Οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του κόμματος «Ελληνική Λύση», Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό υποδομών και μεταφορών, για την αναγκαιότητα κατασκευής Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) επί του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας οδού και συγκεκριμένα στο τμήμα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

Κύριε υπουργέ,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του διαδικτύου, κατά μήκος των 300 χιλιομέτρων του τμήματος της Εγνατίας οδού από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη και αντίστροφα, υπάρχει, διαχρονικά, έλλειψη Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.). Χαρακτηριστικά, είναι παρατηρημένο να στερείται αυτό το τμήμα της Εγνατίας  οδού, έστω και ενός οργανωμένου Σ.Ε.Α., με συνέπεια να μην υπάρχουν προσβάσιμοι επί τόσο πολλά χιλιόμετρα στον εν λόγω οδικό άξονα χώροι στάθμευσης, τουαλέτες, πρατήριο υγρών καυσίμων και χώροι εστίασης. Υπάρχουν κατά τόπους -και σε αρκετά μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους σε σχέση με άλλους αυτοκινητόδρομους- κάποιες πρόχειρες στάσεις, ή ημιτελείς Σ.Ε.Α., όπως αυτή στο ύψος  του Παγγαίου, που ενώ έχει υποδομές υγιεινής και στάθμευσης, δεν διαθέτει πρατήριο υγρών καυσίμων και χώρο εστίασης. Συνέπεια της ανυπαρξίας οργανωμένων Σ.Ε.Α. επί του άνω αναφερόμενου τμήματος της Εγνατίας οδού είναι ο έμμεσος εξαναγκασμός των οδηγών για ολιγόλεπτη παράκαμψη προς ανεφοδιασμό μέσω των πλευρικών διοδίων με επιπλέον επιβάρυνση του κόστους διέλευσης εκ των πλευρικών διοδίων. Χαρακτηριστικό, κατά τα ως άνω αναφερόμενα, είναι το παράδειγμα του Σ.Ε.Α. της Μουσθένης (ο οποίος είναι εκτός αυτοκινητόδρομου). Για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν, ο οδηγός πρέπει να βγει από τον αντίστοιχο κόμβο, ο οποίος, όμως, στο ρεύμα Αλεξανδρούπολη-Θεσσαλονίκη έχει πλευρικά διόδια. Επομένως, ο οδηγός καλείται να πληρώσει και τα πλευρικά διόδια εξόδου και μετά από μερικά χιλιόμετρα, αφότου εισέλθει ξανά στην Εγνατία οδό, τα μετωπικά διόδια Μουσθένης. Αντίστοιχο πρόβλημα θα προκύψει, προσεχώς, στον κόμβο Ιάσμου, στο ρεύμα Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, όταν, σε μερικές ημέρες, τεθούν σε λειτουργία τα πλευρικά διόδια Ιάσμου. Έτσι, οδηγός οχήματος  που θέλει να ανεφοδιαστεί από το 24ωρης λειτουργίας πρατήριο υγρών καυσίμων στην  είσοδο του Ιάσμου, θα καλείται να πληρώσει και τα πλευρικά διόδια (για να εξέλθει από τον  κόμβο) και τα μετωπικά διόδια, λίγα χιλιόμετρα παρακάτω.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. υπουργός

Προτίθεσθε να λάβετε την αναγκαία πρόνοια, προκειμένου, είτε να δημιουργηθούν οργανωμένοι Σ.Ε.Α. επί του τμήματος της Εγνατίας οδού από Αλεξανδρούπολη προς Θεσσαλονίκη, είτε, μέχρι της κατασκευής Σ.Ε.Α. στο ανωτέρω τμήμα της εν λόγω οδού, να  απαλλάσσονται οι οδηγοί του κόστους διέλευσης εκ των πλευρικών διοδίων για εύλογο χρονικό διάστημα, όταν εκτρέπονται από την Εγνατία οδό προς επίσκεψη σε Σ.Ε.Α. εκτός της τελευταίας, με την έκδοση εκ των πλευρικών της διοδίων αποκόμματος συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, μέχρι την επανείσοδό τους στο ως άνω ρεύμα της Εγνατίας οδού, στο οποίο πορεύονταν πριν εξέλθουν;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.