Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Θάσου, με επικεφαλής τον Νίκο Χρυσάφη και δημοτικούς συμβούλους την Χαρίκλεια Κυριατζίδου και τον Λάμπρο Λαμπρινίδη, εξέδωσε δελτίο Τύπου το οποίο αναφέρει τα ακόλουθα: «Μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στο νησί μας και την κατάρτιση σε σώμα των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου Θάσου, είχαμε εκφράσει σαν δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης τις αντιδράσεις μας, τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις μας, σε ότι αφορά την διαφάνεια στην διαχείριση των χρημάτων που ξοδεύονται και δίνονται για τα διάφορα έργα που πραγματοποιούνται από τον Δήμο Θάσου και από τις δημοτικές επιχειρήσεις.

Ειδικά, έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την διαφωνία μας, σε ότι αφορά τις απευθείας αναθέσεις έργων και τον τρόπο που αυτές γίνονται. Κατά την πρώτη περίοδο ανάληψης των καθηκόντων μας και μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί, θεωρήσαμε και μετά από ενημέρωση που μας έγινε από την δημοτική Αρχή, ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε με τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, για να γίνουν γρήγορα βήματα για τις αποκαταστάσεις των ζημιών (έκτακτες χρηματοδοτήσεις), για τον λόγο ότι αν πηγαίναμε σε ανοιχτούς διαγωνισμούς, θα καθυστερούσε κατά πολύ η χρηματοδότηση και οι εργασίες θα έπαιρναν πολύ περισσότερο χρόνο.

Με αυτή την λογική κι επειδή ερχόταν και η καλοκαιρινή περίοδος, δώσαμε την θετική ψήφο μας για αρκετά έργα με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης (κατά παράβαση της λογικής της παρατάξεως μας). Οι εργασίες αυτές αφορούσαν τις αποκαταστάσεις στα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και το οδικό δίκτυο του νησιού όπου είχαν σημειωθεί αξιοσημείωτες καταστροφές.

Βλέπουμε, όμως, τώρα ότι, η δημοτική Αρχή και οι δημοτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν την λογική αυτή των απευθείας αναθέσεων και τείνουν να την κάνουν θεσμό σε ότι αφορά αρκετά έργα που γίνονται στο νησί. Κατά την άποψη μας και (χωρίς να θέλουμε να κρίνουμε την λογική του Νομού που διέπει τις απευθείας αναθέσεις) θεωρούμε και θέλουμε να το κάνουμε γνωστό σε όλους τους κατοίκους του νησιού, ότι κατ’ εμάς εργασίες οι οποίες είναι προβλέψιμες, μόνιμες και γίνονται κάθε χρόνο όπως π.χ. καθαρισμοί, συντηρήσεις, προμήθειες υλικών κ.λπ. και μπορούν να μπουν στο οργανόγραμμα εργασιών των Υπηρεσιών του Δήμου Θάσου, θα πρέπει να γίνονται με ανοιχτούς οικονομικούς διαγωνισμούς (δημοπρασίες).

Κατά την άποψη μας, οι ανοιχτοί οικονομικοί διαγωνισμοί προσφέρουν από την μία την όσο το δυνατό είναι εφικτό απαραίτητη διαφάνεια στο οικονομικό κομμάτι της υπόθεσης, το οποίο πιστεύουμε ότι είναι και το σοβαρότερο ζήτημα που πρέπει να δώσουμε να εμπεδώσουν οι πολίτες του νησιού μας και δεύτερο, πιστεύουμε ότι με την ανοιχτή διαδικασία ίσως επιτευχθούν καλύτερες τιμές για τις Υπηρεσίες του Δήμου Θάσου.

Παρακολουθώντας και την πρόσφατη ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, το οποίο απέναντι σε κάθε λογική οικονομίας των χρημάτων, που μας λένε ότι δεν υπάρχουν, αυξάνει τα ποσά των χρημάτων που διέπουν τις απευθείας αναθέσεις, θεωρούμε ότι, παρόλο που το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί και είναι νόμιμη κάθε ενέργεια προς αυτό. Το ηθικό στοιχείο θα πρέπει να υπερισχύσει της οποίας νομικής δικαιοσύνης ειδικά για τον τόπο μας, όπου όλοι γνωριζόμαστε, η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται και τίμια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.