ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΑΣΟΥ: Έγινε επιτυχής άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης στη Θάσο

0
93

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου, αναφέρει δελτίο Τύπου, επιδεικνύοντας έμπρακτη μέριμνα σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος σε όλες τις λιμενικές εγκαταστάσεις ευθύνης του, πραγματοποίησε την ετήσια εκπαίδευση της ομάδας αντιρρύπανσης που έχει συγκροτήσει. Η εκπαίδευση έγινε με τη βοήθεια της εξειδικευμένης επιχείρησης «ΜΕΤΟΠΗ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ», με την οποία συμβλήθηκε το Ταμείο τα τελευταία έτη, ενώ με την αρωγή της αντιμετώπισε και πραγματικά περιστατικά ρύπανσης.

Από τη θεωρία

στην πράξη

Το θεωρητικό κομμάτι της εκπαίδευσης φιλοξενήθηκε σε κατάλληλη αίθουσα στο κτίριο «Καλογερικό», λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19. Στη διάρκεια της θεωρίας αναλύθηκαν όλες οι πηγές ρύπανσης στη θάλασσα, οι τύποι των ρυπάνσεων και οι καταλληλότεροι τρόποι αντιμετώπισής τους, με τα υλικά και μέσα που διαθέτει το Ταμείο εντός containers στα λιμάνια. Μετά το πέρας της θεωρητικής ενημέρωσης, ακολούθησε το πρακτικό τμήμα στο λιμάνι της Θάσου, το οποίο περιλάμβανε επίδειξη του εξοπλισμού και την εκτέλεση ασκήσεως αντιρρύπανσης.

Το σενάριο προέβλεπε τον εντοπισμό ρύπανσης από διαρροή πετρελαιοειδών αποβλήτων στο θαλάσσιο χώρο του λιμένα, από σκάφος που ελλιμενιζόταν σ’ αυτό. Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σχέδιο αντιρρύπανσης και η ειδική ομάδα προέβη στην τοποθέτηση των πλωτών φραγμάτων και την αγκυροβόλησή τους.

Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία και διαπιστώθηκε η επαρκής σταθεροποίηση των φραγμάτων πέριξ του σκάφους, στις άκρες των φραγμάτων τοποθετήθηκαν και τα κατάλληλα απορροφητικά υλικά, για τον καλύτερο περιορισμό της ρύπανσης εντός της περικλειόμενης περιοχής. Ακολούθως της ασκήσεως και αφού αξιολογήθηκαν οι παραπάνω ενέργειες από τον εκπαιδευτή, τα πλωτά φράγματα ρυμουλκήθηκαν με τη βοήθεια λέμβου, του εθελοντή Άγγελου Κουτράκη και επανατοποθετήθηκαν στο container όπου φυλάσσονται, αφού ξεπλύθηκαν με γλυκό νερό.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου, Δημήτριος Μανίτσας, ευχαριστεί θερμά όσους συμμετείχαν στην εκπαίδευση και ιδιαιτέρως, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και τους εθελοντές, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του, για το επίπεδο ετοιμότητας που επέδειξαν οι συμμετέχοντες. Δήλωσε βέβαιος, επίσης, ότι σε περίπτωση πραγματικού περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης, η αντιμετώπιση θα είναι άμεση και αποτελεσματική, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και του νησιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.