Είναι λάθος να νομίζουν κάποιοι ότι ο ρόλος του στρατού περιορίζεται μόνο στους στρατώνες ή στον πόλεμο.

Υπήρξαν πετυχημένοι στρατιωτικοί που ενεπλάκησαν στην πολιτική ζωή της χώρας με άριστα αποτελέσματα. Στην κλασική μας αρχαιότητα μάλιστα, οι ρόλοι του στρατιωτικού και του πολιτικού εναλλάσσονται επί μονίμου βάσεως.

Χωρίς να σχολιάσουμε την αιτία που έγινα θα αναφερθούμε σε μερικά από τα κινήματα.

  1. Ο ναύαρχος Μιαούλης με τον Καποδίστρια ηγήθηκαν της ναυτικής ανταρσίας εναντίον του κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια, αιχμαλωτίζοντας και τον αγνό ήρωα Κανάρη και πυρπολώντας τις φρεγάτες «Ελλάς» και «Ύδρα».

Ο συνταγματάρχης Καλλέργης Δ. στις 3 Σεπτεμβρίου απαίτησε και πέτυχε την επιβολή Συντάγματος.

Στις 10/10/1862 ο στρατός μπήκε στο παλάτι και την επομένη ανέλαβε τη στρατιωτική διοίκηση ο Δ. Βούλγαρης. Στις 12/10 ο Όθων αναχωρεί στη Βενετία.

Το 1909 ο ταγματάρχης Γ.Σ. Καραϊσκάκης (εγγονός του στρατηγού) μαζί με τους Πλαστήρα, Πάγκαλο, Κονδύλη κ.α., αντιδρά στην κυβέρνηση του Δ. Ράλλη και ανοίγει ο δρόμος για την έλευση του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στις 17/8/1916 με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο σχηματίζεται κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη. Έναρξη διχασμού.

Στις 11/9/1922 οι συνταγματάρχες Ν. Πλαστήρα και Γονατάς, με τον αντιπλοίαρχο Φωκά, αναγκάζουν την κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου και το βασιλιά Κωνσταντίνο, σε παραίτηση και ονομασία σα νέο βασιλιά τον Γεώργιο Β’.

Το ξημέρωμα της 25/6/1925 ο στρατηγός Θ. Πάγκαλος ηγείται κινήματος στη Βόρεια Ελλάδα που εκδηλώνεται και στην Αθήνα αναγκάζονται τον πρωθυπουργό Ανδ. Μιχαλακόπουλο σε παραίτηση και την εξουσία αναλαμβάνει ο Πάγκαλος.

Το ξημέρωμα της 6/3/1933-επομένη εκλογών-ο απόστρατος αντιστράτηγος Ν. Πλαστήρα, προσπάθησε να εμποδίσει την ανάληψη της νέας κυβέρνησης υπό του Τσαλδάρη. Το κίνημα απέτυχε.

Ένα τοπικό κίνημα στα Χανιά, κατέρρευσε σε λίγες ώρες, από την κυβέρνηση Ι. Μεταξά.

Άλλο ένα κίνημα έγινε το βράδυ τις 30 στις προς 31η Μαΐου 1951, γνωστό ως κίνημα του Ι.Δ.Ε.Α.

Στις 25/5/1973, ενώ είχε κατασταλεί εν τη γενέσει της μια κίνηση στο Ναυτικό, ο πλοίαρχος του αντιτορπιλικού «Βέλος», οδήγησε το πλοίο στην Ιταλία. Μάλιστα, στο μέσο της διαδρομής, απέστειλε μήνυμα στην έδρα του ΝΑΤΟ που έλεγε ότι προέβη σ’ αυτή την κίνηση επειδή «η στρατιωτική κυβέρνηση του Γ. Παπαδοπούλου, σχεδίαζε να επιβάλει κομμουνιστικό καθεστώς»!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.