Ερώτηση κατέθεσε, την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, η βουλευτής Δράμας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, προς τους υπουργούς οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και περιβάλλοντος και ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, σχετικά με την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών θέρμανσης των κατοίκων στον ακριτικό Δήμο Κάτω Νευροκοπίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, μία περιοχή όπου επικρατούν ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και είναι η ψυχρότερη περιοχή της Ελλάδας τόσο σε ένταση, όσο και σε διάρκεια και ειδικά φέτος, με τις δυσβάσταχτες και μη αντιμετωπίσιμες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, αλλά και της ενέργειας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Κοινότητα Κάτω Νευροκοπίου είναι μία ιδιαίτερη περιοχή, που ξεχωρίζει από την υπόλοιπη Ελλάδα ως προς την ιδιομορφία των κλιματολογικών συνθηκών της. Ο χειμώνας αρχίζει από τον Οκτώβριο και διαρκεί έως και την άνοιξη. Σε όλη την διάρκειά του, σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων της περιοχής, είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Για ένα σπίτι στο Κάτω  Νευροκόπι, αναφέρει η Χ. Κεφαλίδου, απαιτούνται κατά μέσο όρο 30 με 40 χωρικά (15-20 τόνοι ξύλα, που είναι και το πιο οικονομικό καύσιμο), κόστους 3.000-4.000 ευρώ, ή 7-8 τόνοι πέλετ, ή 3,5-4 τόνοι πετρελαίου. Το μέσο επίδομα θέρμανσης των 500 ευρώ, που επιδοτεί το κράτος, είναι πολύ χαμηλό για τις ανάγκες θέρμανσης μιας οικογένειας. Και συνεχίζει η βουλευτής:

«Επειδή το επίδομα αυτό για την περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου, αλλά και για κάποιες ακόμα περιοχές στην Ελλάδα, θα έπρεπε να εξεταστεί με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν εκεί, ειδικά φέτος με τις δυσβάσταχτες και μη αντιμετωπίσιμες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, αλλά και της ενέργειας.

Επειδή, υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας των χωρικών φθηνότερης ξυλείας, που δικαιούνται οι κάτοικοι του Νευροκοπίου και το Δασαρχείο δεν μπορεί, πλέον, να συγκεντρώσει την ποσότητα χωρικών που συγκέντρωνε γι’ αυτές τις ανάγκες, οι οποίες ήταν 30.000-32.000 χωρικά, γιατί πολλοί υλοτόμοι έχουν εγκαταλείψει πλέον την δουλειά, λόγω της ακρίβειας και της υποβάθμισης του επαγγέλματός τους, αφού τα έσοδά τους για τα «κρατικά» ξύλα είναι πλέον πενιχρά.

Επειδή, οι ποσότητες καυσόξυλων που διατίθενται από το Δασαρχείο για τις ειδικές κατηγορίες πολιτών (άτομα με αναπηρίες, τρίτεκνους, πολύτεκνους, συνταξιούχους Πρόνοιας και Ο.Γ.Α.), δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κατηγοριών αυτών, απλά περιορίζουν λίγο το πρόβλημα.

Επειδή, η θέρμανση στην ακριτική αυτή περιοχή αποτελεί προϋπόθεση ύπαρξης της ανθρώπινης ζωής τους χειμερινούς μήνες, κρίνεται απαραίτητο να συμπεριληφθεί στις πρόνοιες των κοινωνικών αγαθών.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάσθε κ.κ. υπουργοί:

1) Προτίθεστε να αντιμετωπίσετε εγκαίρως το μεγάλο πρόβλημα και την ιδιαιτερότητα που υπάρχει στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου του Νομού Δράμας και να στηρίξετε ουσιαστικά τις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων;

2) Ποια άμεσα πρόσθετα οικονομικά μέτρα προτίθεστε να λάβετε (π.χ. αύξηση του συντελεστή θέρμανσης στο υψηλότερο ποσοστό, αύξηση του ποσού χρηματοδότησης των καυσόξυλων, μείωση του Φ.Π.Α. στην θέρμανση) για την αντιμετώπιση της επερχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, στο Κάτω Νευροκόπι;

3) Προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το Κάτω Νευροκόπι, ή και άλλες περιοχές με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες τον χειμώνα, ως ιδιαίτερες περιπτώσεις και να ισχύσουν γι’ αυτές διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.