Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε θα είναι η τελευταία, που η παγκόσμια κοινότητα αντιμετώπισε μία κρίση. Η ανθρωπότητα δοκιμάστηκε σκληρά από φυσικές καταστροφές, πανδημίες και πολέμους, που είχαν ανυπολόγιστες συνέπειες, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και «εκατόμβη» νεκρών! Η πανδημία του κορονοϊού Covid-19, είναι μία ακόμα σκληρή δοκιμασία για την παγκόσμια κοινότητα. Εκτός από τις οικονομίες των κρατών, ωστόσο, δοκιμάζονται και οι αξίες των λαών.

Όπως και τις προηγούμενες φορές, παρά τις σοβαρές απώλειες και τα μεγάλα πλήγματα, η ανθρωπότητα κατάφερε να «σταθεί όρθια» και να συνεχίσει την πορεία της. Έτσι θα γίνει και τώρα, μετά την πανδημία του νέου θανατηφόρου ιού. Ο λόγος που οι κρίσεις επαναλαμβάνονται και γίνονται συχνότερες και με εντονότερες συνέπειες, είναι γιατί μερικοί ακολουθούν λανθασμένη πορεία και με τις αποφάσεις τους προκαλούν (γενική) αναταραχή.

Για να καθησυχάσουμε τον σχολιογράφο του άρθρου σε τοπική εφημερίδα, με τίτλο: «Έρχεται απόλυτο χάος και ανεργία», του απαντάμε ότι δεν ήρθε, ακόμα, η «συντέλεια» του κόσμου! Η απάντηση δεν είναι μία απλή αισιόδοξη πρόβλεψη, αλλά βασίζεται στις προηγούμενες (τραγικές) εμπειρίες που βίωσε η ανθρωπότητα.

Οι κρίσεις, κατά την άποψη μας, είναι το «καμπανάκι», ότι κάτι δεν γίνεται, ή δεν γινόταν, ορθά και, επομένως, χρειάζεται να αλλάξει, ή να «διαγραφεί» και να οικοδομηθεί κάτι νέο.

Η πανδημία του κορονοϊού Covid-19, αλλά και τα μνημόνια που προηγήθηκαν, ανέδειξαν το προβληματικό μοντέλο της οικονομίας στην Ελλάδα. Σε οποιαδήποτε κρίση, το μεγαλύτερο (οικονομικό) πλήγμα έχουν τα κράτη χωρίς ισχυρή παραγωγική βάση. Ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, αλλά μία «βιομηχανία» που λειτουργεί εποχικά και δεν παράγει, παρά μόνο προσφέρει υπηρεσίες. Μόνο ο τουρισμός, δεν μπορεί να εξαλείψει την ανεργία και να φέρει την ανάπτυξη.

Είναι κωμικοτραγικό να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη και να μην υπάρχουν εργάτες γης, για να μαζέψουν τους καρπούς της ευλογημένης ελληνικής γης, για να πουληθούν τα εξαιρετικά γεωργικά προϊόντα στο εξωτερικό και να φέρουν έσοδα στους παραγωγούς, τις επιχειρήσεις και το κράτος.

Αν συνεχίσουμε, μετά την πανδημία, να πιστεύουμε ότι το ίδιο οικονομικό μοντέλο θα βγάλει τη χώρα από τον βάλτο που βρίσκεται, ίσως στην επόμενη κρίση να δεχτούμε την «χαριστική βολή». Ας κάνουμε, λοιπόν, πράξη τη ρήση: «Η κρίση είναι ευκαιρία (για αλλαγή)».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.