Στοχεύοντας στην προστασία των πολιτών από τους απατεώνες, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ενημερώνει για τις πιο συχνές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι, για να τους εξαπατήσουν και να τους αποσπάσουν χρήματα, παρέχοντας και χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης. Οι συνηθέστερες μορφές απάτης είναι οι ακόλουθες:

1. Απάτες μέσω αγοραπωλησίας

Οι δράστες χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθοδολογίες (modus operandi), που περιγράφονται ως ακολούθως:

α) Οι δράστες εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές

•          Μέσω του διαδικτύου, αναζητούν και βρίσκουν ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης προϊόντων (οχήματα, ηλεκτρονικές συσκευές κ.α.), με σκοπό την εξαπάτηση των ιδιοκτητών τους.

• Αφού έρχονται σε επικοινωνία με τους πωλητές, συμφωνούν για την αγορά και το αντίτιμο της συναλλαγής.

• Στην συνέχεια, επιδεικνύουν στον πωλητή, είτε ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, στον οποίο φαίνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στον λογαριασμό του, είτε πλαστές βεβαιώσεις μεταφοράς εμβασμάτων στον προαναφερθέντα λογαριασμό.

• Οι πωλητές των προϊόντων παραπλανούνται και χωρίς να έχουν διασταυρώσει αν είναι πραγματική η μεταφορά χρημάτων, αποστέλλουν τα προϊόντα.

Σημειώνεται ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις οι δράστες χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα και προφάσεις, καταφέρνουν να αποστάσουν προσωπικά στοιχεία από τις τραπεζικές κάρτες, ή τις τραπεζικές εφαρμογές των πωλητών και στην συνέχεια να αφαιρέσουν χρήματα.

β) Οι δράστες εμφανίζονται ως πωλητές

• Καταχωρούν μέσω διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης προϊόντων (οχήματα, ηλεκτρονικές συσκευές κ.α.), με σκοπό την εξαπάτηση υποψήφιων αγοραστών. Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν τα προς πώληση προϊόντα σε δελεαστικές τιμές.

• Οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και αφού πεισθούν για την φερεγγυότητα του υποτιθέμενου πωλητή, συμφωνούν για την αγορά του προϊόντος.

• Στην συνέχεια, καταβάλλουν σε λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος που τους υποδεικνύεται από τους δράστες, το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί.

• Οι δράστες, εφόσον τα χρήματα έχουν καταβληθεί στον υποδεικνυόμενο από αυτούς λογαριασμό, διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που κατατέθηκε στο πιστωτικό ίδρυμα.

Τονίζεται ότι, οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.

2. Απάτες μέσω διαδικτύου με την μέθοδο Phising προσωπικών στοιχείων

• Οι δράστες αποστέλλουν e-mail, ή γραπτά μηνύματα (sms), τα οποία υποτίθεται ότι αποστέλλονται από κάποια τράπεζα, σε μία προσπάθεια να παραπλανήσουν τον παραλήπτη και να του αποσπάσουν απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα.

• Ο αποστολέας ζητάει άμεσα από τον παραλήπτη να προβεί στην ενημέρωση, ή επαλήθευση των προσωπικών του στοιχείων στην τράπεζα για λόγους ασφαλείας.

• Στην συνέχεια, ο παραλήπτης οδηγείται μέσω συνδέσμων σε κάλπικες ιστοσελίδες, οι οποίες μιμούνται στο μέγιστο τις επίσημες, όπου καταχωρεί απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα, τα οποία με αυτό τον τρόπο καταλήγουν στους δράστες.

• Στην συνέχεια, οι δράστες με την χρήση των προσωπικών τραπεζικών δεδομένων που έχουν αλιεύσει από τα θύματα τους, αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και αφαιρούν χρήματα.

Για την αποφυγή εξαπάτησης, συμβουλεύουμε τους πολίτες:

• Να εξακριβώνουν κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ότι πράγματι μεταφέρθηκε το χρηματικό ποσό που έχει συμφωνηθεί.

• Να μην πείθονται εύκολα, όσον αφορά ευκαιριακές αγορές προϊόντων που προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα χωρίς πρώτα να δουν από κοντά τα προϊόντα.

• Στις περιπτώσεις που ο αγοραστής ισχυρίζεται την εκ παραδρομής καταβολή μεγαλύτερου ποσού του συμφωνηθέντος αντιτίμου και αιτείται την επιστροφή της διαφοράς, να εξακριβώνουν το αληθές των ισχυρισμών τους, μέσω επικοινωνίας με το τραπεζικό ίδρυμα.

• Να μην αποκαλύπτουν σε αγνώστους στοιχεία των πιστωτικών, ή χρεωστικών τους καρτών, καθώς και τους προσωπικούς τους κωδικούς.

• Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δεν γνωρίζουν, ακόμα και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους, ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.

• Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμα και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Για περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.