Στην «ατζέντα» της συνάντησης μεταξύ του προέδρου, της διευθύνουσας συμβούλου της «Ο.Λ.Κ. Α.Ε.» και του γενικού πρόξενου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Η.Π.Α.) στη Θεσσαλονίκη, Gregory Pfleger, ήταν οι διμερείς σχέσεις και ο γεωστρατηγικός ρόλος της εταιρείας στη Μεσόγειο και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν πρωτοβουλίες, για την ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη συνέχεια της παρουσίας επιχειρηματικών σχημάτων των Η.Π.Α., με επενδύσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Όπως αναφέρει ακόμα το σχετικό δελτίο Τύπου, εξετάστηκαν κοινές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, ώστε να δημιουργηθεί μία γέφυρα συνεργασίας σε μία σειρά από τομείς, όπως: η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις, ο τουρισμός, η ενέργεια, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες.

Η διευθύνουσα σύμβουλος επεσήμανε στους Αμερικανούς διπλωμάτες, ότι η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, μπορεί τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει, λόγω της στρατηγικής θέσης, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, των επενδυτικών δυνατοτήτων και του παραγωγικού πλούτου της, πόλο έλξης σημαντικών κεφαλαίων σε τομείς που οι Η.Π.Α. έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Διεξήχθη μία διεξοδική συζήτηση, για όλα όσα σκεφτόμαστε να υλοποιήσουμε στα τέσσερα λιμάνια αρμοδιότητας μας, για τα οποία, η συμβολή των Η.Π.Α., διαμέσου του αμερικανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, θα μπορέσει να χαρακτηρισθεί ως καταλυτικής σημασίας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πρόοδο που επιτελέστηκε σε αυτούς τους τέσσερεις μήνες. Νομίζω ότι έχουμε μία φανταστική πρόοδο στην πορεία των έργων. Αποτέλεσμα σκληρής και πολύωρης εργασίας, αλλά και συνεργασίας. Το σύνολο των υπαλλήλων και εξωτερικών συνεργατών της Ο.Λ.Κ. Α.Ε., απαλλαγμένοι από εγωκεντρισμούς και αλαζονεία, προσπαθούμε να «χτίσουμε» πάνω στην επιτυχία, προκειμένου ο Οργανισμός να περάσει στον εικοστό πρώτο αιώνα, κάνοντας άλματα στον τομέα της τεχνολογίας και προφανώς σε θέματα ανάπτυξης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Ο πρόξενος εξέφρασε την επιθυμία, πολύ σύντομα να είναι και πάλι μαζί μας, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις εκ νέου θέτοντας νέους μακροπρόθεσμους στόχους, συνεχίζοντας αυτά τα οποία συζητήσαμε σήμερα».

Στη συνάντηση παρέστησαν ακόμα, η Ειρήνη Βρανά, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ο.Λ.Κ. Α.Ε., ο σύμβουλος οικονομικών υποθέσεων της πρεσβείας των Η.Π.Α., William (Chip) Laitinen, ο Caleb Charles McCarry, σύμβουλος του γενικού εκτελεστικού διεθυντή της DFC και η Ξένη Κοσμίδου, επιτόπιος υπάλληλος του Αμερικανικού Προξενείου, εμπειρογνώμων πολιτικών και οικονομικών υποθέσεων.

Συνάντηση με τον δήμαρχο Καβάλας

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν και με τον δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, από τον οποίο ζήτησαν να ενημερωθούν, αν η τοπική κοινωνία είναι θετική στις ξένες επενδύσεις και δη σ’ αυτές που αφορούν τους τομείς της ενέργειας και των υποδομών, τονίζοντας ότι, οι ιδιωτικές εταιρίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, ενδιαφέρονται για τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, καθώς και για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της «Νότιας Καβάλας». Ο δήμαρχος, απαντώντας στις ερωτήσεις των συνομιλητών του, υπογράμμισε πως η πλειοψηφία των Καβαλιωτών τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων, σημειώνοντας ότι, οι όποιες ενστάσεις προβλήθηκαν στο παρελθόν από τους τοπικούς φορείς, αφορούσαν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της τουριστικής προοπτικής της Καβάλας.

Ο C. McCarry ανέφερε ότι, η τράπεζα που εκπροσωπεί έχει λάβει ειδική άδεια χρηματοδότησης αμερικανικών επενδύσεων στην Ευρώπη, ενώ άφησε να φανεί πως η άποψη που θα εκφράσει η νέα δημοτική Αρχή για τα αναπτυξιακά projects της επόμενης περιόδου, θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την επενδυτική στρατηγική του DFC. Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι, με εξαίρεση τη χερσαία ζώνη του λιμανιού «Απόστολος Παύλος», την οποία διεκδικεί ο Δήμος Καβάλας από το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., συνεπικουρούμενος από την Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), δεν υπάρχει καμία αντίρρηση για την αξιοποίηση του υπόλοιπου επιβατικού λιμένα, καθώς και για το λιμάνι «Φίλιππος Β».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.