Δακτυλιώθηκαν 335 πτηνά στην περιοχή του Δέλτα του ποταμού Νέστου

0
8

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, πραγματοποίησε δακτυλιώσεις πτηνών, στο πλαίσιο της πράξης «Διαχειριστικές δράσεις προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου».

Δακτυλιώθηκαν στην περιοχή του Δέλτα του Νέστου 335 άτομα από 26 είδη πουλιών, με κυριότερα τον Θαμνοτσιροβάκο (Sylvia communis), τον Θαμνοφυλλοσκόπο (Phylloscopus trochilus), τον Κηποτσιροβάκο (Sylvia borin), τον Βουνοτσιροβάκο (Sylvia curruca) και τον Μαυροσκούφη (Sylvia atricapilla). Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, η δακτυλίωση αποτελεί μία από τις κύριες επιστημονικές μεθόδους μελέτης των πτηνών, με σκοπό την έρευνα και την προστασία τους. Η σύλληψη τους γίνεται με ειδικά δίχτυα, τα οποία τοποθετούνται στις περιοχές ενδιαφέροντος και το καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό τοποθετεί ένα δακτυλίδι, μεταλλικό, ή έγχρωμο, στον ταρσό (πόδι) του πτηνού, με μοναδικό κωδικό. Στην συνέχεια, τα πτηνά απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον, αφού το προσωπικό προσδιορίσει το φύλο και την ηλικία τους και καταγράψει στοιχεία χρήσιμα για την μελέτη τους, όπως το μήκος της φτερούγας, του ταρσού και του ράμφους τους, το λίπος τους (βασισμένου σε ειδική κλίμακα) κ.λπ. Ο μοναδικός αριθμός που είναι χαραγμένος στα δακτυλίδια παραπέμπει στο πότε ακριβώς, σε ποια περιοχή και σε ποια χώρα έγινε η δακτυλίωση, ώστε όταν παρατηρηθούν τα δακτυλιωμένα πτηνά στο μέλλον, να εξαχθούν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις μεταναστευτικές διαδρομές που ακολουθούν, τις τοπικές μετακινήσεις τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, την διάρκεια της ζωής τους και να προταθούν και να εφαρμοστούν στοχευμένα διαχειριστικά μέτρα για την διατήρησή τους.

Οι δακτυλιώσεις που έγιναν, για 5η συνεχόμενη φορά στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, εντάσσονται σε έναν κύκλο προγραμματισμένων δακτυλιώσεων στρουθιόμορφων και παρυδάτιων πουλιών, ο οποίος έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», του Υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.