Από αρκετούς, η διαχείριση των απορριμμάτων θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, με το οποίο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) ασχολούνται πιο συστηματικά, αφού υπάρχει και η απειλή των προστίμων (από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Έτσι και στον Δήμο Δράμας, που γίνεται συζήτηση για την ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων και ογκωδών αντικειμένων. Ένας τρόπος για την εξάλειψη του άσχημου αυτού φαινομένου, είναι η δημιουργία των λεγόμενων «πράσινων σημείων» εντός του αστικού ιστού.

Η ένταξη του Δήμου Δράμας

στο πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών,

Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη

2014-2020»

Το «πράσινο σημείο» είναι ένας οριοθετημένος και κατάλληλα εξοπλισμένος χώρος, όπου γίνεται εναπόθεση ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία συλλέγονται χωριστά όπως χαρτί, γυαλί, υφάσματα και χρησιμοποιημένα αντικείμενα όπως ρουχισμός, ηλεκτρονικός εξοπλισμός κ.λπ. Αφού συγκεντρωθούν τα υλικά αυτά, μεταφέρονται προς ανακύκλωση. Ο Δήμος Δράμας επιδιώκει την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», για τη δημιουργία «πράσινων σημείων» και τη δικτύωσή τους σε όλη τη χώρα. Η οικονομική επιτροπή του Δήμου, αποφάσισε να υποβάλλει σχετική πρόταση, για τη χρηματοδότηση του έργου: «Πράσινο σημείο Δήμου Δράμας», με προϋπολογισμό 1.294.510 ευρώ. Στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης χρηματοδοτούνται έργα υποδομής και προμήθειες εξοπλισμού, για τη δημιουργία «πράσινων σημείων» και «γωνιών ανακύκλωσης», κινητά «πράσινα σημεία», προμήθειες εξοπλισμού συλλογής και μεταφοράς ρευμάτων ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικές με το αντικείμενο της πράξης, έργα σύνδεσης με δίκτυα Οργανισμών Κοινής Ωφελείας κ.α. Η ημερομηνία λήξης υποβολής των προτάσεων είναι 30 Δεκεμβρίου 2020 και οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Με την ένταξη στο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί:

-Η κατασκευή υποδομών του «πράσινου σημείου», με προϋπολογισμό 835.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.), που αφορά στην κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών για τη λειτουργία του «πράσινου σημείου» σε χώρο που έχει παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό στο αγρόκτημα Μυλοποτάμου.

-Η προμήθεια εξοπλισμού, με προϋπολογισμό 414.344,76 ευρώ, που αφορά στην προμήθεια του εξοπλισμού για την λειτουργία του «πράσινου σημείου».

-Οι δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, με προϋπολογισμό 24.800 ευρώ, που αφορά στην υποστήριξη της υπηρεσίας για την οργάνωση δράσεων και ευαισθητοποίησης. Προβλέπεται η οργάνωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας, με στόχο την λεπτομερή ενημέρωση του κοινού που θα συμμετέχει στις δράσεις διαλογής, την εξοικείωση με νέες έννοιες και πρακτικές, την καθοδήγηση και την ενθάρρυνση για συμμετοχή.

-Η σύνδεση με δίκτυα Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, με προϋπολογισμό 20.366,21 ευρώ, που αφορά στην εξασφάλιση συνδέσεων με αυτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.