Δραματικές οι στιγμές για τους καλλιεργητές πατάτας στο ακριτικό Κάτω Νευροκόπι, αφού οι πλειονότητα αυτών βρίσκονται αντιμέτωποι με την οικονομική κατάρρευση. Η τιμή του προϊόντος όχι μόνο δεν σταθεροποιείται αλλά πολύ χειρότερα υποχωρεί.

Δεν έχει τέλος η κατρακύλα στην τιμή της πατάτας με τους περισσότερους να μην έχουν πλέον καμιά ελπίδα για κάτι καλύτερο την φετινή χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό όπως και σε προηγούμενα φύλλα έχει αναφερθεί, πως την φετινή χρονιά το στοιχείο που επιδεινώνει την κατάσταση είναι η πολύ χαμηλή ζήτηση προϊόντος από την αγορά. Όπως αναφέρουν παραγωγοί σε προηγούμενες χρονιές τέτοια εποχή είχε πουληθεί περισσότερο από την μισή παραγωγή της περιοχής. Δυστυχώς την φετινή χρονιά οι ποσότητες που έχουν πουληθεί είναι πραγματικά μικρές και φυσικά οι αποθήκες είναι γεμάτες με μεγάλες ποσότητες να παραμένουν αδιάθετες. Δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που υποστηρίζουν πως την φετινή χρονιά θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου η παραγωγή κάποιων καλλιεργητών δεν θα πουληθεί στο σύνολο της και προφανώς μέρος αυτής θα καταλήξει σε χωματερές.

Με την τιμή που διαθέτουν το προϊόν στην αγορά οι καλλιεργητές, είναι βέβαιο πως δεν καλύπτονται σε καμιά περίπτωση τα έξοδα της χρονιάς. Με λίγα λόγια οι παραγωγοί θα μείνουν χρεωμένοι στους πιστωτές με ότι αυτό σημαίνει για την επόμενη χρονιά από άποψη επαγγελματικού σχεδιασμού αλλά και με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ερχόμενο χειμώνα από άποψη οικογενειακού προγραμματισμού, αφού το εισόδημα θα είναι λιγότερο από μικρό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.