Σχεδόν όλο το πρώτο μέρος και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, την Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, «καταναλώθηκε» στην συζήτηση, για την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή Καβάλας», για την αναστολή ενός έτους στην λειτουργία του 3ου βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή του Αγίου Λουκά.

Η επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάσα για τον Δήμο», Δήμητρα Τσανάκα, ζήτησε από το προεδρείο να εισάγει το θέμα ως έκτακτο γιατί έχει μεγάλη σοβαρότητα. Μάλιστα, στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε εκπρόσωπος των γονέων, η οποία δήλωσε πως αν η διοίκηση του Νομικού Προσώπου και η δημοτική Αρχή επιμείνουν στην απόφαση της αναστολής, θα εγγράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς και ο Δήμος Καβάλας θα στερηθεί τα χρήματα της επιδότησης από το Ε.Σ.Π.Α. «Αυτός ο παιδικός σταθμός είναι πρότυπο. Στηρίζουμε την λειτουργία του. Η απόφαση (για την αναστολή λειτουργίας του) είναι άδικη», είπε και συμπλήρωσε ότι, δεν είναι δυνατό να μαζέψουν σαράντα παιδιά, όπως ζήτησε ο δήμαρχος, για να παραμείνει ανοικτός.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Κώστας Πεφάνης, δεν ήταν πρόθυμος να εισάγει το θέμα για να ληφθεί απόφαση, λέγοντας πως αποφάσισε το αρμόδιο διοικητικό συμβούλιο του Νομικού Προσώπου. Τελικά, υποχρεώθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των παρατάξεων της «αντιπολίτευσης» και έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου, Ανέστη Δημητριάδη, για να εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης. Οι λόγοι, ανέφερε, είναι: η φθίνουσα πορεία των γεννήσεων, επομένως η μείωση του αριθμού των παιδιών, ο περιορισμός της επιδότησης προς τον Δήμο Καβάλας και η εφαρμογή οικονομίας κλίμακας. «Η απόφαση που πήραμε είναι βαριά και σκληρή, αλλά αναγκαία για την βιωσιμότητα των παιδικών σταθμών», σημείωσε.

Ακολούθησαν ερωτήσεις προς τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου και μετά τις απαντήσεις που έδωσε, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι έκαναν τις τοποθετήσεις τους. Εκτός από την Δ. Τσανάκα, οι υπόλοιποι τοποθετήθηκαν καθαρά πολιτικά. Η τέως δήμαρχος έδωσε πρακτικές συμβουλές στον Αν. Δημητριάδη, προκειμένου να λειτουργήσει ο βρεφονηπιακός σταθμός στον Άγιο Λουκά. Του συνέστησε να εξασφαλίσει την «συμμαχία» του προσωπικού, για να πετύχουν την εξοικονόμηση χρημάτων από τις λειτουργικές δαπάνες και την βέλτιστη αξιοποίηση των εργαζομένων σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και να δημιουργήσει τμήματα βρεφών. Αλλιώς, του είπε: «Το επόμενο βήμα είναι, να απολύσετε εργαζομένους».

Νωρίτερα, ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, δήλωσε πως η παράταξή του θα απέχει από την ονομαστική ψηφοφορία, ενώ τόνισε ότι, η απόφαση του Νομικού Προσώπου είναι ισχυρή και δεν αλλάζει. Υπέρ της εισήγησης της δημοτικής Αρχής, δηλαδή της αναστολής λειτουργίας του βρεφονηπιακού σταθμού, ψήφισαν 2 δημοτικοί σύμβουλοι και κατά 17 δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Χρήστος Ποτόλιας ψήφισε «παρών», ενώ απείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Σύγχρονος Δήμος». Οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση» ψήφισαν «λευκό», διότι, όπως ανέφερε ο επικεφαλής Βαγγέλης Παππάς, είναι αντίθετοι στην de facto απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.