Η Ένωση Εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας Καβάλας γιόρτασε και φέτος την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών διοργανώνοντας μία πολύχρωμη, πολύγλωσση και χαρούμενη εκδήλωση. Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, στο προαύλιο του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, πλήθος μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου γιόρτασαν την πολυγλωσσία, μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Η εκδήλωση, που είχε τίτλο: «Όλες οι γλώσσες μια παρέα», πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Europe Direct Κομοτηνής και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και του Δήμου Καβάλας.

«Μέσα σε μία ατμόσφαιρα γεμάτη χρώματα και μουσική, το προαύλιο του σχολείου μεταμορφώθηκε σε κέντρο πολυγλωσσίας και ψυχαγωγίας. Tα παιδιά έπαιξαν δια-δραστικά γλωσσικά παιχνίδια, τα οποία είχαν ετοιμάσει σε ξεχωριστές γωνιές οι εκπαιδευτικοί και επιδαπέδια παιχνίδια που στάλθηκαν από το Europe Direct Κομοτηνής, ενώ συμμετείχαν και σε μουσικά κουίζ πολυγλωσσίας. Οι μικροί φίλοι ασχολήθηκαν, επίσης, με χειροτεχνίες και ζωγραφική. Μεγάλο μέρος του υλικού που χρησιμοποιήθηκε για τις δράσεις είχε σταλεί στην ΕνΕΑΓΚ, από την Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Ιδιαίτερα σημαντικός για την επιτυχία της εκδήλωσης, ήταν ο ρόλος των 80 εθελοντών μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, που με κέφι και ζωντάνια βοήθησαν στην πραγματοποίηση όλων των δράσεων. Εξίσου σημαντική και συγκινητική, ήταν φέτος η συμμετοχή στην εκδήλωση μιας ομάδας παιδιών και εκπαιδευτικών που φιλοξενούνται στη Δομή προσφύγων της πόλης. Στη γωνιά των Αραβικών και Farsi, που οργάνωσε η ομάδα μαζί με τις υπεύθυνες της ΔΟΜ (IOM Greece) που μεριμνούν για τη φιλοξενία τους, τα παιδιά της Δομής γνώρισαν στους υπόλοιπους συμμετέχοντες τη γλώσσα και τον τόπο τους, συνομίλησαν μαζί τους και συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δράσεις της εκδήλωσης.

Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μαθητών και στο διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα: «Όλες οι γλώσσες μια παρέα». Τα έργα των παιδιών έφτασαν τα 300! Τα 220 ήταν μαθητών των δημοτικών σχολείων και τα 65 των Γυμνασίων και των Λυκείων. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από εκπαιδευτικούς εικαστικών των σχολείων του Νομού και συγκεκριμένα τον κ. Δημαρίδη, την κ. Κουκμά και την κ. Μπαλή, απένειμε τα βραβεία του διαγωνισμού και τα δώρα της Ένωσης ως εξής:

Δημοτικά σχολεία

1ο βραβείο Χρήστος Γκίκας, Δ’ τάξη, 9ο Δ.Σ. Καβάλας

2ο βραβείο Ανδρέας Πασχαλίδης, Ε’ τάξη, Δ.Σ. Αμυγδαλεώνα

3ο βραβείο Δέσποινα Γιαπουτζή, ΣΤ΄ τάξη, 12ο Δ.Σ. Καβάλας

Γυμνάσια – Λύκεια

1ο βραβείο Σεβαστή Χατζηιωαννίδου, Γ’ τάξη Γυμνάσιο Κρηνίδων

2ο βραβείο Ηλιάνα Καμπουρίδου, Β΄ τάξη 1ο ΓΕ.Λ. Καβάλας

3ο βραβείο Αθηνά Γόγγη, Γ΄ τάξη ΓΕ.Λ. Νέας Περάμου

Το πρωινό της Κυριακής πρόσφερε, τελικά, σε όλους μία πολύχρωμη, πολυγλωσσική και πολυπολιτισμική εμπειρία, σε μία προσπάθεια να καλλιεργηθεί στα παιδιά, η αγάπη για τη γλωσσομάθεια, η συναίσθηση της σημασίας της πολυγλωσσίας, η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.