ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: Το δημοτικό συμβούλιο νεολαίας θα έχει «δεύτερη ευκαιρία»

0
32

Ευχόμαστε το νέο εγχείρημα της σύστασης δημοτικού συμβουλίου νεολαίας στον Δήμο Καβάλας, να έχει καλύτερη τύχη από την προηγούμενη προσπάθεια. Έπειτα από αρκετά έτη, μία ομάδα νέων ανθρώπων που συμμετείχαν στις λεγόμενες «προσομοιώσεις» των συνεδριάσεων ενός δημοτικού συμβουλίου, κατέθεσε την πρόταση στην δημοτική Αρχή του Δήμου, για την σύσταση ενός συλλογικού οργάνου πολιτικής έκφρασης της νεολαίας, το οποίο θα συζητάει για τα προβλήματα και τα ενδιαφέροντα των νέων ανθρώπων, αλλά και για τα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, ενώ θα έχει «φωνή» προς την διοίκηση και το δημοτικό συμβούλιο των αιρετών. Η πρόταση μπήκε σε διαβούλευση και την Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021 παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο από εκπρόσωπο της ομάδας «Διάλογος των πολιτών».

Έγινε αρκετή συζήτηση, κυρίως για τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του συλλογικού οργάνου της νεολαίας, ο εισηγητής του θέματος, Γιώργος Μιχαηλίδης, ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Κώστας Πεφάνης, αρνήθηκαν να εντάξουν στον κανονισμό λειτουργίας τις παρατηρήσεις των μελών του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής μας» κι έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, η αρχική εισήγηση εγκρίθηκε με 15 θετικές ψήφους. Το επόμενο διάστημα, θα συσταθεί η οργανωτική επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου νεολαίας, προκειμένου να συγκροτήσει το μητρώο των μελών του.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου: «Το δημοτικό συμβούλιο νεολαίας αναλαμβάνει πρωτοβουλία και δράση, σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας και τα αντίστοιχα συμβούλια νέων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την ενεργό συμμετοχή των νέων στην τοπική κοινωνία, την διαμόρφωση της τοπικής στρατηγικής στον τομέα της νεολαίας και την ανάδειξη ζητημάτων που απασχολούν τις νέες και τους νέους της περιοχής. Το δημοτικό συμβούλιο νεολαίας στοχεύει:

-Στην εξοικείωση των νέων με την διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο και με την λειτουργία των τοπικών θεσμών δημοκρατίας.

-Στην ικανοποίηση της ανάγκης για διεκδίκηση μιας κοινωνίας με αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.

-Στην οργάνωση και την υποστήριξη δράσεων που αφορούν σε σημαντικούς τομείς της κοινωνικής ζωής της πόλης.

-Στην ανάληψη εθελοντικών δράσεων και στον συντονισμό της δράσης μεταξύ των υπαρχουσών ομάδων νεολαίας του Δήμου Καβάλας.

-Στην γνωστοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα νεολαίας.

-Στην παραγωγή και προώθηση προτάσεων για θέματα νεολαίας προς το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Καβάλας.

Η συμμετοχή των νέων στο δημοτικό συμβούλιο νεολαίας καλλιεργεί, ανάμεσα σε άλλα:

-Τον παραγωγικό διάλογο, την κριτική σκέψη και την λογική της διαβούλευσης και των συνεργασιών.

-Την ανάπτυξη του αθλητισμού και του πολιτισμού.

-Την οικολογική συνείδηση των νέων και την ευαισθητοποίηση τους στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα.

-Την ενεργό ενασχόληση και ευαισθητοποίηση των νέων σε κοινωνικά ζητήματα.

-Την ευαισθητοποίηση για την υπεράσπιση του δημοσίου χώρου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.