Για να γιορτάσει ο κ. Στέφανος τα 100 έτη της Ιεράς Μητρόπολης Φ.Ν.Θ.: Θέλει υψηλούς προσκεκλημένους στην Καβάλα

0
42

Εν όψει των εκλογών για την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως, Θάσου, κ. Στέφανος, απέστειλε επιστολή προς όλους τους επικεφαλής των συνδυασμών για τον Δήμο Καβάλας, τον Δήμο Νέστου, τον Δήμο Θάσου και για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να τους καταστήσει εγκαίρως κοινωνούς και ενημερωμένους, για την πρόθεση της τοπικής Εκκλησίας για τον επετειακό εορτασμό των 100 ετών (1924-2024) από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως, Θάσου, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2024, επισημαίνοντας την ανάγκη της συνεργασίας και του συντονισμού των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων, για την ανάδειξη, προβολή και υποστήριξη του ιστορικού αυτού γεγονότος για τον τόπο. Μαζί με τις ευχές για τις εκλογές, στην επιστολή αναφέρονται ιστορικά στοιχεία, αποσπάσματα σκέψεων, προτάσεων και πρωτοβουλιών, στο κοινό πεδίο δράσεως και επικοινωνίας. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα: «…το επόμενον έτος 2024 συμπληρώνονται εκατό (100) έτη από της δια Πατριαρχικού Τόμου ιδρύσεως της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, η οποία συνεστήθη ως ξεχωριστή επαρχία και Μητρόπολις, υπό τον διακριτικόν τίτλον «Ιερά Μητρόπολις Καβάλας», με την προσάρτησιν των τότε υποδιοικήσεων Καβάλας και Νέστου. Συνεπεία της εν λόγω επετείου, η τοπική μας Εκκλησία προετοιμάζει την διοργάνωσιν των καταλλήλων δια την περίστασιν επετειακών εκδηλώσεων, το οποίον, ως μοναδικόν γεγονός, χρήζει της προσοχής και υποστηρίξεως απάντων.

Η εκκλησιαστική και ιστορική διαδρομή της τοπικής ημών Εκκλησίας εκκινεί, ως είναι γνωστόν, με την έλευσιν του Αποστόλου Παύλου και των συνεργατών του Σίλα, Τιμοθέου και Λουκά εις την Νεάπολιν (σημερινήν Καβάλαν) και την ίδρυσιν της πρώτης εν Ελλάδι και Ευρώπη χριστιανικής Εκκλησίας εις τους Φιλίππους, το 50μ.Χ. Από των χρόνων του Αποστόλου Παύλου έως και της κατά το έτος 1924 συστάσεως αυτής, ως κεχωρισμένης και αυτοδιοικήτου Μητροπόλεως, η Εκκλησία των Φιλίππων, ως ήτο φυσικόν ηκολούθησεν τας περιπετείας της πόλεως και της περιοχής εν γένει. Οποτεδήποτε η πόλις ευρίσκετο εις ακμήν και η Εκκλησία ευρίσκετο εις περίβλεπτον θέσιν και ότε η πόλις υπέφερεν από επιδρομάς και πολέμους, τα γεγονότα αυτά είχον άμεσον αντίκτυπον και εις την Εκκλησίαν.

Κατ’ ουσίαν, όμως, η εκκλησιαστική επαρχία της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την σημερινήν κανονικήν και νόμιμον υπόστασιν αυτής, εξελίχθῃ το πρώτον μεν κατά το έτος 1924 ως Ιερά Μητρόπολις Καβάλας και Νέστου, ακολούθως κατά το 1930 ως Ιερά Μητρόπολις Φιλίππων και Νεαπόλεως και εν τέλει από του 1953 και με την υπαγωγήν εις αυτήν της νήσου της Θάσου ως Ιερά Μητρόπολις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Επί τη βάσει των ανωτέρω τόσον το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Κωνσταντινουπόλεως, όσον και η Εκκλησία της Ελλάδος, απεδέχθησαν την σχετικήν πρότασιν ημών και ενέκριναν, κατ’ αρχήν, την διοργάνωσιν του επισήμου εορτασμού κατά τον μήνα Σεπτέμβριον του 2024, θέτοντας αυτόν υπό την αιγίδα των αρμοδίων Συνοδικών Οργάνων. Περί του καταρτισθησομένου προγράμματος με πλείονας πληροφορίας και συγκεκριμένας ημερομηνίας, θα επανέλθωμεν με νεώτερον έγγραφον, αφού θα έχουν αξιολογηθεί καταλλήλως προτάσεις και σκέψεις όλων των εμπλεκομένων και εχόντων την καλήν διάθεσιν δια την επιτυχίαν των προγραμματιζομένων.

Έχομεν δι’ ελπίδος την βεβαιότητα, ότι θα αξιολογήσετε θετικώς και θα αξιοποιήσετε επωφελώς και κατά την κρίσιν σας την πρώτην ταύτην ενημέρωσιν και πληροφορίαν, επί της οποίας, η από μέρους σας συμβολή κρίνεται απαραίτητος, όπως και η αρχική θετική ανταπόκρισίς σας με την δυνατότητα αξιοποιήσεως του γεγονότος μέσω των προγραμματικών δηλώσεών και ενεργειών σας, επί τη βάσει πάντοτε της ανάγκης της από κοινού συνεργασίας και δράσεως ημών.

Ευχόμενοι πάσαν δύναμιν και ευλογίαν του αγίου Τριαδικού Θεού εις το έργον και τον καλὸν αγώνα σας δια την πρόοδον του τόπου μας, επισημαίνομεν, ως εκ περισσού, ότι κατά το χρονικόν διάστημα του επετειακού εορτασμού η πόλις της Καβάλας, ως η κοινή έδρα τόσον της τοπικής ημών Εκκλησίας, όσον και του Δήμου Καβάλας, με αναπόσπαστον ιστορικόν σημείον αναφοράς την περιοχήν των Φιλίππων, θα φιλοξενήσει υψηλούς επισκέπτας και συμμετέχοντας προσκεκλημένους, με αποκορύφωμα την αναμενομένην έλευσιν του υπό τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμον, δωδεκαμελούς εξ αρχιερέων Σώματος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.