Αναρωτιόμαστε, αν θα συνεχίσει για πολύ η πολιτεία να επαναπαύεται στον εθελοντισμό, προκειμένου να ανταπεξέλθει και στις πιο βασικές της υποχρεώσεις, όπως είναι ο εξοπλισμός των νοσοκομείων και βέβαια και της Δράμας.

Βεβαίως και συμφωνούμε με την εξαίρετη πράξη της διοργάνωσης στο πλαίσιο της Ονειρούπολης της συναυλίας με τον Γ. Μαργαρίτη, με τα έσοδα της οποίας αγοράστηκε ένα απαραίτητο μηχάνημα για τη Χειρουργική κλινική.

Για την προμήθεια τέτοιων μηχανημάτων, όπως το μόνιτορ ελέγχου ζωτικών οργάνων, θα έπρεπε πρώτα να ανταποκρίνεται η πολιτεία και μετά (και επικουρικά) θα έπρεπε να αξιοποιούνται τέτοιες προσφορές.

Διακρίνουμε ένα βόλεμα του επίσημου κράτους, όσο η ευαισθησία και η αλληλεγγύη των δραμινών πολιτών επεκτείνεται, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης.

Εδώ που τα λέμε, το κράτος, αντί να δει να καλύψει αυτές τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο της Δράμας, παίρνει πιστώσεις απ’ αυτό και τις μεταφέρει σε άλλα Νοσοκομεία…

Ζωηρό είναι το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για το Νοσοκομείο μας, αλλά και του Δήμου Δράμας, αφού η κεντρική διοίκηση, απλώς περιμένει το ΕΣΠΑ, μήπως και ξεκλειδώσει και γίνει καμιά απαραίτητη τέτοια προμήθεια.

Η οποιαδήποτε αναμονή αυτού του είδους, όλοι καταλαβαίνουμε, ότι μπορεί να κοστίσει ζωές, χώρια ότι κάνει το έργο των γιατρών ιδιαίτερα δύσκολο.

Θα μας επιτρέψει, ωστόσο, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου μας κ. Ν. Λιάτσης, να έχουμε τις επιφυλάξεις μας, σ’ αυτό που λέει, ότι το Νοσοκομείο μας έχει μπει σε πλήρη κανονικότητα…

Ίσως να δεχόμασταν να έλεγε, πως κάποια πράγματα βελτιώθηκαν, ή ότι καταβάλλεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια από πριν, αλλά όχι πως το Νοσοκομείο μπήκε σε πλήρη κανονικότητα… Εμείς που ζούμε;;;

Καθώς η πρόταση του Δημάρχου Δράμας, στις δημαιρεσίες που θα γίνουν την Κυριακή δεν θα είναι ο μέχρι τώρα Πρόεδρος του Δ.Σ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, όλοι καταλαβαίνουμε το γιατί.

Λογαριάζει, όπως φαίνεται, να οργανωθεί καλύτερα, ο γιατρός, σε ότι έχει να κάνει με την υποψηφιότητά του, στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, και βέβαια του χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Μας λένε, ότι για το δεύτερο μισό της θητείας του Δήμου, η πρόταση του Δημάρχου, θα είναι για τη θέση του Προέδρου, ο άλλος γιατρός της παράταξης, ο Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης.

Νομίζουμε, ότι το δώρο που έκανε η παράταξη «Πόλη και Ζωή» στον σημερινό Δήμαρχο Χρ. Μαμσάκο, αυτό της επιβεβαίωσης της δεύτερης θητείας του, είναι πολύ μεγάλο  και πρέπει να την ευχαριστήσει.

Ξέρουμε, όλοι, ότι ο Παύλος Ζαχαριάδης, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους δραμινούς και κυρίως στα στελέχη της παράταξής του, και ήταν αυτός που μπορούσε να κρατήσει ενωμένη την παράταξη «Πόλη και Ζωή».

Ο αντικαταστάτης του, ως επικεφαλής της παράταξης, ο Μιχ. Μλεκάνης, αντίθετα, είναι ο ιδανικός, προκειμένου να διαλύσει την παράταξη και να δώσει στο πιάτο και την επόμενη θητεία στον Χρ. Μαμσάκο.

Πικρές είναι οι εμπειρίες όλων όσων γνωρίζουν το προσκήνιο και το παρασκήνιο στην παράταξη αυτή και μόνη ελπίδα να παραμείνει η παράταξη ενωμένη είναι, άμεσα να αναζητηθεί ο υποψήφιος Δήμαρχός της και να τεθεί επικεφαλής της.

Ρωτάμε, όμως, πόσο εύκολο είναι αυτό; Αν επιλεγεί υποψήφιος μέσα από την «Πόλη και Ζωή», σίγουρα δεν θα μπορεί να τους ενώσει όλους. Αν επιλεγεί κάποιος απ’ έξω, γιατί να μην ξεκινήσει κάτι νέο, μια δική του παράταξη και να ζητήσει να αφομοιωθούν σ’ αυτήν τα μέλη της; Γιατί να θέλει να εκπροσωπήσει την παλιά διοίκηση του Δήμου;;;

Συνιστά δε, η παράταξη, σε όσους γίνει συζήτηση για να τεθεί επικεφαλής της, να μην το δημοσιοποιήσουν, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε τον αυτόματο αποκλεισμό του.

Την πρόταση του τ. Δημάρχου Δράμας Θωμά Μαργαρίτη, να τιμηθεί ο Κύπριος διδάκτορας ιστορίας Τάσος Χατζηαναστασίου επίτιμος δημότης, την επικροτούμε, αλλά νομίζουμε πως πριν γίνει αυτό πρέπει να γίνουν πολλά άλλα.

Υπάρχουν πάρα πολλοί ακόμη που ασχολήθηκαν με την μαρτυρική ιστορία του τόπου μας και δραμινοί και όχι,  αλλά ορισμένοι αγνοήθηκαν προκλητικότατα.

Φοβόμαστε, πως αν αρχίσουμε να γράφουμε εδώ ονόματα και ιστορικά έργα, που αξίζουν κάποια τιμή από τους τοπικούς μας φορείς, κάποιο θα ξεχάσουμε και θα αισθανθούμε άσχημα.

Χρήσιμο, όμως είναι, να δώσουμε ένα μόνο δείγμα, ιστορικού βιβλίου με απίστευτα ντοκουμέντα, του αείμνηστου Περικλή Αμπεριάδη με τίτλο: «Η Ανατ. Μακεδονία το 1941 και η εξέγερση της Δράμας».

Ψόγος γι αυτόν ίσως είναι  το ότι ήταν σεμνός ιστορικός ερευνητής, δεν είχε καμιά άλλη επιδίωξη, πέρα από την καταγραφή των γεγονότων εκείνης της περιόδου.

Ωστόσο η ερευνητική του δουλειά, αξίζει πάρα πολύ, δεδομένου ότι δεν έχει μόνο την περιγραφή των γεγονότων από Ελληνικές πηγές, αλλά και από Βουλγάρικες.

Γιώργος Γ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.