Δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή του πρώην αντιπεριφρειάρχη Δράμας, Γιάννη Ξανθόπουλου:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης μας καλεί δημοσίως να  παραστούμε την Πέμπτη σε εκδήλωση προς τιμήν του κ. Ευμοιρίδη Κωνσταντίνου. Μάλιστα στην πρόκληση αναφέρεται, ότι το γεγονός θα λάβει χώρα στην αίθουσα  “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ”  του Διοικητηρίου.

Πρώτα ο χώρος: Για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για κομματική εκδήλωση , μετονομάζεται  ο χώρος από “ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΡΑΜΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ”  σε αίθουσα “ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ”, όπως δηλαδή ο κ.Ευμοιρίδης  την ονοματοδότησε αρχικά ..Ο “νονός¨τιμάται, στο κάτω -κάτω, να μην αποκατασταθεί η   η “νομιμότητα” ;;;  Έτσι δεν υπάρχει καμιά απορία, ποιοι κάνουν την εκδήλωση και σε ποιους απευθύνονται.  Βέβαια εδώ κολλά το “ πέσμου ποιος σε τιμά , για να σου πω ποιος είσαι”, αλλά…

Πάμε  τώρα στα πρόσωπα:  Ο κ. Ευμοιρίδης είναι  ο πολιτικός που τιμήθηκε  από τους Δραμινούς στις εκλογές , περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον  . Εκλέχτηκε  και διετέλεσε Νομάρχης Δράμας για 12 χρόνια και άλλα τόσα και περισσότερο  εκλέχτηκε βουλευτής .. Η Δράμα  του έδωσε το μεγαλύτερο δώρο, ποιο ήταν  όμως το οφειλόμενο αντίδωρο  από τον ίδιο στην δραμινή κοινωνία και στον τόπο μας;;;  Ήταν το ίδιο μεγάλο και σημαντικό; Τα ερωτήματα γίνονται περισσότερο συγκεκριμένα:  Τόσα χρόνια στην εξουσία και μάλιστα την εποχή των “παχέων αγελάδων”, υπάρχει ένα έργο, μια θεσμική παρέμβαση έστω , που να έχει μείνει στη συνείδηση των Δραμινών , να έχει αφήσει το στίγμα της ,  και να αναφέρεται ως “έργο Ευμοιρίδη”;

Αντίθετα στη μακροχρόνια σταδιοδρομία του έχουν , οι αντικειμενικοί παρατηρητές , να του προσδώσουν πλείστα όσα αρνητικά.. Υπηρέτησε με πίστη και αυταπάρνηση το φαύλο παλαιοκομματικό καθεστώς των ρουσφετιών και της αντιπαροχής της ψήφου.  Ήταν μετρ στις  προσεγγίσεις και “αλώσεις”φίλων και αντιπάλων ,υπηρετώντας άριστα την αρχή “ ο καθένας έχει την “τιμή” του”. Διαχειρίστηκε το δημόσιο χρήμα χωρίς τον προσήκοντα σεβασμό .  Ο ίδιος πρόσφατα, σε δηλώσεις του  σε τοπικό κανάλι, ανέφερε ως κατορθώματα του, το ότι εκδόθηκε  επιταγή στο όνομα του για αποζημιώσεις παραγωγών , ( οι αγρότες του Νευροκοπίου θυμούνται τα εκατομμύρια δραχμές σε τσουβάλια να τα μοιράζει ο ίδιος), ότι βοήθησε στην αγορά μετοχών της ΕΑΣ Δράμας, από το δημόσιο, σε διπλάσια τιμή  της χρηματιστηριακής αξίας  και στη διαγραφή χρεών της ύψους ενός δισ δραχμών, χωρίς καμία  θεσμική διαδικασία. Πρακτικές δηλαδή που ,αυτές και άλλες όμοιες τους μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση που βιώνουμε..  ΟΙ Δραμινοί θυμούνται την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, επί νομαρχίας του, σε αμφιβόλου χρησιμότητες εκδηλώσεις , ταξίδια και πανηγύρια,  τις αναθέσεις  έργων μικρών  και μεγάλων, χωρίς διαγωνιστικές εργασίες, σε ημέτερους και μη, την εμμονή στην κατασκευή αχρείαστων άλλων , όπως το κτίριο του Τελωνείου Εξοχής. Παρόλο που υπήρχε προτροπή του αρμόδιου υπουργείου, και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ, για συστέγαση των υπηρεσιών ,στο ήδη κατασκευασμένο ,με ευρωπαϊκά ,κονδύλια κτίριο στο βουλγαρικό έδαφος,κατασκεύασε το κτίριο, με προσωπικό πείσμα, με απευθείας ανάθεση κόστους, περίπου 1.500.000, 00 ευρώ, χωρίς δημοπρασία.  Το κτίριο χρησιμοποιείται μερικώς,  ρημάζει  στο μεγαλύτερο του τμήμα..

Ο κ. Ευμοιρίδης ήταν ο μοναδικός Νομάρχης που  πρόσβαλλε ευθέως τους Δραμινούς. Ουσιατικά τους κατάστησε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, (διαχωρίζοντας τους από τους υπόλοιπους Έλληνες), επιβάλλοντας πρόσθετα τέλη σε όλες τις υπηρεσίες που προσέφερε η Νομαρχία.. Το αποκαλούμενο από τους Δραμινούς “Ευμοιριδόσημο”, πράξη παράνομη και αντισυνταγματική,  όπως τα υπουργεία και οι Ανεξάρτητες Αρχές το χαρακτήρισαν, απέφερε  πάνω από 400.000.000,00  δρχ το χρόνο,  ¨κλέβοντας τα”από τις τσέπες των  πολιτών.  Χρήματα που σπαταλήθηκαν σε πανηγύρια  και σε δημόσιες  σχέσεις… Στις συνεχείς  έγγραφες παροτρύνσεις ,των υπουργείων και του Συνηγόρου του Πολίτη, για απόσυρση του “μέτρου”, κώφευσε για χρόνια ,προσβάλλοντας μάλιστα την ανεξάρτητα αρχή ,αποκαλώντας την δημοσίως “ κάποια δικηγοράκια της Αθήνας”..

  Τιμάται λοιπόν ο κ. Ευμοιρίδης ,αλλά πόσοι γνωρίζουν  ότι είναι ο μοναδικός αυτοδιοικητικός της Δράμας που τιμωρήθηκε με έκπτωση από το αξίωμα του, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατά την άσκηση του αξιώματος του;  Μία μόνο καταγγελία μου , για μια του παράβαση, ως Νομάρχης, (υπήρξαν δεκάδες άλλες), ήταν αρκετή για την έκπτωση του, η οποία υλοποιήθηκε όταν ήταν δημοτικός σύμβουλος Δράμας , μετά το 2011.

Είναι παραδεχτό από πολλούς ότι  η κρίση οφείλεται , κυρίως,στην κακοδιαχείριση των “κυβερνώντων” και φυσικά “κυβέρνησαν” και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης..Μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρουν όσοι από αυτούς δεν προστάτεψαν και δεν σεβάστηκαν το δημόσιο συμφέρον,  το δημόσιο χρήμα, τους πολίτες..

Το γεγονός ότι εκλέχτηκαν και ξαναεκλέχτηκαν δεν “ τους ξεπλένει του αίματος”.. Ε, δεν θα τους “καθαγιάσουμε κιόλας”!!!

Γιάννης Ξανθόπουλος

πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.