Ο Νομός Δράμας και ευρύτερα η περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας, προβάλλεται από δύο σημαντικά τοπικά προϊόντα, το κρασί και το μάρμαρο. Η περιοχή διαθέτει αξιόλογα οινοποιεία, δεκάδες εκατοντάδες στρέμματα αμπελώνων και αρκετά λατομεία εξόρυξης μαρμάρου.

Η διεξαγωγή ενός συμποσίου καλλιτεχνών του μαρμάρου, επομένως, έπρεπε να είναι θεσμός και να συμβάλλει στην πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη. Η διοργάνωση του συμποσίου στο Κάτω Νευροκόπι, έως και τις 29 Οκτωβρίου 2021, είναι θετική είδηση. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Συγχαίρουμε τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου και την Ένωση ξενοδόχων Δράμας για την ιδέα και τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, που ανταποκρίθηκε και στήριξε την πρωτοβουλία. Είναι ευχάριστο οι τοπικοί άρχοντες να ασπάζονται το όραμα των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε έναν τόπο και να συστρατεύονται στην πραγματοποίηση του οράματος αυτού. Ευχόμαστε το εγχείρημα να «αγκαλιαστεί» και από τις επόμενες δημοτικές Αρχές, ώστε η διοργάνωση να καθιερωθεί και να γίνεται καλύτερη και μεγαλύτερη κάθε έτος. Μακάρι, επίσης, το συμπόσιο να «υιοθετηθεί» από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και να αναδειχθεί όλη η περιοχή στην «Μέκκα» του μαρμάρου διεθνώς!

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση συμπολίτη, του Μάκη Μουρατίδη, ο οποίος επισημαίνει ότι, ο κλάδος μαρμάρου αποτελεί σημαντική συνιστώσα της τοπικής ανάπτυξης στους Νομούς της ανατολικής Μακεδονίας (Δράμας, Καβάλας) και ως εκ τούτου, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του. Μία τέτοια πρωτοβουλία είναι, όπως αναφέρει, η ίδρυση σχολής μαρμαροτεχνίας με έδρα την Δράμα.

Η σχολή αυτή θα γίνει «πυρήνας» για την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των Δραμινών και άλλων Ελλήνων, που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον κλάδο του μαρμάρου, είτε καλλιτεχνικά, είτε επαγγελματικά. Εμείς θεωρούμε ότι στην προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι αρωγοί και οι επιχειρήσεις στον τομέα χρηματοδοτώντας τα προγράμματα εκπαίδευσης, προσφέροντας υποτροφίες, παρέχοντας πρακτική άσκηση στους φοιτητές και με άλλους τρόπους.

Είναι ευκαιρία, λοιπόν, οι δήμαρχοι και οι αντιπεριφερειάρχες Δράμας-Καβάλας, να καταθέσουν την πρόταση στον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και στην συνέχεια, να ζητήσουν συνάντηση με την διοίκηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) και με τον υφυπουργό παιδείας, που είναι αρμόδιος για θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της πρότασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.