Πριν από το Πάσχα, η διοίκηση του αερολιμένα «Μέγας Αλέξανδρος» θα περάσει στην εταιρεία Fraport Greece, η οποία θα διαχειρίζεται δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας. Απομένουν μερικές τελευταίες λεπτομέρειες, όπως δήλωσε στέλεχος της εταιρείας που βρέθηκε πρόσφατα στην Καβάλα, για να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία της παραχώρησης των αεροδρομίων από το ελληνικό δημόσιο.

Στο πλαίσιο ανάληψης της διαχείρισης και λειτουργίας των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων, η Fraport Greece έχει καταρτίσει ένα επιχειρησιακό πλάνο για τον εκμοντερνισμό και ανάπτυξη τους. Το πλάνο αυτό περιλαμβάνει άμεσες και μακροπρόθεσμες εργασίες και έργα βελτίωσης των υποδομών στα αεροδρόμια, που θα συμβάλλουν στην αύξηση της επιβατικής κίνησης και στη βελτίωση της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας. Για το σύνολο των έργων αυτών, η Fraport Greece θα επενδύσει, έως το 2021, το ποσό των 330 εκατομμυρίων ευρώ. Στην υπόλοιπη περίοδο παραχώρησης, θα πραγματοποιήσει επιπλέον έργα συντήρησης και αναβάθμισης στα αεροδρόμια, υλοποιώντας επενδύσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ περίπου.

Οι άμεσες εργασίες και τα έργα ανάπτυξης

Οι άμεσες εργασίες περιλαμβάνουν: Γενικό καθαρισμό, βελτίωση του φωτισμού και της σηματοδότησης στους εσωτερικούς (τερματικοί σταθμοί) και εξωτερικούς χώρους των αεροδρομίων (χώρος στάθμευσης αεροσκαφών-διάδρομοι προσγείωσης-απογείωσης), αναβάθμιση και βελτίωση των εγκαταστάσεων υγιεινής, βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης δωρεάν σύνδεσης με το διαδίκτυο (WiFi), εργασίες για τη βελτίωση της πυρασφάλειας σε όλους τους χώρους των αεροδρομίων.

Στο πλαίσιο των έργων ανάπτυξης, επίσης, στην πρώτη 4ετία θα κατασκευαστούν πέντε καινούργιοι τερματικοί σταθμοί (αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω, Μυτιλήνης), ενώ τo συνολικό μέγεθος των 14 τερματικών σταθμών στα αεροδρόμια θα αυξηθεί κατά 100.000 m2 σε 300.000 m2 περίπου.

Οι σημαντικές βελτιώσεις περιλαμβάνουν, επίσης, την αύξηση των σταθμών Check-In από 213 σε 297 (+28%), την αύξηση των σημείων ασφαλείας από 44 σε 84 (+47%), την αύξηση των πυλών από 103 σε 147 (+30%) και την αύξηση των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών από 115 σε 150 (+23%).

Θα πραγματοποιηθεί πλήρης ανακαίνιση και των 15 διαδρόμων προσγείωσης-απογείωσης και όλων των τερματικών σταθμών (συνολικού εμβαδού 200.000 m2). Θα ανακαινιστούν, στο σύνολό τους, οι εγκαταστάσεις υγιεινής, οι πυροσβεστικοί σταθμοί, οι χώροι στάθμευσης των αεροσκαφών και οι γεννήτριες ηλεκτροδότησης. Σε όλα τα αεροδρόμια θα εγκατασταθεί τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών (inline system).

Σημαντικό χαρακτηριστικό της νέα εποχής των αεροδρομίων, αποτελεί η ανανέωση και ο εκμοντερνισμός της εσωτερικής και εξωτερικής τους όψης. Ο προσεγμένος και σε κάποιες περιπτώσεις νέος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, θα προσφέρει μία νέα εικόνα στις «πύλες» του ελληνικού τουρισμού δημιουργώντας μία ευχάριστη ταξιδιωτική εμπειρία σε εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο.

Ειδικότερα, στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας θα γίνουν οι ακόλουθες παρεμβάσεις: Επέκταση τερματικού σταθμού κατά 2.029 m2 αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού, εγκατάσταση συστήματος HBS inline screening για τον έλεγχο των αποσκευών, αναδιαμόρφωση και επέκταση του πυροσβεστικού σταθμού, επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, ή σύνδεση με το δημοτικό δίκτυο, αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών, 20% αύξηση των σταθμών Check-in (από 8 σε 10).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.