«Είναι αλήθεια, ότι για όλους εμάς, μαθητές και καθηγητές του ΓΕ.Λ. Νέας Περάμου, που συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ Saftas, τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν εξαιρετικά δημιουργικά. Γι’ αυτό και ο χρόνος δε βάρυνε πάνω μας: Κυριακάτικες συναντήσεις, εργαστήρια, γυρίσματα, sweded films, θεατρικά δρώμενα, συνεντεύξεις, ταξίδια, φιλοξενία μαθητών…, αυτά και άλλα πολλά, χώρεσαν μέσα σε δύο σχολικές χρονιές κι έπεται και συνέχεια». Τα παραπάνω αναφέρονται σε δελτίο Τύπου για τη συμμετοχή του Γενικού Λυκείου Νέας Περάμου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus. Το δελτίο Τύπου συνεχίζει ως εξής: «Το Saftas Erasmus+, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συμμετέχουν σχολεία από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ελλάδα και την Τουρκία, με θέμα τις τέχνες του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Φέτος, τρίτη και τελευταία χρονιά, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση και συμμετοχή των ομάδων όλων των χωρών σε ένα διεθνές μαθητικό φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη La Fleche στη Γαλλία, τον Απρίλιο του 2018. Οι ομάδες των σχολείων θα συμμετέχουν με μία ταινία μικρού μήκους και ένα θεατρικό δρώμενο. Τόσο το κινηματογραφικό σενάριο, όσο και το θεατρικό κείμενο, θα είναι πρωτότυπες δημιουργίες των ομάδων πάνω σε θέματα που έχουν αυτές συναποφασίσει. Οι συντονιστές του προγράμματος επιθυμούν ο χαρακτήρας του φεστιβάλ να είναι διαγωνιστικός και οι νικήτριες ομάδες να βραβευθούν με έπαθλα μη χρηματικά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε στην πόλη La Fleche, πριν λίγες ημέρες, μία συνάντηση καθηγητών. Από το ΓΕ.Λ. Νέας Περάμου συμμετείχαν: η Κατερίνα Αράπογλου, ο Βασίλης Πηγαδάς και η Ευδοκία Γιαγμουρίδου. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν, να αξιολογηθεί η έως τώρα πορεία του προγράμματος, με ιδιαίτερη έμφαση στη διάχυση των αποτελεσμάτων. Γι’ αυτό το λόγο, επικαιροποιήθηκε η ιστοσελίδα του προγράμματος, η οποία έχει δημιουργηθεί με την επιμέλεια του Β. Πηγαδά και συγκεντρώνει τις δράσεις όλων των χωρών.

Ο πιο σημαντικός λόγος, για τον οποίο έγινε το ταξίδι, ήταν η διοργάνωση του τελικού φεστιβάλ στη Γαλλία. Οι καθηγητές επισκέφθηκαν όλους τους χώρους στους οποίους θα υλοποιηθεί το φεστιβάλ και συζήτησαν τις λεπτομέρειες της προετοιμασίας  και με όσους θα εμπλακούν, άμεσα, ή έμμεσα, στη διοργάνωση: την αντιδήμαρχο της πόλης που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του πολιτιστικου τομέα του Δήμου, τεχνικούς και φροντιστές που θα εργαστούν για το φεστιβάλ και πολλούς άλλους. Εργάστηκαν από κοινού πάνω στα σενάρια των ταινιών μικρού μήκους με τα οποία η κάθε χώρα θα συμμετέχει στο φεστιβάλ, με σκοπό τη βελτίωσή τους και επιμορφώθηκαν πάνω σε εργαλεία και προγράμματα που θα χρησιμεύσουν για την ολοκλήρωση της ταινίας.

Αυτό, όμως, που δίνει σε όλους πολύ μεγάλη χαρά, είναι ότι πρόεδρος του φεστιβάλ θα είναι ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς. Η πρώτη επαφή με τον Κ. Γαβρά έγινε πέρυσι στο ευρωπαϊκό φεστιβάλ κινηματογράφου Premiers Plans. Ο Κ. Γαβράς ανταποκρίθηκε στην πρόταση που η ελληνική ομάδα προώθησε, εκ μέρους των Γάλλων εταίρων της να είναι αυτός πρόεδρος του τελικού φεστιβάλ. Μπαίνουμε, λοιπόν, στην «τελική ευθεία», για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Στους μήνες που θα ακολουθήσουν, όλη η ομάδα του ΓΕ.Λ. Νέας Περάμου δεσμεύεται να προσπαθήσει και να εργαστεί δημιουργικά, με σκοπό να ανταποκριθεί και γιατί όχι, να διακριθεί στο τελικό φεστιβάλ του προγράμματος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.