Η γενική κατακραυγή στην αιφνίδια απόφαση της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.), να αναστείλει τη λειτουργία του καταστήματος στη Νέα Καρβάλη, φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ανακοινώθηκε ότι, τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 το ταχυδρομικό κατάστημα θα σταματήσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στους κατοίκους της περιοχής. Κι όντως, τη συγκεκριμένη ημέρα δεν λειτούργησε. Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ήταν άμεση και δικαιολογημένη. Και εκφράστηκε, κυρίως, με την επιστολή που έστειλε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, προς τη διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. Στην αρχή της εβδομάδας που διανύουμε, ο βουλευτής Νομού Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Εμμανουηλίδης, δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ότι το κατάστημα θα επαναλειτουργήσει σύντομα. Η επιστολή της δημάρχου ανέφερε τα ακόλουθα:

Κύριοι,

Υπό συνθήκες απόλυτου αιφνιδιασμού και μεγάλης εκπλήξεως, η διοίκηση του Δήμου Καβάλας πληροφορήθηκε από τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Καρβάλης, την κατάργηση του καταστήματος των ΕΛ.ΤΑ. και μάλιστα από την προσεχή Δευτέρα 8 Απριλίου 2019.

Η απόφαση αυτή της επιχείρησης σας, βρίσκει αντίθετους όχι μόνο τους κατοίκους της Νέας Καρβάλης και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και σύσσωμη την τοπική κοινωνία, όπως επίσης τόσο τη διοίκηση, όσο και την αντιπολίτευση του Δήμου Καβάλας, που σήμερα καθολικά διαμαρτυρήθηκαν εναντίον αυτής της απόφασης.

Όπως σας είναι γνωστό, η επιχείρηση σας βάσει του άρθρου 21 παρ. 2 του ν.4053/2012, παραμένει φορέας παροχής καθολικής υπηρεσίας, λαμβάνοντας μάλιστα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό (άρθρο 8 παρ.2 του ίδιου νόμου), έως 31/12/2028 έχοντας αποκλειστικά δικαιώματα, όπως λ.χ. της έκδοσης γραμματοσήμων κ.λπ.

Επιπλέον, βάσει του άρθρου 6 παρ. 2 του ίδιου νόμου, το δικαίωμα των χρηστών να λαμβάνουν τις καθολικές υπηρεσίες εξασφαλίζεται: α) Με τον καθορισμό της πυκνότητας των σημείων επαφής, πρόσβασης και περισυλλογής, με βάση τις ανάγκες των χρηστών, τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και τις κοινωνικές συνθήκες, β) με την παροχή ταχυδρομικής υπηρεσίας πέντε (5) εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα πλην εξαιρετικών περιστάσεων, ή ιδιαίτερων γεωγραφικών συνθηκών, γ) με την πραγματοποίηση μιας (1) περισυλλογής και μιας (1) διανομής την ημέρα στην οικία, ή έδρα κάθε φυσικού, ή νομικού προσώπου τουλάχιστον, ή κατά παρέκκλιση και υπό προϋποθέσεις, σε προσήκουσες εγκαταστάσεις.

Επομένως, τα ΕΛ.ΤΑ. έχουν τη δέσμια υποχρέωση προς το ελληνικό Δημόσιο, να παρέχουν υπηρεσίες, όπως αυτές παραπάνω αναφέρονται και σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουν υπογράψει με αυτό. Όπως, μάλιστα, αναφέρεται και στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας σας: «Αποτέλεσμα αυτής της δέσμευσης σε συνδυασμό με τη γεωγραφική μορφολογία του ελλαδικού χώρου, είναι η διατήρηση και λειτουργία του μεγαλύτερου δικτύου λιανικής στην Ελλάδα, με περισσότερα από 1.400 σημεία εξυπηρέτησης».

Επειδή η Δημοτική Κοινότητα Νέας Καρβάλης αριθμεί άνω των 4.000 κατοίκων, βρίσκεται δε μεταξύ δύο εκ των μεγαλυτέρων βιομηχανιών της χώρας (βιομηχανία λιπασμάτων και βιομηχανία πετρελαίων), οι οποίες αποτελούν κρίσιμες βιομηχανικές μονάδες για την ελληνική οικονομία, ως εκ τούτου, οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες δικαιολογούν απόλυτα την ύπαρξη καταστήματος ΕΛ.ΤΑ.

Επειδή η κατάργηση του καταστήματος, σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει συνθήκες τέτοιες που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του άρθρου 6 του  ν.4053/2012, για την εξυπηρέτηση των χρηστών σε μία περιοχή, μάλιστα, ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία.

Επειδή, επιπλέον, θεωρούμε ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν συνάδει, ούτε με την ουσία, ούτε με το πνεύμα του νόμου, η δε κατάργηση του καταστήματος και άλλων καταστημάτων της χώρας, όπως έχουμε πληροφορηθεί, θεωρούμε ότι δημιουργούν συνθήκες αθέτησης των όρων, της μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των ΕΛ.ΤΑ. σύμβασης παρόχου καθολικής υπηρεσίας, γεγονός που αντίκειται στο νόμο. Σας καλούμε να επανεξετάσετε το θέμα στη βάση όσων προαναφέρθηκαν και να ακυρώσετε την απόφαση, για κατάργηση του καταστήματος της Νέας Καρβάλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here