Για 14ο συνεχές έτος, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου (Σ.Ε.Β.Α.Σ.) Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας συνδιοργανώνουν τον διεθνή ημι-μαραθώνιο αγώνα «στα βήματα του αποστόλου Παύλου», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου. Επίσης, από το έτος 2017 συμμετέχει δυναμικά η επιστημονική ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» στη διοργάνωση παράλληλων δράσεων, όπως η φετινή πεζοπορία στην αυθεντική διαδρομή που έκανε ο απόστολος Παύλος από την αρχαία Νεάπολη (Καβάλα) μέχρι τους Φιλίππους, όπου στον Ζυγάκτη ποταμό βάπτισε την πρώτη ευρωπαία χριστιανή, την Λυδία.

Σκοπός του αγώνα είναι, να τιμηθεί ο απόστολος των Εθνών Παύλος και το γεγονός της άφιξης του στην Καβάλα ως πρώτο σταθμό της διαδρομής του επί ευρωπαϊκού εδάφους, σε συνδυασμό με ένα αθλητικό γεγονός. Έτσι, η θρησκευτική και πολιτισμική ιστορία του τόπου συνδέεται με την αθλητική. Οι δρομείς ακολουθούν την αυθεντική διαδρομή επί της αρχαίας Εγνατίας οδού. Με εκκίνηση το σημείο της άφιξης του αποστόλου Παύλου στο λιμάνι της Καβάλας, τρέχουν πάνω στην αρχαία Εγνατία οδό, συνεχίζουν μέσα από φυσικές ομορφιές και οικισμούς της περιοχής, για να διασχίσουν το μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO, την αρχαία πόλη των Φιλίππων και να τερματίσουν, με έντονα συμβολικό χαρακτήρα, στα ιερά νερά του Ζυγάκτη ποταμού.

Ο διεθνής ημι-μαραθώνιος «στα βήματα του αποστόλου Παύλου», θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου 2019, παραμονή της εορτής της Αγίας Λυδίας. Εγγραφές γίνονται στην ιστοσελίδα www.saintpaulrun.com. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 9 το πρωί. Να σημειώσουμε ότι, ο ημι-μαραθώνιος 21 χιλιομέτρων εντάχθηκε στο καλεντάρι του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και έχει την πιστοποίηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων και Δρόμων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS).

Πεζοπορία

στη Via Egnatia

Στο πλαίσιο της γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό, η επιστημονική ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» διοργανώνει μία ημερήσια πεζοπορία επί της αρχαίας Εγνατίας οδού. Στόχοι της πεζοπορίας είναι, η ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας οδού ως πεζοπορικό μονοπάτι και η κατάθεση φόρου τιμής στον απόστολο Παύλο και στο γεγονός της άφιξης του στην Καβάλα. Οι πεζοπόροι θα ακολουθήσουν την αυθεντική διαδρομή, έτσι όπως την χαρτογράφησε η επιστημονική ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους». Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, θα τους συνοδεύσουν ιστορικοί, αρχαιολόγοι και βοτανολόγοι, ώστε οι περιπατητές να γνωρίσουν τα μνημεία και το περιβάλλον που θα διασχίσουν.

Ημερομηνία: Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Διαδρομή: Καβάλα-ιερό βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας

Ώρα συνάντησης: 8:15π.μ. Ώρα εκκίνησης: 8:45π.μ.

Σημείο εκκίνησης: Μνημείο αποστόλου Παύλου πλησίον της εκκλησίας Αγίου Νικολάου στην Καβάλα.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει: αρχαιολόγο-ξεναγό, εξειδικευμένο βοτανολόγο, οδηγό πεζοπορίας, λεωφορείο επιστροφής στο σημείο εκκίνησης, είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων, όχημα συνοδείας και πολλές εκπλήξεις.

Αντίτιμο συμμετοχής: 5 ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής έως και τις 16 Μαΐου 2019(https://forms.gle/pfBMe9LGxrN8UY7B6). Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη σελίδα www.opsometha.org, στο email info@opsometha.org και στο τηλέφωνο (+30) 6949946034 (Σταυρούλα Αποστόλου).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here