Η Δημοτική Τοπική Οργάνωση Νέστου της Νέας Δημοκρατίας απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου, σχετικά με τις ζημιές από τις πλημμύρες στον κάμπο, το οποίο αναφέρει τα εξής: «Να καταγραφούν οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να δοθεί άμεση αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και κατοικιών, ζητά η ΔΗΜ.Τ.Ο. Νέστου της Ν.Δ., για τις καταστροφές από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στις 28 Ιουνίου 2018 στην επαρχία Νέστου. Περισσότερα από 100.000 στρέμματα καλλιεργειών κατακλύσθηκαν από τα νερά της βροχής. Χιλιάδες στρέμματα με ακτινίδια, καλαμπόκι, κηπευτικά, πεπόνια, καρπούζια, σπαράγγια κ.ά. κινδυνεύουν, ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μεγάλες ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο και κατοικίες σε όλο το μήκος και πλάτος στην επαρχία Νέστου, είναι η επόμενη μέρα για τους συμπολίτες μας.

Αποκαλύφθηκε η έλλειψη συντήρησης, καθαρισμού των αποστραγγιστικών τάφρων, όπου σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δημιουργήθηκαν εντός των οικισμών Χρυσούπολης, Χρυσοχωρίου, Πηγών, Πετροπηγής, Αγιάσματος, Χαϊδευτού, Κεραμωτής και Νέας Καρυάς κ.α., μεγάλες καταστροφές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί του Νέστου να βρίσκονται ακόμα και αυτή τη στιγμή σε εντονότατο προβληματισμό και ανασφάλεια. Αν και μας επεσκέφθησαν (ΕΛ.Γ.Α., βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) συνεχίζουν να ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις καταστροφές των αγροτικών καλλιεργειών, κρύβουν την ουσία, που είναι η διατήρηση του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος δεν εξασφαλίζει 100% την αποζημίωση απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής στη φυτική και ζωική παραγωγή.

Έχοντας ως γνώμονα τα παραπάνω και αντιλαμβανόμενοι τις ασφυκτικές συνθήκες, όχι μόνο για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας σε επίπεδο οικογένειας (όπου στην περιοχή του Νέστου όλες οι οικογένειες έχουν κάποιον αγρότη) προτείνουμε τα κάτωθι για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης:

Να καταγραφούν οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε άμεση και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

– Ο ΕΛ.Γ.Α. να αλλάξει τον κανονισμό του, ώστε να καλύπτει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγια κεφάλαια.

Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

– Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και όχι μόνο, για την επαρχία Νέστου.

– Ενεργοποίηση όλων των έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπονται σε περίπτωση έκτακτων καταστροφών, όπως αυτές που υπέστη το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους του Νέστου.

– Αναστολή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών (σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν.2556/1997) και των οφειλών προς την Εφορία των πληγέντων παραγωγών και αυτές να εξοφληθούν μέσω των αποζημιώσεων, που θα καταβληθούν, αφού η βεβαιωμένη απώλεια εισοδήματός τους, τους καθιστά σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής.

– Ανάγκη επικαιροποίησης των μνημονίων ενεργειών όλων των εμπλεκομένων, ώστε να υπάρχει πλήρης αποτύπωση της κατανομής των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Στόχος, η άρτια συνεργασία σε όλα τα επίπεδα (Δήμος, Τ.Ο.Ε.Β., Περιφερειακή Ενότητα), ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν στο μέλλον με αντικειμενικό σκοπό την «οχύρωση» της επαρχίας Νέστου.

Βλέποντας, μετά τις 28 Ιουνίου 2018, ότι η κατάσταση για τους παραγωγούς-συνδημότες είναι πρωτόγνωρη, θεωρούμε, ως ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας, υποχρέωση μας τη σύνταξη της παρούσας ως αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες του Νέστου και είναι υποστηρικτική και προς κάθε άλλη ενέργεια που γίνεται παράλληλα με αυτή και έχει τον ίδιο στόχο. Κλείνοντας, να δώσουμε τα εύσημα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, που με 27 οχήματα και 90 πυροσβέστες από όμορους Δήμους, κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες σε όλη την επαρχία Νέστου, καθώς και σε όλο το προσωπικό που εργάστηκε ακούραστα σε δύσκολες συνθήκες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here