ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ: Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές «άνοιξαν την αγκαλιά τους» στους φιλοξενούμενους προγράμματος Erasmus

0
5

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, το Γυμνάσιο Κεραμωτής συμμετείχε στο διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, Δράση ΚΑ229-Στρατηγική σύμπραξη αποκλειστικά μεταξύ σχολείων, με θέμα: “AFTER-SCHOOL CLUBS TO INCREASE MOTIVATION AND PREVENT DROPOUT”, μαζί με τέσσερα ακόμα σχολεία της Ευρώπης, το συντονιστικό σχολείο του προγράμματος Szkola Podstawowa im. K. Makuszynskiego w Pacanowie από την Πολωνία, το Utenos Vyturiu progimnazija της Λιθουανίας, το Osnovno U4ilishte “Geo Milev” της Βουλγαρίας και το Yavuz Selim Ortaokulu “Kasim Sacide Ener Ortaokulu” της Τουρκίας.

Την εβδομάδα από Τετάρτη 12  έως και την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, το Γυμνάσιο Κεραμωτής είχε την τιμή και τη χαρά, να φιλοξενήσει τη δεύτερη LTTA (Learning, Teaching, Training Activities) του project.

Στο χώρο του σχολείου πραγματοποιήθηκε γιορτή καλωσορίσματος, όπου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν, διασκέδασαν με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, χόρεψαν και απόλαυσαν το μπουφέ, που επιμελήθηκαν με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα οι γονείς των μαθητών του Γυμνασίου. Παιδιά από συνεργαζόμενες χώρες φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών και μαθητριών του σχολείου, με στόχο την πολιτισμική αλληλεπίδραση, τη φιλία, την καλλιέργεια του πολιτισμού, της ειρήνης και την ανάδειξη της ελληνικής φιλοξενίας, ακόμα και στις συνθήκες οικονομικής κρίσης της Ελλάδας. Το πρόγραμμα της φιλοξενίας περιλάμβανε τις ακόλουθες δράσεις:

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019-Κεραμωτή

Συμμετοχή σε σεμινάριο ψυχολογίας, για την ενίσχυση ταυτότητας των παιδιών και την ανταλλαγή απόψεων μέσα από γόνιμους διαλόγους. Παρακολούθηση διαλέξεων από ειδικούς επιστήμονες-ψυχολόγους και συμμετοχή σε συζητήσεις και στρογγυλά τραπέζια με θέματα του project. Μεθοδολογίες υλοποίησης του σχολείου σχετικά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και θετικοί επηρεασμοί στα κίνητρα των μαθητών. Ανταλλαγή και ενδυνάμωση εμπειριών για τους τρόπους παρακίνησης των μαθητών. Παρακολούθηση εργαστηρίων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου, με διεξοδική ενημέρωση για την περιοχή και το εθνικό πάρκο. Επίσκεψη στο παραποτάμιο δάσος και συμμετοχή σε βιωματικά παιχνίδια.

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019-Θάσος

Αρχαίο θέατρο και αρχαιολογικό μουσείο Λιμένα, αρχαία αγορά. Περιήγηση και γνωριμία με την περιοχή. Δραστηριότητες και παιχνίδια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα το νερό.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019-Δράμα

Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Οινοποιείο Λαζαρίδη (κοινότητα Αγοράς). Πόλη της Δράμας και πηγές Αγίας Βαρβάρας. Επίσκεψη στον ποταμό και στο σπήλαιο του Αγγίτη. Πηγές και υδατοκαλλιέργειες στο Κεφαλάρι.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019-Ουρανούπολη

Περιήγηση από θαλάσσης, γνωριμία και ιστορική αναφορά σε οκτώ μοναστηριακούς τόπους του Αγίου Όρους.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019-Καβάλα

Επίσκεψη στο Imaret, στο σπίτι του Μοχάμετ Άλι και στο φρούριο της πόλης. Περιήγηση στην παλιά πόλη (συνοικία Παναγίας). Μουσείο καπνού και γνωριμία με την πόλη της Καβάλας.

Πέρα από το βασικό στόχο του project, που αφορούσε στη συνάντηση των εταίρων, δηλαδή την ενίσχυση της ταυτότητας των παιδιών μέσω προγραμμάτων και δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με σκοπό την αποφυγή της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης, μεγάλη σημασία δόθηκε:

-στην καινοτομία, τη συνεργασία, την απόκτηση εμπειριών, την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ευρώπης.

-στη γνώση της κουλτούρας και της εθνικής γλώσσας των συμμετεχόντων μαθητών.

-στις ομοιότητες και διαφορές των παιδιών που θα επικοινωνήσουν και θα συνεργαστούν και στους δεσμούς φιλίας, που θα προκύψουν μέσα από κοινές δραστηριότητες και πρακτικές.

-στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της φαντασίας και του συναισθήματος, εργαλεία άκρως απαραίτητα για τη συγκρότηση της ολοκληρωμένης προσωπικότητας και της περεταίρω εξέλιξης των μαθητών σε ευρωπαίους ενεργούς πολίτες.

-στην αλλαγή της στάσης και θεώρησης των παιδιών σε θέματα πολυπολιτισμικού σεβασμού και αλληλεγγύης.

Το Γυμνάσιο Κεραμωτής ευχαριστεί θερμά τους Δήμους Νέστου και Καβάλας, για τη συνδρομή και την υποστήριξή τους, καθώς και τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, για το αμέριστο ενδιαφέρον, την εγκαρδιότητα, τη δεκτικότητα, τη ζεστασιά και την απεριόριστη αγάπη, με την οποία αγκάλιασαν τους φιλοξενούμενους μαθητές του προγράμματος. Ο αποχαιρετισμός έγινε σε κλίμα συγκίνησης. Το επόμενο «ραντεβού», είναι στις αρχές του Δεκεμβρίου 2019 στη Βουλγαρία, όπου θα γίνει η Τρίτη συνάντηση του project.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.