Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ολοκλήρωσε, με επιτυχία, την 1η τεχνική συνάντηση του έργου INTERREG MED CO-EVOLVE, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή. Το CO-EVOLVE, είναι ένα έργο του προγράμματος INTERREG MED 2016, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 3 (φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι) του προγράμματος και του ειδικού στόχου 3.1 (αειφόρος τουρισμός). Στόχος του είναι, να αναλύσει και να προωθήσει τη συν-εξέλιξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των φυσικών συστημάτων σε τουριστικές παράκτιες περιοχές, επιτρέποντας τη βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων, με βάση τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης και τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο περιφερειάρχης απηύθυνε πρόσκληση στους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς των δυο επιλεγμένων πιλοτικών περιοχών του προγράμματος για μία πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών. Στην τεχνική συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Δήμου Νέστου, Αλεξανδρούπολης, του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης και στελέχη από τις Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Α.Μ.-Θ. Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν το πρόγραμμα, το χρονοδιάγραμμα (2016-2019), οι στόχοι και το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι πιλοτικές εφαρμογές.

Στη συνέχεια, έγινε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι επισήμαναν τα επίκαιρα προβλήματα των περιοχών τους στα θέματα τουριστικής ανάπτυξης, προστασίας του παράκτιου φυσικού περιβάλλοντος και διάβρωσης των ακτών και έδωσαν στοιχεία, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης του τοπικού στρατηγικού σχεδιασμού σε θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, αστικής ανάπλασης και έργα υποδομών.

Προέκυψαν πολλά ενδιαφέροντα σημεία, όπου υπάρχουν νομοθετικά και οργανωτικά κενά και τα οποία, η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. θα μπορούσε να μελετήσει στο πλαίσιο του προγράμματος, ώστε να προτείνει καινοτόμες λύσεις για τις πιλοτικές περιοχές, οι οποίες θα έχουν εφαρμογή σε όλες τις ελληνικές τουριστικές παράκτιες περιοχές.

Επίσης, έγινε γενική διαπίστωση από τους συμμετέχοντες, ότι η διάβρωση των ακτών και η κλιματική αλλαγή, επηρεάζουν άμεσα το τουριστικό προϊόν των παράκτιων περιοχών και θα πρέπει να μελετηθεί το θέμα του στρατηγικού σχεδιασμού των έργων υποδομής, λαμβάνοντας υπόψη και αυτές της παραμέτρους (χωρικά και χρονικά).

Η συζήτηση ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική και τέθηκαν οι βάσεις, για την περαιτέρω ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών και για την τελική διαμόρφωση προτάσεων πιλοτικών εφαρμογών, οι οποίες θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος και θα συνεισφέρουν, ουσιαστικά, στην τοπική τουριστική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο στο: co-evolve@pta-emth.gr και για το πρόγραμμα INTERREG MED στο: http://interreg-med.eu/en/home/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.