Με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, συναντήθηκε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης. Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν ζητήματα του πρωτογενούς τομέα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής ενημέρωσε τον υπουργό σχετικά με το σημαντικό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί καλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού, λόγω της μειωμένης ζήτησης του προϊόντος, συνεπεία των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Επίσης, έθεσε και το ζήτημα της ελλιπούς χαλαζικής προστασίας με την μέθοδο μπαλονιών που περιέχουν ιωδιούχο άργυρο.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους κτηνοτρόφους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η υψηλή αύξηση στις τιμές των ζωωτροφών, το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού, η απουσία κτηνιάτρου στον ΕΛ.ΓΑ. Καβάλας και στην ιχθυόσκαλα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας. Άλλα θέματα που τέθηκαν, είναι ότι δεν έχει ακόμα εκκαθαριστεί η καταβολή του 3% της βασικής ενίσχυσης και του 7% πρασινίσματος, ενώ παραμένει απλήρωτη η συνδεδεμένη ενίσχυση για το γάλα. Ο Γιάννης Πασχαλίδης κατέθεσε και κείμενο συγκεκριμένων προτάσεων σχετικά με τη «Βασική ενίσχυση και το πρασίνισμα». Ακόμα, ενημέρωσε τον υπουργό ότι, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τον ΕΛ.ΓΑ. Καβάλας, για την καταβολή των ΠΣΕΑ 2018 στους γεωργούς του κάμπου Χρυσούπολης, που επλήγησαν από πλημμύρες, ενώ εκκρεμεί και πρόγραμμα ΠΣΕΑ για την κατά 70% μειωμένη παραγωγή σε 25.000 στρέμματα σόγιας.

Παρέθεσε και ζητήματα που απασχολούν τους νέους γεωργούς και συγκεκριμένα την εφαρμογή του προγράμματος «εγκατάσταση νέων αγροτών», μέτρο 6.1 του ΠΑΑ 2014-2020, του έτους 2016, ερωτήθη δε ο υπουργός πότε πιθανολογείται η προδημοσίευση του νέου προγράμματος κι αν θα υπάρξει έγκριση των επιλαχόντων στο πρόγραμμα 4.1.1 (Σχέδια Βελτίωσης) με την παροχή επιπλέον κονδυλίων. Ένα επίσης σημαντικό θέμα, είναι αυτό των εργατών γης από τρίτες χώρες, που είναι απαραίτητοι στο κλάδεμα και τη συγκομιδή διαφόρων καλλιεργειών και κυρίως των σπαραγγιών, που πραγματοποιείται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Ίδια ανάγκη παρατηρείται και για τους Αλβανούς ποιμένες, ενώ εκκρεμεί η έκδοση Α.Φ.Μ. των εργατών γης από το προηγούμενο έτος. Ο υπουργός, καταλήγει το δελτίο Τύπου, άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλα τα προβλήματα και υποσχέθηκε να τα εξετάσει με προσοχή. Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα των εργατών γης δήλωσε ότι θα λυθεί σύντομα, δίνοντας Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α., η είσοδός τους στη χώρα θα γίνεται μετά τη διενέργεια rapid tests για τον covid-19 στα σύνορα από κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), όπως έχει συνεννοηθεί σχετικά με τους αρμόδιους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.