Ανησυχία προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας-Δράμας, η σύσταση διακομματικής επιτροπής του Κοινοβουλίου, με αντικείμενο την ανάπτυξη της Θράκης. Την ανησυχία εξέφρασαν οι διοικήσεις των Επιμελητηρίων Καβάλας, Δράμας με επιστολή προς την πρόεδρο της επιτροπής, Ντόρα Μπακογιάννη, που αναφέρει τα ακόλουθα: «Αναμφισβήτητα, η απόφαση για σύσταση διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη μιας περιοχής, αποτελεί θετική πρωτοβουλία. Η σύσταση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, από τον τίτλο της και μόνο, δημιουργεί εύλογη ανησυχία στην περιοχή της Δράμας και Καβάλας, εξαιτίας της εμπειρίας και των πολιτικών, που εφαρμόσθηκαν στον παρελθόν και δημιούργησαν ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Ιστορικά, οι πολιτικές αυτές απέτυχαν, διότι ούτε η προσδοκώμενη ανάπτυξη της Θράκης ήρθε, ενώ, δυστυχώς, υπήρξε αποβιομηχάνιση των περιοχών της Δράμας και της Καβάλας, ειδικά την περίοδο που τα διαφορετικά κίνητρα ήταν σε βάρος των δύο αυτών περιοχών. Αποτέλεσμα ήταν, να δημιουργηθεί και κοινωνική και πολιτική ένταση εντός της ίδιας Περιφέρειας, πράγμα που χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο, την ήδη προβληματική οικονομική κατάσταση.

Είναι σαφές ότι, η Περιφέρεια μας είναι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και έτσι πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Επιπρόσθετα, ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. ως μία ενιαία οντότητα και επομένως, με κοινή παρουσία στις πολιτικές κρατικών ενισχύσεων, από τα κοινοτικά πλαίσια, αλλά και των ειδικών κινήτρων, που αρκετές φορές έχουν παραβιασθεί, όσον αφορά την ισότιμη και ενιαία εφαρμογή τους και αυτό θα σας το αποδείξουμε με στοιχεία.

Ως Επιμελητήρια διαθέτουμε, από μελέτες και έρευνες στοιχεία, με την καταγραφή των κοινωνικών και οικονομικών δεικτών, που αποδεικνύουν ότι, η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. συνολικά, δεν έχει αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και αυτό δεν βοηθά όταν διατηρούνται ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν περιοχές εντός της Περιφέρειας που έχουν ευνοηθεί τα μέγιστα από την ολοκλήρωση βασικών υποδομών, όπως η Εγνατία οδός και άλλες, όπως η Δράμα, που ακόμα αναμένει τη σύνδεση της, αλλά και η Καβάλα, που περιμένει χρόνια τη σύνδεση του εμπορικού λιμανιού της με τη σιδηροδρομική γραμμή.

Αξιότιμη κυρία πρόεδρε,

Αντιλαμβανόμενοι ότι συγκεκριμένοι λόγοι, επαναλαμβανόμενοι εδώ και πολλές δεκαετίες, οδήγησαν να παρθεί απόφαση για σύσταση της επιτροπής, που στον τίτλο τουλάχιστον κόβει ουσιαστικά την Περιφέρεια στη μέση. Πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι, να μη συμβεί ότι είχε γίνει στο παρελθόν, που ήταν σε βάρος των περιοχών μας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως είναι μία και ενιαία στον χάρτη των κρατικών ενισχύσεων, θα πρέπει έτσι να αντιμετωπιστεί και τώρα. Προτείνουμε η επιτροπή να φέρει τόσο τον τίτλο, όσο και τις εργασίες της για το σύνολο της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. Είμαστε δε απόλυτα στη διάθεση σας, να σας δώσουμε με μεγάλη μας χαρά, ότι έχουμε στα Επιμελητήρια μας, από μελέτες και έρευνες, καθώς και τα συμπεράσματα με τις προτάσεις από τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μας».

Σ. Ελευθεριάδου: «Η απόφαση της κυβέρνησης θέτει ζητήματα περιφερειακής αλληλεγγύης»

Για το ίδιο ζήτημα, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε μία περίοδο ύφεσης, αύξησης της ανεργίας, μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών, καταστροφής του τουρισμού και γενικότερης ανασφάλειας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφασίζει να «σπάσει» στα δύο την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, συστήνοντας διακομματική επιτροπή μόνο για την περιοχή της Θράκης, αφήνοντας εκτός, χωρίς καμία τεκμηρίωση, την Καβάλα και τη Δράμα. Η απόφαση της κυβέρνησης θέτει ζητήματα περιφερειακής αλληλεγγύης, καθώς η Θράκη, από μόνη της σήμερα νοείτο ως γεωγραφικό διαμέρισμα και όχι ως Περιφέρεια, η οποία έχει κοινή πολιτική ανάπτυξης, τουριστικής προβολής, αντιμετώπισης της ανεργίας κ.λπ. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πρότεινε η διακομματική επιτροπή να αφορά και την ανατολική Μακεδονία. Η πρόταση του δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται, ξεκάθαρα, για μία ακόμα επικοινωνιακή φιέστα της κυβέρνησης, η οποία δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα (η επιτροπή θα συνεδριάζει για έξι μήνες!), καθώς θα εξαιρεί την Καβάλα και τη Δράμα. Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επιτροπή, τόνισε ότι θα γίνει συζήτηση για τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Γιατί, λοιπόν, δεν δέχτηκε να συσταθεί επιτροπή για ολόκληρη την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., αφού εκείνη είναι ο φορέας που διεκδικεί, υλοποιεί και διαχειρίζεται χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα; Η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. άνοιξε τη συζήτηση για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην κοινωνία, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή και οι πολίτες, οι παραγωγικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι επιστήμονες, οι αγρότες, είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συνομιλήσουν ανοιχτά και ισότιμα με την πολιτική ηγεσία. Κάθε άλλη προσπάθεια που δεν προωθεί την περιφερειακή αλληλεγγύη και τον κοινό βηματισμό, βασικά στοιχεία επιτυχίας των αναπτυξιακών συνεδρίων επί διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Προκαλεί, πάντως, αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι, βουλευτής, εκλεγμένος στην Καβάλα, είναι μέλος της. Αλήθεια, συμφωνεί με την εξαίρεση της Καβάλας και της Δράμας από την επιτροπή;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.