Παντελώς αδικαιολόγητη θεωρεί, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, την εξαίρεση των ελαιοπαραγωγών της Θάσου, από την οικονομική ενίσχυση του Μέτρου 21, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εγκρίθηκε προσφάτως. Έτσι, ο βουλευτής κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό, με θέμα: «Άμεση τροποποίηση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 3066/2020 Πρόσκλησης Μέτρο 21, ώστε να συμπεριληφθούν στους υποψήφιους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης, οι παραγωγοί με δηλωθέντα κωδικό 164 και οι κάτοχοι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων των μικρών νησιών του Αιγαίου και αντιμετώπιση του καταρρέοντος συστήματος υποβολής των αιτήσεων».

Η εξαίρεση των παραγωγών

καθιστά αμφίβολη

τη συνέχιση

της επιχειρηματικής

δραστηριότητας τους

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Πασχαλίδης αναφέρει ότι εξαιρέθηκαν αδικαιολόγητα οι παραγωγοί της ελιάς «θρούμπα» (θρουμπολιά, Θασίτικη λαδοελιά Θάσου), με άμεση συνέπεια τον αποκλεισμό του συνόλου των ελαιοπαραγωγών της Θάσου και άλλων περιοχών της Ελλάδας, γεγονός που τους οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό, καθιστώντας αμφίβολη τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους. Επιπλέον, το εν λόγω μέτρο προβλέπει την ενίσχυση μόνο των κατά κύριο επάγγελμα γεωργών, με βάση το Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ήτοι μόνο των χαρακτηρισμένων από τα ΚΕΠΠΥΕΛ επαγγελματιών γεωργών, αποκλείοντας τους κατόχους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ο βουλευτής, τονίζοντας στην ερώτηση ότι, τα μικρά νησιά του Αιγαίου επλήγησαν όσο καμία άλλη περιοχή από τις επιπτώσεις της πανδημίας, έκρινε απολύτως δικαιολογημένο να συμπεριληφθούν κατ’ εξαίρεση στους υποψήφιους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης και οι απλοί κάτοχοι των γεωργικών εκμεταλλεύσεων των περιοχών αυτών, κατ’ ανάλογη εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Επίσης, κατέστησε γνωστό στον υπουργό ότι, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των αιτήσεων που υποβάλλονται από τους δικαιούχους το σύστημα έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα την αγανάκτηση και τον πανικό των χιλιάδων υποψηφίων, που φοβούνται ότι θα χάσουν την ενίσχυση εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ρωτήθηκε ο υπουργός, αν θα προβεί σε άμεση τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 3066/2020 Πρόσκλησης Μέτρο 21, ώστε να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους της ενίσχυσης και οι παραγωγοί με δηλωθέντα κωδικό 164, καθώς και οι κάτοχοι των γεωργικών εκμεταλλεύσεων των μικρών νησιών, όπως και αν θα υπάρξει παρέμβαση, για επιμήκυνση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, ή για τη δημιουργία νέας πλατφόρμας υποβολής τους, ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει, λόγω κατάρρευσης του συστήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.