Σύμφωνα με αυτά που είπε η Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, σε συνέντευξη Τύπου, το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας λειτουργεί απρόσκοπτα, παρά την μείωση του προσωπικού και αναμένεται να ενισχυθεί στο μέλλον. Στην απρόσκοπτη λειτουργία συνδράμει εθελοντικά, όπως αποκάλυψε, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο οποίος κάνει δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις από τον Δεκέμβριο του 2020!  «Το νοσοκομείο όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά συνεχίζει απρόσκοπτα την λειτουργία του και θα ενισχυθεί και περαιτέρω. Η λειτουργία του νοσοκομείου είναι μία αλυσίδα, της οποίας κανένας κρίκος δεν πρέπει να λείπει, ή να σπάσει. Κανένας γιατρός δεν μπορεί να χειρουργήσει χωρίς εργαλεία, χωρίς την συνέργεια άλλων γιατρών, π.χ. αναισθησιολόγων, χωρίς την χειρουργική τράπεζα, χωρίς τους νοσηλευτές, τους εργαλειοδότες, χωρίς τους τραυματιοφορείς, τους σιτιστές του νοσηλευόμενου στην κλινική συνέχεια, τους εργαστηριακούς επιστήμονες, που θα του δώσουν αποτελέσματα και αίμα, την καθαριότητα, τους τεχνικούς κ.λπ.», είπε και πρόσθεσε: «Επειδή ακούστηκαν και ανακοινώθηκαν πολλές ανακρίβειες, πιστεύω όχι εσκεμμένα, αλλά στην προσπάθεια να βοηθήσουν, ίσως όχι με σωστό τρόπο, να αποσαφηνίσουμε μερικά από αυτά. Η διεκδίκηση δεν γίνεται με μηδενισμό. Ποτέ δεν θα φτάσουμε στην τελειότητα σε όλα. Πάντα θα εμφανίζονται ελλείψεις, γιατί είναι δυναμικό πράγμα η ανθρώπινη ανάγκη σε νοσηλεία. Επίσης, δυναμικό πράγμα είναι η βούληση του εργαζόμενου, για το αν θα συνεχίσει να εργάζεται σε έναν φορέα, ή θα επιλέξει να πάει σε κάποιο άλλο, ή θα επιλέξει, που είναι και επίκαιρο, να εμβολιαστεί και να παραμείνει, αν θα απομακρυνθεί επειδή επέλεξε να μην εμβολιαστεί όπως ορίζει ο νόμος».

Έδωσε απαντήσεις στην ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών

Η Θ. Καρατζόγλου απάντησε στην ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών, για τομείς και κλινικές του νοσοκομείου, διαβάζοντας τμήματα της ανακοίνωσης και απαντώντας σ’ αυτά. Για το Αναισθησιολογικό Τμήμα είπε: «Ο τρίτος αναισθησιολόγος, ήταν εδώ μέχρι τις 30 Αυγούστου. Το ξέρετε όλοι. Γιατί όταν πήγε να παρουσιαστεί στην θέση που κατέλαβε και υπέγραψε σύμβαση στο νοσοκομείο Σερρών ως διευθυντής του Τμήματος, δυστυχώς μπήκε σε αναστολή, γιατί ήταν ανεμβολίαστος. Είχαμε και τους τρεις αναισθησιολόγους εδώ. Και κάποιες από τις ημέρες του Ιουλίου, καλυπτόμασταν  και από τον ιδιώτη αναισθησιολόγο, ο οποίος δούλευε με σύμβαση Covid σ’ εμάς.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, δεν είναι μία αναισθησιολόγος. Ακόμα κι όταν θα αποχωρήσει η κυρία που έχει παραιτηθεί για λόγους συνταξιοδότησης. Δεν έχω κουβεντιάσει ακόμα μαζί της. Αλλά, από την ώρα που κάποιος παραιτείται για να συνταξιοδοτηθεί, είναι τουλάχιστον ένα δίμηνο παρών και υπηρετεί. Διότι, πολύ απλά, χρειάζεται να περάσει ένας μήνας για να επιβεβαιώσει την βούληση ότι θέλει να συνταξιοδοτηθεί και στην συνέχεια μέχρι να δημοσιευθεί στο Φ.Ε.Κ. η παραίτηση περνάει άλλος ένας μήνας. Άρα, τουλάχιστον το επόμενο δίμηνο, οι αναισθησιολόγοι θα είναι δύο, μία τρίτη αναισθησιολόγος, η οποία υπηρετεί και είναι μόνιμη γιατρός, είναι εκτός νοσοκομείου, γιατί έχει άδεια εγκυμοσύνης και ανατροφής και φυσικά κανένα κενό δεν πρόκειται να μείνει».

Για την Παθολογική κλινική ανέφερε ότι: «Γιατί ξεχνάμε; Τεχνηέντως; Καταρχάς, ο πνευμονολόγος που υπηρετεί στο νοσοκομείο δεν είναι ένας. Είναι δύο. Μία επικουρική γιατρός κι ένας δεύτερος πνευμονολόγος, ο οποίος θα καταλάβει την θέση διευθυντή πνευμονολογίας, αλλά υπηρετεί σ’ εμάς από τον Νοέμβριο του 2020 με την σύμβαση Covid. Έχουμε γενικούς γιατρούς που καλύπτουν το Τ.Ε.Π. Εκεί, εκτός από τους παθολόγους που έχουν την υψηλή επιστασία λόγω Covid, υπάρχουν όλες οι ειδικότητες που καλύπτουν τον Covid. Και ο Covid δεν είναι μόνο παθολογικός, είναι παιδιατρικός, γυναικολογικός, ορθοπεδικός, χειρουργικός κ.α.».

Για την Χειρουργική κλινική σχολίασε: «Λειτουργούσε, γράφει η ανακοίνωση, τα τελευταία χρόνια με τέσσερις χειρουργούς. Εδώ κάτι ξεχνάμε. Ποτέ δεν ήταν τέσσερις οι χειρουργοί μας. Ήταν πέντε, ή έξι. Ο τελευταίος από 1 Σεπτεμβρίου, μετέβη ένας γιατρός μας σε αναστολή εργασίας γιατί είναι ανεμβολίαστος και τώρα είναι τρεις. Αλλά, υπάρχει ο κυβερνητικός βουλευτής, ο οποίος παρέχει υπηρεσία και κάνει πολλά και δύσκολα χειρουργεία στο νοσοκομείο εθελοντικά από τα μέσα του Δεκέμβρη του 2020 και θα παραμείνει κοντά μας τουλάχιστον μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 και επίσης καλύπτουμε τα κενά, διότι για το επόμενο δίμηνο έχουν μετακινηθεί δύο χειρουργοί, ένας από το νοσοκομείο Καβάλας κι ένας από το νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά επιστρέφει και η χειρουργός μας, που είναι σε άδεια ανατροφής».

Για την Ουρολογική κλινική επεσήμανε ότι: «Η Ουρολογική κλινική λειτουργούσε τα τελευταία δύο χρόνια με δύο ειδικούς ουρολόγους, μετά την παραίτηση του ενός προς τον ιδιωτικό τομέα, απέμεινε ένας και μοναδικός ουρολόγος. Ακόμα και σήμερα, οι ουρολόγοι μας είναι δύο. Ο γιατρός που έχει παραιτηθεί, υπηρετεί ακόμα. Δεν έχει απομακρυνθεί από το νοσοκομείο».

Αναφερόμενη στα εξωτερικά ιατρεία σημείωσε: «Από τον Νοέμβριο του 2020, η πληρότητα της Παθολογικής κλινικής ήταν στο ογδόντα τοις εκατό και φτάσαμε σήμερα να μην ξεπερνάμε το ποσοστό αυτό. Άρα, η ανακρίβεια ότι είμαστε σταθερά στο εκατό τοις εκατό πληρότητα είναι δεδομένη. Οι προσελεύσεις στα εξωτερικά ιατρεία το 2019 ήταν 2.641, το 2020 ήταν 1.227, το 2021 είναι 344. Στις δε προσελεύσεις του Τ.Ε.Π., κατά μέσο όρο, το 2019 ήμασταν στους 1.350, το 2020 κινηθήκαμε από 500 έως 1.500 και μέχρι τώρα το 2021, είμαστε από 680 έως 1.000».

Για τις άδειες και τα ρεπό που έχουν πάρει το καλοκαίρι οι γιατροί και νοσηλευτές είπε: «Καταγγέλθηκε ότι το προσωπικό δεν παίρνει άδειες και ρεπό. Κατηγορηματικά το διαψεύδω. Τώρα υπάρχει η περίοδος με αναστολή κανονικών αδειών και όλων των ειδικών αδειών που έπονται των κανονικών. Όλο το προσωπικό πήρε άδειες από τον Απρίλιο που μας επετράπη η αδειοδότηση μέχρι 31 Αυγούστου για να ξεκουραστεί. Τώρα δεν μπορεί να πάρει άδειες κανείς, γιατί υπάρχει αναστολή αδειών. Τα ρεπό δίνονται κανονικά και τις περισσότερες φορές κατ’ επιλογήν του εργαζόμενου. Στην Νοσηλευτική Υπηρεσία, πλην των εργαζομένων στα χειρουργεία, έχουν εξαντληθεί οι άδειες και του 2020 και αρχίσαμε να αναλώνουμε κανονικά άδεια του 2021 μέχρι το πέρας του Αυγούστου. Ο τομεάρχης του Παθολογικού τομέα πήρε δεκατρείς ημέρες κανονική άδεια. Του χειρουργικού τομέα είκοσι μία ημέρες. Για την καλοκαιρινή περίοδο. Στους διευθυντές κλινικών και τμημάτων, πλην μιας εξαίρεσης της χειρουργικής, δόθηκαν άδειες από πέντε εργάσιμες ημέρες έως είκοσι μία. Και με τα ρεπό είναι πολύ περισσότερες. Οι αναισθησιολόγοι μας πήραν από πέντε έως έντεκα ημέρες ο καθένας. Και καλά έκαναν. Δόθηκε η δυνατότητα, υπήρχε ο χρόνος και καλώς έκανα και τις πήραν όλοι. Οι παθολόγοι μας πήραν άδεια από εννέα έως δεκατρείς ημέρες εργάσιμες ο καθένας. Και μάλιστα, κάποιες από αυτές κατ’ εντολή μου.

Από τα χείλη της προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών άκουσα και ως ένα σημείο καλά το λέει, ότι υπερβάλλουν εαυτούς, κουράστηκαν, έδωσαν την ψυχή τους, δεν παίρνουν όμως άδειες και ρεπό. Καλά έκανε και πήρε δεκαοκτώ ημέρες. Πολύ καλά έκανε». Σχετικά με τις μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες δήλωσε: «Χορηγήσαμε τέσσερις στο ιατρικό προσωπικό, δεκατρείς στο νοσηλευτικό και πέντε στο διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό. Σύνολο δεκαεπτά. Χορηγήσαμε συνολικά είκοσι εννέα εκπαιδευτικές άδειες, πολυήμερες, μέρες εξετάσεων κ.λπ. Δυστυχώς, η επιδημία αναρρωτικών αδειών χτύπησε και το δικό μας νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα. Αυτή την στιγμή, έχουμε τριάντα βραχυχρόνιες άδειες. Δεν είναι μόνο τωρινό φαινόμενο. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι ζητήθηκε δεκαπενθήμερη άδεια για ουρολοίμωξη».

Τέλος, για τις συνταξιοδοτήσεις είπε ότι: «Από το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, από τις αρχές του 2020 έως σήμερα, έχουν συνταξιοδοτηθεί τριάντα επτά νοσηλευτές και τρεις γιατροί. Προσλήφθηκαν σε μόνιμες θέσεις έξι ειδικοί γιατροί, δύο τραυματιοφορείς, ένας φαρμακοποιός και ένας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης διοικητικός. Επικουρικό προσωπικό: πενήντα νοσηλευτές, επτά γιατροί, ένας τεχνικός, τέσσερις παραϊατρικό προσωπικό, οκτώ διοικητικοί, πέντε καθαριότητας και τρεις τραπεζοκόμοι. Σύνολο εβδομήντα οκτώ άτομα. Από το Κέντρο Υγείας Δράμας μετακινήθηκαν δέκα γιατροί, από το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου τέσσερις, από το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου δύο και από το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης ένας. Από άλλο νοσοκομείο μετακινείται σταθερά ο κύριος Κασαράκης, ογκολόγος. Για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2021, έχουμε δύο χειρουργούς από άλλα νοσοκομεία με πλήρη μετακίνηση. Στην συνέχεια επιστρέφει και η γιατρός που έχει άδεια ανατροφής τέκνου. Στους παραπάνω γιατρούς, είναι ο κυβερνητικός βουλευτής, κύριος Μπλούχος, που παρέχει εθελοντική εργασία. Σήμερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας υπηρετούν δεκατρείς επικουρικοί γιατροί, πενήντα έξι μόνιμοι από τους εκατόν επτά που προβλέπονται και τριάντα επτά ειδικευόμενοι από τις εβδομήντα τέσσερις θέσεις που προβλέπει ο Οργανισμός. Οι περισσότεροι είναι στο πέρας της εκπαίδευσής τους και είναι πολύ έμπειροι γιατροί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.