Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που επέλεξαν οι διοργανωτές του φεστιβάλ Cosmopolis, για να αφιερωθεί στο έργο του Καβαλιώτη συνθέτη Γιάννη Παπαϊωάννου και την κλασική μουσική. Η τρίτη ενότητα του φεστιβάλ ονομάζεται CosmoClasscial και θα ανοίξει στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2021. «Πρόκειται για μία συνειδητή προσπάθεια, να αναδειχθεί μέσα από τον θεσμό του πολυετούς φεστιβάλ Cosmopolis μία διαφορετική οπτική για την κλασική μουσική, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία της. Μία προσπάθεια να αναδειχθούν νέες προοπτικές στους χιλιάδες μαθητές που την σπουδάζουν, αλλά και στους καλλιτέχνες που την υπηρετούν με πάθος, δίνοντάς τους την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, χωρίς παρωπίδες και ενδοιασμούς. Πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο έχει ο Καβαλιώτης συνθέτης, Γιάννης Α. Παπαϊωάννου, έργα του οποίου παρουσιάζονται στις 12 και 13 Νοεμβρίου, αναδεικνύοντας την αξιόλογη συνθετική του δράση», δήλωσε ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του φεστιβάλ, Άλκης Ζοπόγλου και πρόσθεσε: «Όλες οι δράσεις, θα πραγματοποιηθούν στο εμβληματικό κτίριο της Μεγάλης Λέσχης, που εντυπωσιακή και αγέρωχη ανοίγει τις πύλες της για το κοινό, φιλοξενώντας στην μεγάλη της αίθουσα τον κύριο όγκο των εκδηλώσεων της ενότητας. Όμως, το CosmoClassical δεν τελειώνει εδώ. Το αποκορύφωμα είναι, η παραγωγή της όπερας του Mozart, Così fan tutte, με την CosmoClassicalYouthOrchestra στις 4 και 5 Δεκεμβρίου τόσο στην Καβάλα, όσο και στο μέγαρο μουσικής Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο project, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του φεστιβάλ Cosmopolis, με στόχο να παραμείνει σαν θεσμός. Θέλω να τονίσω ότι, υπάρχει σε όλες τις εκδηλώσεις ένα καθαρά συμβολικό εισιτήριο, οκτώ ευρώ για την Μεγάλη Λέσχη και δέκα ευρώ για το CosifanTutte. Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, πρέπει να κάνουν την κράτησή τους, είτε από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ, είτε από το Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών του Δήμου. Το εισιτήριο είναι συμβολικό, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της διοργάνωσης καλύπτεται από την συνεισφορά του Δήμου. Μέριμνα μας, επίσης, είναι, να ενισχύσουμε την παρουσία των μαθητών, γι’ αυτό υπάρχει ένα πολύ μικρό αντίτιμο των δύο ευρώ για μαθητές των ωδείων της πόλης και του μουσικού σχολείου. Ειδικά για τo έργο CosifanTutte, υπάρχει εισιτήριο χαμηλότερης αξίας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για τους καθηγητές των μουσικών ιδρυμάτων στην πόλη, η είσοδος είναι δωρεάν, αρκεί να απευθυνθούν στις γραμματείες και στις διευθύνσεις των ιδρυμάτων που εργάζονται».

Στην παρουσίαση του προγράμματος της ενότητας CosmoClassical, που έγινε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 στην Μεγάλη Λέσχη, παραβρέθηκαν: ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, οι πρόεδροι της «Δημωφέλεια», Παναγιώτης Αγγελίδης και του Δημοτικού Ωδείου, Κοσμάς Χαρπαντίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ωδείου, Φώτης Κουτσοθόδωρος. Ο δήμαρχος είπε: «Με το CosmoClassical θέλουμε να αναδείξουμε την πόλη της Καβάλας σε ένα από τα σημαντικά κέντρα φιλοξενίας της κλασσικής μουσικής στην πατρίδα μας και να τιμήσουμε τον μεγάλο Καβαλιώτη συνθέτη, Γιάννη Παπαϊωάννου. Έτσι κι αλλιώς, οι Καβαλιώτες έχουν αποδείξει, για πολλές δεκαετίες, ότι αγαπούν με πάθος την κλασσική μουσική κι αυτό καταγράφεται τόσο από τους χιλιάδες μαθητές που σπούδασαν και σπουδάζουν στα ωδεία μας, όσο και από τους σπουδαίους καλλιτέχνες που έχουν αρχίσει την σταδιοδρομία τους από την Καβάλα και σήμερα συνεχίζουν την καριέρα τους εδώ, ή στο εξωτερικό. Η μεγάλη σάλα της Μεγάλης Λέσχης, μετά από πολλά χρόνια, θα ξαναγεμίσει με μουσικές και οι πρώτες που θα ακουστούν θα είναι του CosmoClassical. Πιστεύω ότι αυτό το ιστορικό κτήριο, ύστερα από τα έργα συντήρησης που έκανε ο Δήμος, θα γίνει φωλιά των τεχνών, δίνοντάς μας την ευκαιρία να συνεχίσουμε την πολύχρονη ιστορία του, γράφοντας νέες σελίδες που θα το κοσμούν στο μέλλον.

Όμως, η μουσική θα μεταμορφώσει ακόμα ένα κτήριο στην Καβάλα. Το εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στην Νέα Καρβάλη, θα φιλοξενήσει την παραγωγή της CosmoClassical Youth Orchestra που θα ανεβάσει την όπερα του Mozart Cosi fan tutte. Συνεργαστήκαμε με το Επιμελητήριο Καβάλας και θα μετατρέψουμε το κτήριο σε έναν industrial μοντέρνο χώρο φιλοξενίας συναυλιών και θεαμάτων. Ευελπιστούμε ότι, το κτήριο θα αποκτήσει νέες προοπτικές ως προς την χρήση του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.