Σταθερή οικονομική στήριξη θα έχει για τα επόμενα τρία έτη το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, την οποία εξασφαλίζει η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, του Δήμου Δράμας και του πολιτιστικού Οργανισμού φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, που εγκρίθηκε και υπογράφηκε. Η ετήσια επιχορήγηση προς το φεστιβάλ ανέρχεται σε 225.000 ευρώ, με ισόποση συμμετοχή από τον Δήμο Δράμας, ενώ η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. θα συμμετέχει με το ποσό των 50.000 ευρώ.

Πέντε δεκαετίες και το φεστιβάλ εξελίσσεται ακόμα

Η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα: «Το φεστιβάλ Δράμας άρχισε το 1978, ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας. Από τον Αύγουστο του 1996, το Υπουργείο πολιτισμού, αναγνωρίζοντας τη σημασία και το κύρος του, το ενέταξε στο εθνικό πολιτιστικό δίκτυο πόλεων. Το υψηλό επίπεδο των επιλογών σε καλλιτεχνικό έργο και το άριστο επίπεδο οργάνωσης, συνέβαλαν στην αναγνώρισή του από την European Film Academy (EFA) ως ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται στο δίκτυο συνεργαζομένων φεστιβάλ με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ Δράμας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση τόσο του κινηματογραφικού κόσμου, όσο και του κινηματογραφόφιλου κοινού, ως ο χώρος ανάδειξης των κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σήμερα διανύει την πέμπτη δεκαετία και η προοπτική εξέλιξης του είναι μεγάλη. Έχοντας αποκτήσει διαχρονικά μία ιδιαιτέρως αξιόλογη δυναμική, αναζητά πάντοτε τη διασύνδεση με την εγχώρια και διεθνή πολιτιστική συγκυρία και τις τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν τον κινηματογράφο και γενικότερα την πολιτιστική παραγωγή. Επιπλέον, με την ανάπτυξη νέων ιδεών, τη διεύρυνση της συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον σχεδιασμό καινοτόμων πρωτοβουλιών και την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας, θέτουμε τις βάσεις νέων δεδομένων και υπηρεσιών αναβαθμίζοντας τη συνολική εικόνα, αλλά και προσφορά του φεστιβάλ στην έβδομη τέχνη και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Η χρονική συγκυρία που ζούμε απαιτεί ετοιμότητα, όραμα και συνεργασία με την πολιτική ηγεσία, σχεδιασμό, οργάνωση, συνέπεια και σοβαρότητα από τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο, τον καλλιτεχνικό διευθυντή, το προσωπικό και τους συνεργάτες ώστε το φεστιβάλ να αναπτύξει τη δυναμική του, χωρίς περιορισμούς και σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις».

Η προγραμματική σύμβαση καθορίζει ένα πλαίσιο συμφωνίας

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Δεμερτζής, πρόεδρος του πολιτιστικού Οργανισμού φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, η προγραμματική σύμβαση καθορίζει ένα πλαίσιο συμφωνίας και προσδιορίζει τους τρόπους και τις διαδικασίες υλοποίησής της, με σκοπό την ενίσχυση και την ανάπτυξη του θεσμού του φεστιβάλ και τη συμβολή του τόσο στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, όσο και στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής. Έρχεται 13 χρόνια μετά την προηγούμενη με το Υπουργείο πολιτισμού, η οποία, όμως, στην ουσία δεν εφαρμόστηκε ποτέ με συνέπεια και σταθερότητα. «Ως πρόεδρος του φεστιβάλ Δράμας, μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή και το προσωπικό του φεστιβάλ, θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την υπουργό πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της, δήλωσε, αλλά και έδειξε με πράξεις, την αγάπη και τη στήριξη της για το φεστιβάλ, καθώς και τον γενικό γραμματέα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, για την ιδιαίτερα θερμή, εποικοδομητική και ουσιαστική συνεργασία και επικοινωνία που αναπτύξαμε όλο αυτό το διάστημα, με γνώμονα το παρόν και το μέλλον του φεστιβάλ. Επίσης, τον δήμαρχο Δράμας, Χριστόδουλο Μαμσάκο, που κατέβαλε και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη του θεσμού, ο οποίος πέρα από αγαπητός φίλος και εξαίρετος άνθρωπος, είναι ένας καταξιωμένος αυτοδιοικητικός με πραγματικά αξιόλογο έργο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για τους νεώτερους και όχι μόνο. Είναι δε σημαντικό να αναφερθεί ότι, για πρώτη φορά συμμετέχει στην προγραμματική σύμβαση και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης χρηματοδοτώντας το φεστιβάλ με τον περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο, που τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, για τη σημαντική αυτή συμβολή διαμέσου των κονδυλίων της Αντιπεριφέρειας Δράμας», ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.