Από το ΔΙ.ΠΑ.Ε. στο Δ.Π.Θ.: Η Καβάλα και η Δράμα έγιναν «μπαλάκι»!

0
146

«Μπαλάκι», μεταξύ του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) και του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Δ.Π.Θ.) έγιναν τα πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στις πόλεις της Καβάλας και της Δράμας. Η κυβέρνηση αποφάσισε να πραγματοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε, διά στόματος του πρωθυπουργού, για την ενίσχυση του «Δημοκρίτειου» Πανεπιστήμιου με νέα τμήματα και συγκεκριμένα με τα τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στους πανεπιστημιακούς κόμβους της ανατολικής Μακεδονίας. «Παρουσιάσαμε στο υπουργικό συμβούλιο, τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου παιδείας, θρησκευμάτων και αθλητισμού, για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, την ενδυνάμωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Ακαδημίας Αθηνών», έγραψε στο διαδίκτυο ο υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης και πρόσθεσε: «Αναβαθμίζουμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ιδρύοντας νέα τμήματα σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης και εντάσσοντας σε αυτό υφιστάμενα τμήματα, που ήδη λειτουργούν στην περιφέρεια. Στο ίδιο πλαίσιο, υλοποιούμε μικρής κλίμακας αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη».

Το υποσχέθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Η Νέα Δημοκρατία ήταν αντίθετη με το εγχείρημα της διεύρυνσης του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας από την (συγ)κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αναζητούσε την «ευκαιρία», μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της Ελλάδας, όχι για να καταργήσει το ΔΙ.ΠΑ.Ε., αλλά για να κάνει μερικές «διορθωτικές» αλλαγές στην λειτουργία του. Θεωρούμε πως αν μπορούσε, θα καταργούσε το ΔΙ.ΠΑ.Ε.! Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποσχέθηκε στην διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, κάτι που θα αποτυπωθεί στο σχέδιο νόμου, την ίδρυση νέων τμημάτων και την απορρόφηση άλλων από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας!

Επίσης, η πρωτοβουλία ενίσχυσης του Δ.Π.Θ., θα συνοδευτεί με παράλληλη ενίσχυση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και του σχεδίου ανάπτυξης του ιδρύματος που έχει ο πρύτανης, Στ. Αγγελόπουλος. Το Υπουργείο παιδείας, θρησκευμάτων και αθλητισμού, θα στηρίξει οικονομικά το ΔΙ.ΠΑ.Ε., για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα υποδομών. Ακόμα, συζητιέται η ίδρυση νέων τμημάτων, που θα είναι συμβατά με τον διεθνή χαρακτήρα του ιδρύματος. Η διεθνοποίηση του δημόσιου Πανεπιστημίου, είναι κυρίαρχος πυλώνας στην πολιτική του Κυρ. Πιερρακάκη και το ΔΙ.ΠΑ.Ε. έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην πολιτική αυτή.

Στην τελευταία συνάντηση με τον πρύτανη του Δ.Π.Θ., Φώτη Μάρη, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε λογική την απορρόφηση των τμημάτων στην Καβάλα και την Δράμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Για το θέμα έχει γνωμοδοτήσει, προφανώς θετικά, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.). Το Δ.Π.Θ. έχει κάνει μελέτη σκοπιμότητας, για να τεκμηριώσει τα ακαδημαϊκά και γεωγραφικά οφέλη. Αναφέρουμε ότι, για την Θράκη έχει προγραμματιστεί η κατασκευή σύγχρονων φοιτητικών εστιών, με προϋπολογισμό 130 εκατομμύρια ευρώ.

Το Δ.Π.Θ. θα έχει 30 πανεπιστημιακά τμήματα!

Το σχέδιο για την διεύρυνση του Δ.Π.Θ. αφορά στην ίδρυση δύο τμημάτων (Ψυχολογίας και Εργοθεραπείας) στο Διδυμότειχο και στην Κομοτηνή, την ενσωμάτωση επτά τμημάτων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (δύο στην Δράμα, τεσσάρων στην Καβάλα και του Παραρτήματος της Νοσηλευτικής σχολής στο Διδυμότειχο) και την αναδιάρθρωση της σχολής κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών.

Θα αξιοποιηθούν οι υποδομές του δασικού χωριού στην Ελατιά Δράμας και θα λειτουργήσει εκεί το διεθνές κέντρο περιβαλλοντικής και αθλητικής εκπαίδευσης και έρευνας. Το Παράρτημα της Νοσηλευτικής σχολής του Διδυμοτείχου μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη, όπου λειτουργεί η Σχολή Επιστημών Υγείας, που υποστηρίζεται από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Έτσι, το Δ.Π.Θ. θα ενσωματώσει όλα τα τμήματα που είναι εγκατεστημένα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με 30 τμήματα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.