Γιατί το παραμύθι είναι πιο πιστευτό από την αλήθεια

0
16

Του Βασίλη Τζιτζή, Σκάλα Καλλιράχης Θάσος

Η ζωή πάνω στη Γη μετράει εκατομμύρια χρόνια και ο άνθρωπος συνεχώς εξελίσσεται προς το καλλίτερο, εκμεταλλευόμενος τα στοιχεία της Φύσης ζευγαρώνοντας διάφορα μέταλλα, ζώα και δέντρα και δημιουργώντας άλλα στοιχεία για να καλύψουν τις ανάγκες του.

    Τα φυσικά στοιχεία είναι η αλήθεια και τα τεχνητά είναι η διαφορά της ξέχωρης ιδιοφυίας του ανθρώπου από την Φύση.

    Η Φύση φροντίζει για όλα.

    Είναι μια τέλεια μηχανή που μεριμνά για όλα τα ζωντανά επειδή από την Φύση της είναι μία θαυματουργή Φύση.

     Για όλα φροντίζει σαν την τελειότερη μηχανή, χωρίς παραλήψεις και ελαττώματα.

    Εμείς κάνουμε τα ελαττώματα και τα αποκαλούμε θαύματα.

    Η Φύση όλη είναι ένα θαύμα.

    Όλους αυτούς τους αιώνες πάνω στη Γη έγιναν πολλές φυσικές μεταβολές και πολλές ανθρώπινες παρεμβάσεις για πολλούς σκοπούς.

    Η ζωή του ανθρώπου δεν διαφέρει σε τίποτα από όλα τα ζώντα όντα, που στην πλειονότητα έμειναν όπως ήταν με εξαίρεση τον άνθρωπο, που εξελίχτηκε σε ένα ξέχωρο ζώο με ιδιαίτερη ευφυΐα, ίσως επειδή ήταν πιο αδικημένος από τα άλλα ζώα.

    Η μνήμη του είναι ξέχωρη, η πρόνοια για το αύριο είναι πολύ έντονη, η ανάγκη για την συλλογικότητα  πολύ σπουδαία, για την αντιμετώπιση δυσάρεστων καταστάσεων, είτε λόγω φυσικών καταστροφών, είτε άλλων ανθρώπινων επίβουλων εχθρών.

    Η σπουδαιότερη ίσως ανακάλυψη να ήταν η συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων ασφαλώς η ειδοποίηση του επερχόμενου κινδύνου και ταχεία αντιμετώπιση του κινδύνου με λογικά μέσα, είτε καταφεύγοντας σε σπήλαια ή πολεμώντας τον εχθρό όλοι μαζί από κοινού. Ανακάλυψε την γραφή, εφεύρε τον τροχό, εξασφάλισε την φωτιά και δημιούργησε τον Θεό για να πιστεύει, ότι υπάρχει μια ανώτερη δύναμη από τον ίδιο.

   Η εξέλιξη μας οδήγησε σήμερα να πετάμε μέχρι το φεγγάρι και να λύνουμε χίλια μυστήρια, που είχαμε δημιουργήσει τότε που ήμασταν σε πρωτόγονο στάδιο.

   Όλα τα μυστήρια λύθηκαν, αλλά τα παραμύθια έμειναν.

   Δεν είναι μόνο το φεγγάρι το μυστήριο.

   Τα πάντα πάνω στη Γη ήταν μυστήρια για τον αρχαιάνθρωπο, αλλά σιγά, σιγά όλα λύθηκαν αν όχι όλα τουλάχιστον τα μισά.

   Έμειναν όμως τα παραμύθια, που και σήμερα ακόμη το 2020, έχουν τη δύναμη να είναι πιστευτά, όπως πριν από εκατομμύρια χρόνια.

    Αυτά έχουν σχέση με την αδυναμία του ανθρώπου μπροστά στις φυσικές δυνάμεις που ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και αναγκάζεται να δημιουργήσει έναν Θεό για προστασία.

   Συνήθως ο προστάτης δεν έχει υπόσταση για έρευνα, αλλά γίνεται πιστευτός από τον άνθρωπο για λόγους προστασίας και καταλήγει με τον καιρό σε οπαδό του ή μαχητή του ή ιερέα του.

   Όλες οι θρησκείες έχουν το παραμύθι.

   Ο πρώτος που το είπε ήταν ο Αριστοτέλης, που δεν κατέταξε την θρησκεία στις επιστήμες, επειδή δεν έχει αντικείμενο μελέτης.

   Δηλαδή τον Θεό, δεν τον βλέπουμε, δεν τον πιάνουμε δεν τον ακούμε.

   Όλα τα άλλα συνθέτουν το παραμύθι. Ακόμη και το 1933, δημιουργήθηκε από τον Χίτλερ το παραμύθι της Αρίας φυλής που πλάνεψε του γερμανούς, ότι είναι ξέχωρη φυλή και από τον Θεό προορισμένη να καθυποτάξει την ανθρωπότητα.

   Ο φιλόσοφος Εμπεδοκλής έκανε το παραμύθι, ότι ήταν άτρωτος και πήδηξε στον κρατήρα της Αίτνας και μόνο το παπούτσι του έμεινε έξω, που οι Ακραγαντίνοι το πήραν σαν σημάδι, ότι ο ίδιος πέταξε στους ουρανούς. Πόσοι από μας πιστεύουν στην μέλλουσα ζωή;. Είναι ένα παραμύθι, αλλά όλοι μας ενδόμυχα λέμε, λες να είναι αλήθεια;

     Έτσι και οι γερμανοί πίστεψαν, ότι είναι η ξεχωριστή φυλή, η προορισμένη από τον Οντέν  και τους Νιμπελούνγκεν να κυριαρχήσουν πάνω στη Γη. Και βάλθηκαν να πραγματοποιήσουν το παραμύθι αιματοκυλώντας την Γη, για να αποδείξουν, ότι είναι η ξεχωριστή φυλή. Ακόμη και σήμερα πολλοί γερμανοί αμφιβάλουν αν πέθανε ο Χίτλερ.

     Δεν μπορούν να το χωνέψουν, ότι αυτοκτόνησε στα υπόγεια της καγκελαρίας, αλλά σκοτώθηκε πολεμώντας δίπλα με τους στρατιώτες του και ανελήφθη στους ουρανούς.

    Ακόμα και ο Τόμας Κάρλαιλ, πίστευε, ότι ο Χίτλερ ήταν προορισμένος από τον Θεό να οδηγήσει τους γερμανούς στην παγκόσμια κατάκτηση. Μπορεί το ανθρώπινο μυαλό να είναι ανώτερο των ζώων, αλλά σε ορισμένα φαινόμενα είναι κατώτερο για το ανάστημά του.

    Για πολλά ακόμη χρόνια θα πιστεύουμε στα παραμύθια, μέχρι την τελευταία

στιγμή που θα ξεψυχήσει ο τελευταίος άνθρωπος πάνω στη Γη, που θα την καταστρέψει μόνος του από την υπερβολική αυτοπεποίθηση, ότι είναι Θεός ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.