Το έτος 2021, είναι έτος απογραφής του πληθυσμού της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο Νομός Δράμας καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των πέντε Νομών (Περιφερειακών Ενοτήτων) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με πληθυσμό 96.925 κατοίκους (46.710 άνδρες, 50.215 γυναίκες). Τον μεγαλύτερο πληθυσμό έχει ο Νομός Έβρος, που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Περιφέρειας.

Το πιο ανησυχητικό είναι, ότι ο Νομός Δράμας κατέχει τον χαμηλότερο δείκτη στις γεννήσεις. Το έτος 2020, συγκεκριμένα, γεννήθηκαν στον Νομό Δράμας 607 παιδιά, ενώ στους υπόλοιπους Νομούς της Περιφέρειας: 999 στον Έβρο, 984 στην Καβάλα/Θάσο, 980 στην Ξάνθη και 685 στην Ροδόπη.

Αν στα παραπάνω (επίσημα) στοιχεία συνυπολογίσουμε το πολύ μεγάλο ρεύμα μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό, κυρίως νέων ανθρώπων, καθώς και το λεγόμενο φαινόμενο της αστυφιλίας, είναι επόμενο και λογικό να παρατηρείται «ερήμωση» της υπαίθρου και γήρανση του πληθυσμού της. Κατά την άποψη μας, η αστυφιλία και η υπογεννητικότητα, είναι συνέπειες της εχθρικής πολιτικής των κυβερνήσεων προς τους ημεδαπούς πολίτες και της έλλειψης σοβαρού αναπτυξιακού οράματος για την ελληνική περιφέρεια.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, για παράδειγμα, ποια κίνητρα δόθηκαν από την κεντρική διοίκηση, ώστε να διατηρηθεί ο πληθυσμός και τα επόμενα έτη να παρουσιάσει αύξηση; Γιατί να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στον ακριτικό αυτό τόπο, να εργαστούν και να κάνουν οικογένεια;

Πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, με σταθερό εισόδημα, για να παραμείνουν οι νέοι και να έρθουν περισσότεροι από τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), ή ομογενείς από το εξωτερικό, όταν υπάρχει διαφορά στα κίνητρα μεταξύ των επιχειρήσεων της ίδιας Περιφέρειας; Αναφερόμαστε στην επιδότηση του κόστους εργασίας, το οποίο είναι τριπλάσιο για τις επιχειρήσεις της Θράκης, σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις της ανατολικής Μακεδονίας. Ο Νομός Έβρου είναι ακριτικός τόπος και οι επιχειρήσεις εκεί επιδοτούνται με 12%. Ακριτικός, όμως, είναι και ο Νομός Δράμας, ωστόσο οι επιχειρήσεις που απέμειναν σ’ αυτόν και δεν μετέφεραν την έδρα τους στην Βουλγαρία, ή στα Σκόπια, επιδοτούνται με 4%(!) Είναι εύλογο, επομένως, ο επιχειρηματίας να προτιμήσει τον Έβρο, για να ιδρύσει, ή να μεταφέρει την επιχείρησή του, διότι το λειτουργικό κόστος θα είναι χαμηλότερο (φθηνότερο εργατικό προσωπικό). Τα Επιμελητήρια της ανατολικής Μακεδονίας (Δράμας, Καβάλας) αποδέχονται την ανισορροπία αυτή και άλλα μέτρα, τα οποία διώχνουν τις επιχειρήσεις και τους νέους ανθρώπους από την περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.