Αρχίζουν οι αντιπλημμυρικές και αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις στη Θάσο

0
22

Παρεμβάσεις με σκοπό την αντιδιαβρωτική προστασία των δασικών εκτάσεων που κάηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Σεπτεμβρίου και για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού, περιλαμβάνονται στην α΄ φάση του έργου αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θάσου μέσα στο έτος 2017.

«Με τον συντονισμό των Υπηρεσιών μας, πετύχαμε την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων των παρεμβάσεων. Τώρα, πρέπει να κάνουμε ένα σωστό προγραμματισμό, για να πετύχουμε την καλύτερη κατανομή των πόρων και των δράσεων στο χρόνο», είπε ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Νικήτας Φραγκισκάκης, στη συνάντηση εργασίας που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017 στο γραφείο του. «Πρέπει να συντονιστούμε, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», σημείωσε ο Θ. Μαρκόπουλος και αναφέρθηκε στις τρεις πηγές χρηματοδοτήσεων, μεταξύ αυτών και το «Πράσινο Ταμείο», που ανέρχονται στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Θα φροντίσουμε, ώστε να έχουμε τη μέγιστη απορροφητικότητα των χρημάτων αυτών. Δεν είναι πολλά, αλλά είναι ευτύχημα που καταφέραμε να τα εξασφαλίσουμε. Και γι’ αυτό, θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση, που ενέκρινε τα κονδύλια», συμπλήρωσε ο Ν. Φραγκισκάκης.

 

«Μετά την καταστροφική πυρκαγιά, είναι η πιο ευχάριστη ημέρα για τη Θάσο»

Το 2017 θα γίνουν παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, που αφορούν στην αποφυγή της διάβρωσης του εδάφους από τις βροχοπτώσεις, όπως κατασκευή μικρών φραγμάτων (ξυλοφράγματα και κορμοδέματα) στις πλαγιές των βουνών και αντιπλημμυρικά έργα, όπως ο καθαρισμός των ρεμάτων. Για τις παρεμβάσεις αυτές θα διατεθεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου επτακοσίων χιλιάδων ευρώ. Το 2018 θα γίνουν συμπληρωματικές παρεμβάσεις, όπως κατασκευή υδατοδεξαμενών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και αναδασώσεις, με σκοπό την ενίσχυση της φυσικής αναγέννησης του δάσους και της μελλοντικής προστασίας του από πυρκαγιές. Για τα έργα αυτά θα διατεθούν γύρω στις 950.000 ευρώ, ενώ αν χρειαστεί θα κατασκευαστούν και φράγματα από σκυρόδεμα.

Οι παρεμβάσεις του 2018, είπε ο Ν. Φραγκισκάκης, θα επανεκτιμηθούν, με κριτήριο την αποτελεσματικότητα των έργων που θα γίνουν το 2017, γι’ αυτό και μπορεί να υπάρξει τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού.

«Μετά την καταστροφική πυρκαγιά, είναι η πιο ευχάριστη ημέρα για τη Θάσο, διότι προγραμματίζουμε τα έργα που θα τη θωρακίσουν από τις πλημμύρες. Ομολογούμε, ότι ακολούθησε μία δύσκολη περίοδο, με αγωνία για την έγκριση της χρηματοδότησης, αφού η γραφειοκρατία στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχτεί πιο καταστροφική από ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο», δήλωσε ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας με συνεργάτες του.

Παρόντες, επίσης, ήταν οι βουλευτές Νομού Καβάλας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, υπηρεσιακοί παράγοντες των Δασικών Υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.