Μεγαλύτερη απ’ ότι αρχικά είχε υπολογιστεί είναι η ζημιά που θα υποστούν  όσοι κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να πουλήσουν αρνιά και κατσίκια πριν την περίοδο των γιορτών. Το θέμα έχει μεγάλες διαστάσεις και απασχολεί αρκετούς κτηνοτρόφους που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. 

Το ζήτημα είναι γνωστό και έχει να κάνει με την αιφνιδιαστική μεταστροφή της χονδρικής αγοράς αμνοεριφίων πριν της ημέρες του Πάσχα. Τότε οι κτηνοτρόφοι προσέβλεπαν σε ικανοποιητικές τιμές πώλησης αμνοεριφίων και περίμεναν ακόμα καλύτερες το επόμενο διάστημα.  Εξωγενής παράγοντες και αθρόες εισαγωγές της τελευταίας στιγμής έδωσαν λύση στους εμπόρους οι οποίοι προτίμησαν τα εισαγόμενα αμνοερίφια αφήνοντας τα εγχώρια στα χέρια των κτηνοτρόφων, οι οποίοι φυσικά βρέθηκαν με αριθμό απούλητων  ζώων πολύ μεγάλο μη μπορώντας να διαχειριστούν την κατάσταση. Έτσι λοιπόν οι τιμές κατέρρευσαν και πολλοί εξ αυτών αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες απ’ ότι τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα λέγεται από κτηνοτρόφους πως ακόμα και αυτοί που κατάφεραν να πουλήσουν αμνοερίφια έχουν υποστεί ζημιά αφού οι τιμές ήταν εξευτελιστικές. 

Όσο περνά ο καιρός και γίνεται καλύτερα αντιληπτό το ζήτημα προκύπτει και το μέγεθος της ζημιάς, η οποία τελικά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι αρχικά είχαν όλοι υπολογίσει.

Το θέμα φέρνει στην βουλή η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου με ερώτηση της προς τον αρμόδιο Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Γεωργαντά με θέμα το ζήτημα των χιλιάδων αμνοεριφίων που έμειναν απούλητα στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην ερώτηση της βουλευτού γίνεται αναφορά στο πρόβλημα και στους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε με αναφορά στις καταγγελίες των κτηνοτρόφων πως οι έλεγχοι δεν ήταν αυτοί που έπρεπε και οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφ-ίων δεν αποφεύχθηκαν. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.