Απεβίωσε ο ιδρυτής της Raycap, Κώστας Αποστολίδης: Ευεργέτησε τη Δράμα!

0
154

Ήταν τέλη Ιουνίου του 1987, όταν ιδρύθηκε μία νέα εταιρεία με έδρα την πόλη της Δράμας. Ο ιδρυτής, Κώστας Αποστολίδης, είχε πολυετή εμπειρία στο εξωτερικό, καινοτόμες ιδέες και ένα μεγάλο όραμα, που τον έκανε να επιστρέψει στην γενέτειρα πατρίδα και να αρχίσει το «χτίσιμο» της Raycap με τρεις εργάτες! Στην πορεία, η Raycap καταξιώθηκε στην Ελλάδα και κατέκτησε τις διεθνείς αγορές! Βασικός παράγοντας ήταν η συγκεκριμένη επιχειρηματική φιλοσοφία, η σταθερή επένδυση στην έρευνα, στην καινοτομία και την υψηλή ποιότητα. Ακολουθώντας μία τακτική χαμηλών τόνων, σε επικοινωνιακό επίπεδο, η διοίκηση της Raycap επικεντρώθηκε στην εξεύρεση λύσεων σε δύσκολα τεχνικά προβλήματα, στην κατοχύρωση δεκάδων πατεντών και στην αναγνώριση στο πεδίο του διεθνούς ανταγωνισμού. Και κατάφερε να συναγωνιστεί πολυεθνικούς κολοσσούς και να διαμορφώσει ένα από τα μεγαλύτερα brands παγκοσμίως στον τομέα της ηλεκτρικής προστασίας.

Ο Κώστας Αποστολίδης είναι ένα ακόμα παράδειγμα πετυχημένης επιχειρηματικής ιστορίας, ωστόσο θα μείνει στην μνήμη των Δραμινών ως ένας ευπατρίδης, που αγάπησε τον τόπο του και βοήθησε για να γίνει καλύτερος. Η Δραμινή κοινωνία, αλλά και η Ελλάδα, έγιναν φτωχότερες με την απώλεια του. Έμεινε το κοινωνικό έργο του παρακαταθήκη. Ακολουθούν τα επιτεύγματα του στο επιχειρηματικό πεδίο και στην κοινωνική δράση του, όπως παρουσιάστηκαν σε παλιότερο άρθρο ελληνικού μέσου ενημέρωσης.

Η πετυχημένη επιχειρηματική ιστορία

Η Raycap σήμερα είναι μία κατασκευάστρια προϊόντων ηλεκτρικής προστασίας και συνδεσιμότητας, με ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά, που παρέχει λύσεις βιομηχανικής προστασίας από υπερτάσεις, συνδεσιμότητας και διαχείρισης ενέργειας για τηλεπικοινωνίες, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολικά), μεταφορές και άλλους βιομηχανικούς τομείς. Τα προϊόντα της έχουν σχεδιαστεί, για να βοηθούν τα συστήματα των πελατών να λειτουργούν με αυξημένη αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Επίσης, οι εξατομικευμένες λύσεις απόκρυψης και τα περιβλήματα τηλεπικοινωνιών, επιτρέπουν την ανάπτυξη δικτύων τηλεπικοινωνιών 5G επόμενης γενιάς, «κρυμμένων» από την κοινή θέα, κάτι που αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης, η εταιρεία πραγματοποιεί νέες επενδύσεις, όπως αυτή που εντάχθηκε στον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο,

ύψους 11,36 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας στην Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Δράμας και συγκεκριμένα, στην κατασκευή ενός νέου βιομηχανικού κτηρίου και την αγορά υπερσύγχρονου βιομηχανικού εξοπλισμού.

Ένα άλλο στοιχείο που έκανε διαφορά, είναι ότι ο Κώστας Αποστολίδης έφερε στην Δράμα λαμπρά μυαλά από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, ενώ επεκτάθηκε με νέα εργοστάσια κρατώντας πάντα υψηλή την ποιότητα. Έτσι, ήρθε η επέκταση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ωκεανού. Η Raycap διαθέτει τρεις μονάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο Αϊντάχο, την Νότια Καρολίνα και το Νιου Τζέρσι, που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στην παραγωγή εξοπλισμού για ασύρματα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Μαζί με τις εταιρείες Sunlight και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είναι οι τρεις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν σημαντική παρουσία στην αμερικανική αγορά. Παράλληλα, κατασκευάστηκαν το εργοστάσιο στην Σλοβενία και η μονάδα στο Μόναχο, ενώ μαζί με τις μονάδες στην Δράμα και την Αττική, έφτασε αισίως στους επτά παραγωγικούς πυλώνες. Ακόμα έχει παρουσία με γραφεία στην Γαλλία, στην Κύπρο, στην Ρουμανία και στην Κίνα. Τα προϊόντα του ελληνικού πολυεθνικού ομίλου εξάγονται σε 50 χώρες στον κόσμο. Η μεγαλύτερη, ωστόσο, απόδειξη της επιτυχίας της Raycap, είναι οι αυξανόμενες οικονομικές επιδόσεις και η αξιοσημείωτη αντοχή της στις κρίσεις που ακολούθησαν.

Το κοινωνικό αποτύπωμα στην Δράμα

Πολύ σημαντικό είναι το κοινωνικό αποτύπωμα της Raycap στην περιοχή της Δράμας. Πέρα από τις θέσεις εργασίας και τις δωρεές συστημάτων της για νοσοκομεία και άλλες δομές, η εταιρεία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για την μεταμόρφωση του κέντρου της Δράμας, με βάση το masterplan του διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Foster +Partners, που έχει εκπονήσει το masterplan για το mega project του παλιού αερολιμένα του Ελληνικού. Η μελέτη, την οποία χρηματοδοτεί η Raycap, με τίτλο: «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων του κέντρου της πόλης της Δράμας», είναι συνολικής αξίας 480.000 ευρώ (χωρίς τον Φ.Π.Α.) και προβλέπει ριζικές αλλαγές στην πλατεία Ελευθερίας, την οδό Εθνικής Αμύνης και τον δημοτικό κήπο. Μεταξύ αυτών είναι: η αύξηση του πρασίνου με δέντρα και φυτεύσεις, η μείωση της επιφάνειας του οδοστρώματος, η βελτίωση των χώρων στάθμευσης και της προσβασιμότητα σε όλους. Θα δημιουργηθεί ακόμα ένα νέο γραμμικό πάρκο στην οδό Χελμού. Στόχος είναι, η μετατροπή της Δράμας σε μία πόλη φιλική προς τον πεζό, με ταυτόχρονη διατήρηση της ζωντάνιας στο κέντρο της. Με δωρεά της εταιρείας Raycap του αείμνηστου Κώστα Αποστολίδη, τέλος, έγινε η μελέτη για την κατασκευή καινούργιου (κλειστού) κολυμβητηρίου στην Δράμα.

Τα συλλυπητήρια μηνύματα

Για τον θάνατο του ευεργέτη Κώστα Αποστολίδη εξέδωσαν ανακοινώσεις: το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο δήμαρχος Δράμας και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας. Η ανακοίνωση του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας αναφέρει τα εξής: «Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας αποχαιρετά, με σεβασμό και οδύνη, τον συνάδελφο Κώστα Αποστολίδη, χημικό μηχανικό Ε.Μ.Π., τον οραματιστή, ιδρυτή και ηγέτη της Raycap, της κορυφαίας στον τομέα της και στον κόσμο βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας. «Σε μία άλλη Ελλάδα, αθόρυβη και εργατική», όπως έλεγε ο ίδιος, ανέδειξε το όραμά του ευεργετώντας τον γενέθλιο τόπο του, την Δράμα και την πατρίδα του, την Ελλάδα. Η αθόρυβη, αλλά φωτεινή ζωή του, ας γίνει ο φάρος καθοδήγησης για όλες τις μεγάλες και ανιδιοτελείς ιδέες, που θα αναδείξουν και θα φέρουν προκοπή σε τόπους, ανθρώπους και πατρίδες».

Ο δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, αναφέρει στο δικό του συλλυπητήριο μήνυμα: «Η Δράμα σήμερα θρηνεί. Έφυγε από κοντά μας ένας μεγάλος Δραμινός, ένας σεμνός άνθρωπος, που εργάστηκε σε όλη του την ζωή με ζήλο, έμπνευση και διορατικότητα, χωρίς ποτέ να αποκοπεί από τις ρίζες του, αφού προσέφερε τα μέγιστα ως ευεργέτης της Δράμας. Γνωστός στους επιχειρηματικούς κύκλους ανά τον κόσμο, πάντα με διακριτική παρουσία και παράλληλα με σταθερή διάθεση για προσφορά, άφησε τεράστια παρακαταθήκη για την περαιτέρω ανάπτυξη της Δράμας, που τόσο αγάπησε. Η μνήμη του θα μείνει ανεξίτηλη στο πέρασμα των χρόνων. Εκφράζουμε βαθύτατη θλίψη και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Την βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του Κώστα Αποστολίδη, ενός ανθρώπου με τεράστια αγάπη και προσφορά για τον τόπο του, εξέφρασε και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Μιχάλης Μουρβετίδης, ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι: «Το όραμα αυτού του σύγχρονου ευεργέτη της Δράμας, αποτελεί κληρονομιά και ταυτόχρονα παρακαταθήκη για την δραμινή κοινωνία. Εκφράζουμε στους οικείους του και στην μεγάλη οικογένεια της Raycap, τα βαθιά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια για τον αιφνίδιο θάνατό του. Αιωνία η μνήμη του».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, έκανε την εξής δήλωση: «Από σήμερα, η Δράμα, το Επιμελητήριο Δράμας και η επιχειρηματικότητα της χώρας, θρηνούν για την απώλεια του Κώστα Αποστολίδη. Εξαίρετο μέλος του φορέα μας, δημιουργός της εταιρείας Raycap S.A. με παγκόσμια εμβέλεια στην υψηλή τεχνολογία, ο Κώστας Αποστολίδης αποτελεί πρότυπο για τον επιχειρηματικό κόσμο. Η προσφορά του στην Δράμα ήταν τεράστια. Στην επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό, αλλά ταυτόχρονα και σε κοινωνικό επίπεδο, βοηθώντας με καλοσύνη ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Τα λόγια είναι φτωχά, μπροστά στην ποιότητα του χαρακτήρα του Κώστα Αποστολίδη. Εκφράζω εκ μέρους του Επιμελητηρίου Δράμας και του επιχειρηματικού κόσμου, τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του, τα στελέχη και τους εργαζομένους στην Raycap».

Τέλος, ο Σύνδεσμος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στην Βιομηχανική Περιοχή Δράμας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ως Σύνδεσμος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στην Βιομηχανική Περιοχή Δράμας, θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κώστα Αποστολίδη, ενός υπέροχου συναδέλφου και ιδρυτικού στελέχους του συνδέσμου μας. Η προσφορά του Κώστα Αποστολίδη, το ήθος και η δημιουργική του ικανότητα υπήρξαν απαράμιλλα και θα τον συντροφεύουν για πάντα στην μνήμη μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.