Διοργανώνονται τον Μάιο 2024: Δωρεάν επισκέψεις σε ιστορικά σπίτια στην Ελλάδα

0
62

Δέκα σημαντικές ιδιωτικές ιστορικές κατοικίες σε όλη την Ελλάδα, θα είναι ανοιχτές για το κοινό δωρεάν. Οι κατοικίες είναι σημαντική πτυχή της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς διαμορφώνουν το αστικό και αγροτικό περιβάλλον στο οποίο είναι χτισμένες. Συγκεκριμένα, τα σπίτια εκτός αστικών περιοχών, δείχνουν πώς η παραδοσιακή αρχιτεκτονική αναπτύχθηκε αρμονικά με το περιβάλλον τοπίο, ενώ οι ιδιοκτήτες τους αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, όσον αφορά την φύλαξη και την συντήρηση των σπιτιών.

Εντός του 2024 και συγκεκριμένα τον Μάιο (24-26 Μαΐου), θα πραγματοποιηθούν τα «επισκέψιμα αρχοντικά 2024», μία δράση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με την στήριξη της Airbnb. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΛΛΕΤ, δέκα ιδιωτικές ιστορικές κατοικίες σε όλη την Ελλάδα θα είναι ανοιχτές για το κοινό δωρεάν, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ιδιωτικές ιστορικές κατοικίες, την προώθηση της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και την διερεύνηση επιλογών που αφορούν τον βιώσιμο τουρισμό πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα. Οι ιστορικές κατοικίες στην Ελλάδα είναι σημαντικό μέρος της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα τελευταία στοιχεία της Airbnb δείχνουν ότι μόνο το 2% των ιστορικών σπιτιών στην χώρα βρίσκονται σε αστικές περιοχές υψηλής πυκνότητας, με την συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών της κατηγορίας αυτής, να βρίσκονται σε αγροτικές (54%), ή αστικές περιοχές χαμηλής πυκνότητας (44%). Αυτές οι περιοχές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, προκειμένου να υποστηριχθούν τοπικές οικογένειες και επιχειρήσεις. Με σκοπό την αναζωογόνηση των τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς, η συνεργασία θα ενισχύσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την συμβολή αυτών των τόπων στην κοινωνία και θα ενθαρρύνει ευρύτερα την συμμετοχή του κοινού στην διαφύλαξη των ιδιωτικών ιστορικών σπιτιών.

Η δράση «επισκέψιμα αρχοντικά 2024», που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2018 από την ΕΛΛΕΤ, σε συνεργασία με την European Historic Houses Association, κατά την διάρκεια του ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς, στοχεύει στην προώθηση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τις ιδιωτικές ιστορικές κατοικίες στην Ελλάδα, την πολιτιστική τους σημασία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τους στην διατήρηση αυτών των πολύτιμων κτηρίων κληρονομιάς. «Πιστεύουμε ότι, αυτή η συνεργασία θα συμβάλει σημαντικά στους στόχους του έργου μας, το οποίο σε αυτό το τέταρτο έτος της ζωής του θα ανοίξει στο κοινό αξιόλογα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε τουλάχιστον δέκα ιστορικές τοποθεσίες στην Ελλάδα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, Γιάννης Μιχαήλ. «Με σχεδόν τετρακόσια ιστορικά σπίτια στην Airbnb στην Ελλάδα, υπάρχει μία πληθώρα ιστορικής ποικιλομορφίας για να βιώσετε και να απολαύσετε. Με αυτή την συνεργασία, θέλουμε να αναδείξουμε αυτά τα οφέλη σε περισσότερους ανθρώπους και να μεταδώσουμε το μήνυμα σε πόλεις, χωριά και λιγότερο γνωστές τοποθεσίες σε όλη την χώρα», δήλωσε ο Giacomo Trovato, country manager της Airbnb για την Ελλάδα.

Υπάρχουν περισσότερες από 50.000 καταχωρίσεις στην κατηγορία ιστορικά σπίτια και λίγο λιγότερο από το 70% των ευρωπαϊκών ιστορικών σπιτιών στο Airbnb βρίσκονται σε μη αστικές περιοχές, συμβάλλοντας στην διάχυση των πλεονεκτημάτων του τουρισμού σε αγροτικούς και λιγότερο επισκέψιμους προορισμούς. Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά και τα πιθανά οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινότητες και την τουριστική βιομηχανία, η Airbnb πρόσφερε περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ σε Οργανισμούς πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Τα τελευταία έτη, η πλατφόρμα έχει υπογράψει πολλαπλές συνεργασίες με ενώσεις πολιτιστικής κληρονομιάς στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Πολωνία. Η Airbnb έχει εγκαινιάσει την Heritage Academy, προσφέροντας εξατομικευμένη εκπαίδευση και συμβουλές, για το πώς μπορεί να γίνει κάποιος οικοδεσπότης ιστορικών σπιτιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.