Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας του Αριστοτέλη και άλλοι αρχαίοι μας υπήρξαν και βοτανολόγοι. Πιο συστηματικός υπήρξε ο Θεόφραστος από την Έφεσο (372-287 π.χ.) του οποίου το βιβλίο «Περί Φυτών Ιστορίας» υπάρχουν 450 περιγραφές φυτών και ξύλων, από τον τότε γνωστό κόσμο. Αναφέρει χρωματισμούς, άλλα χαρακτηριστικά, το άρωμά τους, κ.τ.λ.

Πατέρας της φαρμακολογίας δε θεωρείται ο Διοσκορίδης ή Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος.

Τόσο οι Έλληνες όσο και άλλοι λαοί ασχολήθηκαν με ένα φυτό επίσης, την ονομαζόμενη αλόη, κυρίως για τις καλλυντικές και θεραπευτικές επιδράσεις της στον άνθρωπο.

Για όσους θέλουν να φυτέψουν αλόη, είναι εύκολο σε γλάστρα, όπου βάζουμε και λίγο άμμο. Τον Αύγουστο είναι καλή εποχή. Χρειάζεται λίγο νερό.

Αλόη (aloe), σαν λέξη, είναι από την Αραβική alloeh. Η Κλεοπάτρα χρωστούσε το υπέροχο λείο δέρμα της στη χρήση μια λοσιόν που κατασκεύαζε μια σκλάβα της απ’ τη Νουβία, με βάση την αλόη.

Κατά τον Ιπποκράτη, η αλόη αυξάνει: την τριχοφυΐα, την επούλωση τραυμάτων και ανακουφίζει από εντερικές διαταραχές και το γαστρικό άλγος. Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος τραυματίστηκε από βέλος στη Γάζα και μολύνθηκε, στην όαση Αμμων, ο Αριστοτέλης έστειλε έναν ιερέα με λάδι από αλόη και τον έκανε καλά.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία για την αλόη στο βιβλίο του Δρ. Γ. Αλεξανδράκη «Αλόη, η τρυφερή θεραπεύτρια», Μπουμπουλίνας 7, Αθήνα 10682, τηλέφωνο 210-8225962 ή e-mail: georgyal@otenet.gr. Φυσικά υπάρχουν βιομηχανοποιημένες μορφές αυτού του φυτού, για διάφορες χρήσεις

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.