαν στο εργοστάσιο ΣΙΓΜΑ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία για την πρόσληψή τους. Ωστόσο, στην πύλη του εργοστασίου ενημερώθηκαν ότι δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι ασφαλής η λειτουργία του εργοστασίου!

Δηλαδή, το σωματείο εργαζομένων που έχει ζητήσει πιεστικά την πραγματοποίηση προσλήψεων για την κάλυψη κενών, αρνείται τώρα την πρόσβαση των νεοπροσλαμβανόμενων στις εγκαταστάσεις. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επικαλείται και λόγους ασφαλείας, την ώρα που διαβεβαιώνει την κοινή γνώμη της Καβάλας, μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα και μέσω δηλώσεων του προέδρου του κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Καβάλας, το βράδυ της ίδιας ημέρας, ότι το εργοστάσιο λειτουργεί υπό ασφαλείς συνθήκες!

Σημειώνεται ότι, οι τέσσερις νεοπροσλαμβανόμενοι συνάδελφοι έχουν επιλεγεί μέσα από τις καθιερωμένες συστηματικές διαδικασίες προσλήψεων, οι οποίες είχαν εξελιχθεί όσο την διεύθυνση των εγκαταστάσεων στην Καβάλα είχαν ακόμα οι Βαγγέλης Παππάς και Κώστας Ιωαννίδης.

Η Energean αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τους νέους συναδέλφους, για το ότι η πρώτη τους εμπειρία από τον νέο εργασιακό τους χώρο προφανώς ήταν απογοητευτική και, σίγουρα, τελείως διαφορετική από τα όνειρά τους για το ξεκίνημα της νέας τους πορείας, αλλά και να τους διαβεβαιώσει ότι σύντομα θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Και με την ευκαιρία, επαναλαμβάνει ότι, είναι ρητές οι εντολές της εταιρείας προς όλους τους εμπλεκόμενους στην καθημερινότητα του «Πρίνου», για το ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων όσο η νόμιμη διοίκηση είναι αποκλεισμένη από την πρόσβαση στον εργασιακό της χώρο και δεν τής επιτρέπεται να ασκεί την διοίκηση των εγκαταστάσεων από τα μέλη του σωματείου που έχουν προχωρήσει στην κατάληψη. Για την κατάσταση που επικρατεί, η Energean, ως διαχειριστής των εγκαταστάσεων του ελληνικού Δημοσίου, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες Αρχές, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ομαλότητα και να επαναλειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις του «Πρίνου» με ασφάλεια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.